Co přinesl den (pondělí 19. října)

Co přinesl den (pondělí 19. října)

Co přinesl den (pondělí 19. října)

Ukazuje se, že východní část Evropy je v mnoha ohledech s tou západní nekompatibilní. Její politické elity se kdysi upsaly Stalinovi (i když v tomto případě ne vlastní, nýbrž tak říkajíc cizí krví) a úpis, jak vidno, platí dodnes.

Klausovi se možná podařilo spustit lavinu. Slovenský premiér Fico dospěl k závěru, že by v případě splnění Klausova požadavku Benešovy dekrety, ...
... které tvoří páteř nejen českého, ale i slovenského právního řádu (je to jakási naše společná Základní listina lidských práv), požívaly na Slovensku menší ochrany než v ČR.


Přitom v SR část postižených (nikoli Němců, ti byli vyhnáni, ale Maďarů) zůstala (pro spravedlnost třeba podotknout, že Maďaři, kteří nebyli vyhnáni, přesněji řečeno vyměněni, nebo neuprchli, byli po roce 1989 restituováni). Pokud nebude Slovensku vyhověno, pomstí se tím, že zablokuje českou výjimku. Premiér Fischer prohlásil, že česká výjimka bude prý formulována tak, aby uspokojila i Slováky.
Spor o Listinu základních práv a Benešovy dekrety není náhodný, ukazuje, že východní část Evropy je v mnoha ohledech s tou západní nekompatibilní. Její politické elity se kdysi upsaly Stalinovi (i když v tomto případě ne vlastní, nýbrž tak říkajíc cizí krví) a úpis, jak vidno, platí dodnes. Neshodneme se na tom, co jsou základní občanská práva, máme jiné pojetí. Klausova i Ficova záliba v Rusku je z tohoto hlediska zcela logická. Patříme tam.

Právo podpisu

Vláda chce po prezidentu Klausovi záruku, že po splnění své podmínky nevznese už žádné další požadavky a podepíše Lisabonskou smlouvu. Pokud ji Klaus nedá, zavázala by se vláda na nadcházejícím summitu EU obrátit se na Ústavní soud s kompetenčním sporem nebo usilovat o upřesnění ratifikačních lhůt v České ústavě.
ÚS by měl rozhodnout, zda prezident může blokovat smlouvu, a pokud ne, měl by přenést právo podpisu na premiéra. Moc by mne zajímalo, zda by se ÚS k něčemu podobnému mohl dopracovat bez změny ústavy, která dává Klausovi v této věci jednoznačné a neomezené pravomoci.

Vládní mauzoleum

Vláda nehodlá žádat o důvěru, ale odpadnou i ohlášené personální změny. Je to zjevně jakýsi kompromis, a zároveň signál bezmocnosti. Vláda přežila svou smrt (stanovenou na začátek října) a bude až do května fungovat jako jakési mauzoleum.
Nemůže padnout, nemůže se změnit, nemůže ani podat demisi. Nemůže skoro nic. Proto je asi tak populární.

Co se patu dosti podobá

Agentura Factum Invenio přinesla volební model. Podle něho jsou šance ODS a ČSSD nyní vyrovnané, obě strany oslabily, a hrozí opět volební pat nebo něco, co se patu dosti podobá.

Kohoutky už naostro

Vláda se obává, aspoň podle toho, co se píše v Právu, masivní energetické krize, kterou v zimě může způsobit uzavření plynových kohoutků na potrubí z Ruska.
Je to velmi pravděpodobné, loňská ruská akce vypadala jako generální zkouška a dá se říci, že se povedla. Takže tentokrát to asi bude už naostro.




AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala