Co přinesl den (pátek 27. listopadu)

Co přinesl den (pátek 27. listopadu)

Co přinesl den (pátek 27. listopadu)

Podle agentury SANEP (provozuje internetové průzkumy) je nejoblíbenějším hejtmanem jihomoravský Michal Hašek (64%), nejméně oblíbeným dr. Rath (27%). Oblíbenost se zjišťovala vždy mezi respondenty v příslušném kraji.



Dr. Rath pochopitelně běsní (STEM prý na rozdíl od SANEP mu uvádí popularitu 41%: v tom případě by si polepšil z 14. na 11. místo, taky nic moc). V podobných průzkumech získávali před časem nejpopulárnější hejtmani ODS, Zahradník a Tošenovský, skoro 80%. Je ovšem otázka, nakolik je médium (internet) spolehlivé. Nemalá část členů ČSSD jistě ovládá lépe než notebook vidle - nic proti tomu, každá práce šlechtí člověka, chci jen naznačit, že výběr respondentů i technika průzkumu nemusí být reprezentativní a může poznamenat výsledek. Navíc je známá věc, že popularita má málo společného s tím, komu dá volič svůj hlas, a&#160volič nebude volit dr. Ratha, ale politickou stranu.

Dnes začal (symbolicky v pražském hotelu TOP) ustavující sněm TOP09. Výstupy zatím nejsou žádné. TOP 09 doposavad sklízela úspěchy, nejspíš to bylo tím, že vlastně ještě neexistovala, takové strany mají voliči nejraději: stejně jako princ se na pohled zamiluje do princezny, kterou mu ukážou na obraze (když ji vysvobodí ze spárů čarodějníka, a zjistí, jaká opravdu je, poněkud hysterická, dosti žravá a má tendenci zahnout mu s každým podkoním, láska rychle opadne, to však už v pohádkách nebývá). Předseda Kalousek elegantně odrazil Paroubkův útok na složení strany (jsou tam kvanta bývalých členů KDU-ČSL) – s tím, že bývalých lidovců je v TOP09 rozhodně méně než bývalých komunistů v ČSSD. Na druhé straně TOP09 projevuje politickou pažravost úctyhodných rozměrů (viz příměr s&#160princeznou výše): chystá se zblajznout premiéra Fischera a ministra financí Janotu, samozřejmě až vyprší jejich vládní mandát a budou-li oba chtít. TOP09 má aparát z KDU-ČSL a voliče z ODS, oč je TOP09 silnější, o to je ODS slabší, a v poměru mezi rudými a občanským blokem se přitom nic nemění. Velký úspěch TOP09 si nepřeje ani Hrad. Lidové noviny přinesly frontální útok na personální složení „druhé garnitury“ nové strany. Prezentace je to dosti impozantní v tom nejhorším slova smyslu. Problém je v tom, že sehnat neposkvrněné politické panny je u nás nemožné, lidé jsou přesvědčeni, že politika je svinstvo – jak ti, kteří pro to s aktivitou v&#160rámci politických stran nechtějí mít nic společného, ač by jich bylo zapotřebí, tak i ti, kteří do politických stran právě proto vstupují, ačkoli jich zapotřebí vůbec není. Těch druhých ovšem není moc, velká invaze kukaččích vajec do jednoho hnízda bývá kontraproduktivní (nedávno se o&#160tom v novinách psalo z ornitologického hlediska). Proto naše strany trpí na členské úbytě.

Ivan Langer přišel s nápadem oddělit funkci předsedy strany (který by se staral o její vnitřní chod a nezaujímal žádné funkce v exekutivě nebo legislativě) a premiéra, který by byl nejen hlavou vlády, ale coby „lídr“ jaksi reprezentoval stranu navenek. Je těžké se zbavit dojmu, že jde o návrh na použití principu pimprlového divadla pro politickou scénu (předseda vzadu tahá za špagáty, „lídr“ vepředu podle toho poskakuje a „reprezentuje“). Na funkci předsedy se přitom kandiduje pan Langer sám. Je velmi obtížné to chápat jinak než jako další signál nestability v ODS („neklausovská“ ODS zatím stála na ose Topolánek – Langer).

Podle Jiřího Hanáka (Právo) měl Paroubek kdysi prohlásit, že ministru Schwarzenbergovi pro jistotu raději píše německy, aby tomu rozuměl. Velmi rád bych viděl německý dopis, který by napsal pan Paroubek sám, nejspíše němčinou made in RaJ. Musela by to být docela sranda a obávám se, že by tomu nerozuměl ani sám Schwarzwenberg.

Prezident Obama se zbavil popularity nad 50% a stal se tak normálním americkým prezidentem. Mohlo by mu to pomoci, bez svatozáře je jednodušší chovat se racionálně.

Jen hejtman Rath vychválil spolupráci s KSČM až do nebe, a už ho soudruzi podtrhávají ve věci rušení a omezování vlakových spojů (Rath to nejspíš potřebuje, aby bylo na proplácení zdravotních poplatků). Přitom bez komunistů hejtman svůj plán neprosadí. Čiň rudému čertu dobře…



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala