Co přinesl den (úterý 1. prosince)

Strana zelených požaduje omezit imunitu poslanců a&#160senátorů na projevy pronesené na parlamentní půdě. Čeští zákonodárci požívají prý imunity tak široké, jaká nemá v&#160Evropě takřka obdoby.

Strana zelených požaduje již delší dobu omezit imunitu poslanců a senátorů na projevy pronesené na parlamentní půdě. O návrhu má jednat Poslanecká sněmovna. Čeští zákonodárci požívají prý imunity tak široké, jaká nemá v Evropě takřka obdoby.

Musím říci, že ta věc mne až tak nepálí: čím nižší politická kultura, tím širší by měla být imunita zákonodárců, aby se zmenšila možnost jejich politického pronásledování ze strany papalášů (přičemž samozřejmě když si někdo demokracii upraví na suverénní a řízenou, bude i taková garance celkem na prd). Pozoruhodný je „protinávrh“ ČSSD: úplně zrušit by se měla jen přestupková imunita, trestní by měla být omezena jen na dobu výkonu mandátu. V praxi by to vypadalo tak, že až se Paroubek se svými věrnými chopí moci, nechá napřed v parlamentu opozici vykecat, pak odhlasuje ukončení volebního období (to už teď jde) a všechny, co si pustili hubu na špacír, dá zavřít. Ti nově zvolení pak už budou ostražitější. Za to by pak měl jako druhý po Klausovi dostat Nagrádu Púškina.

Mirek Topolánek se omluvil národu za zpupnost (strávil dovolenou v&#160Monte Argentariu). Co je dovolená přiměřená českému premiérovi (resp. bývalému premiérovi)? Nejlépe by bylo ukrýt se v Koněpruských jeskyních. Příští premiér Paroubek to tak nejspíš bude dělat. První rok svého premiérování, aby demonstroval svou skromnost, v dalších letech z&#160bezpečnostních důvodů.

Ministerstvo vnitra se naopak odmítlo omluvit Paroubkovi za Kubiceho zprávu. Ministr Pecina s tím nesouhlasí, on by se nejspíš omluvil. Aspoň slabá náplast na utrpěnou ránu. Možná by se měl Paroubek obrátit na papeže Benedikta XVI. Papežové, jak známo, se omlouvají horlivě, rádi, úplně za všechno a mají v tom už jistou praxi.
Evropská komise je pobouřena: o chystané bleskové razii ve firmách ČEZ a EPH, kterou podnikly orgány EK společně s českým antimonopolním úřadem, věděly dotyčné firmy, jichž se kontrola týkala, pět dní předem. Tak konečně jsme to Evropě jak se patří osladili! V Bruselu naříkají, že něco takového ještě nezažili, budou si muset zvykat. V Česku se zpravidla významná rozhodnutí vykecají ještě dříve, než jsou učiněna.






AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala