Co přinesl den (čtvrtek 22. října)

Co přinesl den (čtvrtek 22. října)

Co přinesl den (čtvrtek 22. října)

Ve sněmovně se probírá v prvním čtení rozpočet na příští rok. Provázejí ho zuřivé spory např. o to, existuje-li strana TOP 09 nebo ne. Ať existuje nebo ne, v každém případě má 15 % preferencí a její registraci do voleb těžko někdo zabrání.

Ve sněmovně se probírá v prvním čtení rozpočet na příští rok. Provázejí ho zuřivé spory např. o to, existuje-li strana TOP 09 nebo ne.
Ať existuje nebo ne, v každém případě má 15 % preferencí a její registraci do voleb těžko někdo zabrání. Prý je to strana přeběhlíků: a co je Demokratická strana Zubové?


Ta se ale do Parlamentu dostane jen na zádech ČSSD, pokud za to paní Zubová bude Paroubkovi ještě v květnu stát. Horší je, že vzniká jakási „koalice ad hoc“ (podle někdejších havlovských představ o nepolitické politice) mezi komunisty, lidovci a paroubkovci. Zatím spolu soutěží, kdo vymyslí populističtější díru do Janotova balíčku. Řekl bych, že pokud se experiment podaří, může nekoalice pokračovat v jiné formě dál.
Paroubek vytýká v té souvislosti ODS, že se zase její senátoři sčuchli s KSČM, pokud jde o stížnost na Lisabonskou smlouvu – výtka bohužel sedí. Neblahé je postavení Fischerovy vlády v této nepřehledné situaci, kdy legitimita Parlamentu je v pořádku jen ryze formálně, jeho reprezentativnost a důvěryhodnost je nulová a místo toho vznikají podivné pseudokoalice.

Žádejme absolutní trest!

V Právu dělají vědu z toho, že vláda změnila svůj názor na Listinu základních práv EU (jde samozřejmě o vládu Topolánkovu, měla nakonec jiný názor než v roce 2007). Proč by vláda nemohla změnit svůj názor?
Klausův protežé Aleš Pejchal se v Právu táže, jak je možné, že naši pověření členové vlády podepsali Lisabonskou smlouvu včetně právní závaznosti Listiny základních práv EU, když velká Británie a Polsko si vyjednaly právní nezávaznost Listiny. A předpokládá, že se rozvine diskuse nejen o politické, ale i právní zodpovědnosti za tento postup.
Správně! A neměli bychom se ostýchat : žádejme pro viníky, jak říkával dr. Sládek, trest absolutní!

Omlouvat se za radar

V MfD píše o Topolánkovi Václav Dolejší: „Vládnutí spojil s americkým radarem a snižováním daní. První mu zrušil Obama, druhé naboural Eduard Janota.“ Ve skutečnosti americký radar zrušil český lid a jeho reprezentanti v Parlamentu (70 % veřejnosti bylo proti, poslanecká sněmovna by zjevně smlouvy neschválila). Obama radar odvolal až dlouho po pádu Topolánkovy vlády a není divu, že jej odvolal, nejspíš realisticky usoudil, že v Česku je neprosaditelný.
Nevím proč a koho by měl u nás americký viceprezident uklidňovat, převážná většina lidí je uklidněna právě zrušením radaru. A omlouvat se – to už vůbec ne. Češi čekají tak trochu omluvu, přečetl jsem si v internetových Lidovkách, tvrdil to prý Topolánek. Zasloužili by spíš něco jiného, není těžko si domyslit, co.
A omlouvat se budou oni, jednotlivě, potichounku a doma pod peřinou, až už bude pozdě a veřejně se omlouvat nebude možné. Lidé u nás jsou nepoučitelní.
Taky Janota nenaboural daně Topolánkovi, když je naboural, nebyl už Topolánek dávno premiérem. Navíc, kdo ví, jak by Topolánkova vláda reagovala na hrozící obrovitý deficit v rozpočtu.

Bitva vzplála

V ODS zuří boj Topolánek – Klaus. Klause podporuje mohutná novinářská lobby, bohužel to dělá směšně a humpolácky. Přesto je třeba říci: naše politická scéna nevypadá tak, že by na jedné straně stál Topolánek a na druhé Paroubek, jeden za osmnáct a druhý za dvacet bez dvou. Na jedné straně stojí Paroubek s Klausem, a tento tandem představuje velké nebezpečí.
Ti na druhé straně jsou o mnoho lepší, tedy i Topolánek. Pokud se podaří svrhnout Topolánka, rozbije to ODS a TOP 09 ji nebude schopna nahradit. Otevře se cesta k dlouhodobé dominanci socialisticko-komunistického bloku.
Klaus jim bude do roku 2013 dělat třešničku na dortu, jako kdysi Beneš komunistům.




AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala