Co přinesl den (úterý 20. října)

Co přinesl den (úterý 20. října)

Co přinesl den (úterý 20. října)

Premiér Fischer je přesvědčen, že výjimku pro ČR se podaří zformulovat tak, aby zahrnovala i Slováky a ukojila pana premiéra Fica. Slovenský premiér se k záležitosti dekretů vyjádřil velmi bojovně.

Premiér Fischer je přesvědčen, že výjimku pro ČR se podaří zformulovat tak, aby zahrnovala i Slováky a ukojila pana premiéra Fica.

Premiér Fico se k záležitosti dekretů vyjádřil velmi bojovně: dekrety jsou věčné a nezrušitelné, protože se jimi Československo „vypořádalo s nepřáteli a fašistickými kolaboranty“. Pan Fico dekrety zjevně nečetl, vypořádalo se se zrádci a kolaboranty, ale taky s Maďary a Němci. Ministr Lajčák, který hraje na Slovensku ve dvojici se svým premiérem roli hodného policajta (musí být strašně nevděčné dělat dnes na Slovensku ministra zahraničí), pak vysvětlil, že Slovensku by stačila zmínka v českém doplňku Lisabonu a že situace, kdy by Slovensko blokovalo český návrh, určitě nenastane.
Na Slovensku to mají s tou dvojrolí snadné, jsou na to dva. U nás ji musí zastávat sám Klaus a zdá se, že už nestíhá (britský Daily Telegraph, údajně bašta euroskeptiků, ho po jeho couvavém rozhovoru pro LN označil za zrádce). Je nicméně velmi pozoruhodné, jak zde pořád existuje virtuální česko-slovenská federace. Jejím základním zákonným pilířem jsou Benešovy dekrety.


Střídání nebude
Výkonná rada ODS se usnesla, že kongres ODS nebude volební. Podle slov předsedy Topolánka byli proti zástupci Jihočeského, Plzeňského a Ústeckého kraje. Kdyby ODS nyní vystřídala Topolánka, bude to obtížné brát jinak než jako přiznání chyb.
Nové vedení se do voleb nestačí etablovat, a to se promítne do výsledků. V souvislosti s možným vystřídáním Topolánka zazněla jména Němcová, Gandalovič, Bendl. Co ti lidé chtějí a v čem je to jiné než to, co prosazoval Topolánek?

Říkejme tomu happening
Na Hradčanském náměstí proběhly včera dvě obrovité demonstrace. Pro Lisabon demonstrovala asi stovka lidí, proti Lisabonu asi třicet. Zručnější političtí šíbři říkají takovým sešlostem happening, aby to nevypadalo tak blbě. Zdá se, že veřejnost ten problém zase až tak nepálí. Lidé mají jiné starosti a rozhodně se necítí být nějak osudově ohrožení.




AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala