Co přinesl den (čtvrtek 15. října)

Co přinesl den (čtvrtek 15. října)

Co přinesl den (čtvrtek 15. října)

Podle Práva se v ODS zvedá jakási vlna nespokojenosti s Topolánkem. Miroslava Němcová není proti tomu, aby kongres byl volební (to samozřejmě znamená otevřít možnost Topolánka svrhnout).

Podle Práva se v ODS zvedá jakási vlna nespokojenosti s Topolánkem. Miroslava Němcová není proti tomu, aby kongres byl volební (to samozřejmě znamená otevřít možnost Topolánka svrhnout).
Nespokojenci se prý ozývají i na Vysočině a na Plzeňsku, primátor Bém zachovává okázalou neutralitu (nemusí se angažovat, udělají to za něj jiní). Zdá se, že Topolánek bude mít plné ruce práce. Je připravený na to, že může prohrát? A má pro ten případ připravený jiný plán než aeroplán (do Bruselu)?

Jemný rozdíl mezi Klausem a Cameronem
Klaus na tiskovce po jednání s Medveděvem prohlásil: „Pokusil jsem se panu prezidentovi vysvětlit své postoje a obavu, kterou já, a zdaleka nejenom já, vůči prohlubující se integraci v rámci EU cítíme.“
Jednak lze oprávněně předpokládat, že vysvětlení dopadlo na velmi úrodnou půdu, a jednak přece jen je něco trochu jiného, když se nahlas obává Cameron a nahlas obává Klaus. Ani tandem Putin–Medveděv nepochybně nepředpokládá, že by Rusko mohlo v dohledné době sežrat Velkou Británii.

Sebevědomí nám nechybí
Evropská unie údajně přeřadila Českou republiku do skupiny zemí s dlouhodobě stěží udržitelným rozpočtem. Je pozoruhodné, že v této skupině chybí Maďarsko, země, která pro české evropojedničkovské publicistické lobbisty představuje jakousi ekonomickou černou díru. Zdá se, že naše tvrz demokracie ve Střední Evropě to zase se svým sebevědomím trochu přehnala.

Při „odsunu“ se staly „chyby“
Jakási mladá spisovatelka píše v Mladé frontě Dnes ohledně tzv. odsunu sudetských Němců (zesnulý Anastáz Opasek kdysi trefně poznamenal, že se odsunuje nábytek, nikoli lidé): „Rozhodně považuji za chybu způsob, jakým odsun proběhl. Byl živelný a částečně motivovaný i touhou po německém majetku. Ale pokud by událost proběhla podle Postupimské dohody, nenamítala bych nic.“
Proboha, slečno, vraždy, mučení, znásilňování, to jsou podle Vás „chyby“? V Závěrečné zprávě Postupimské konference je o způsobu provedení „transferu“ jedna věta, hovoří o tom, že by měl proběhnout „spořádaně a lidsky“. Jak si představujete, že lze spořádaně a lidsky okrást o veškerý majetek a následně vyhnat z domova skoro tři milióny lidí? Kdyby to nebylo provázeno nelítostným terorem, nenechali by si to líbit.

Ti bývalí
Marek Kerles píše v LN, že „bývalí sudetští Němci“ rozesílají lidem v jižních Čechách dopisy, v nichž jim hrozí, že po přijetí Lisabonské smlouvy budou muset vrátit všechen majetek. Jde nepochybně o směšnou provokaci bojovníků proti Lisabonu (nepředpokládám samozřejmě, že by se to organizovalo přímo z Hradu), velmi se mi ovšem zalíbilo spojení „bývalý sudetský Němec“. Pokud by vás jako Čecha deportovali z Čech, budete bývalý Čech?
Není pak divu, že se pan Kerles spolu s jakýmsi historikem pozastavuje nad tím, „že oni (tj. ti bývalí) stále žijí v jakémsi virtuálním světě dřívějších společenství, vymezených podle území bývalých far a obcí v Česku“. Jde prý o „úpornou snahu o udržení kontaktu s bývalou vlastí, ať už motivovanou čímkoli“. Jakpak by ne, ti lidé místa, kde se narodili a strávili důležitou část života, považují za svou vlast.
Kdyby mne pan Kerles vyhnal z Prahy a Čech, a měl na to dekret od Béma a Klause, stejně budu Prahu a Čechy považovat za svou vlast. Prý to zavdává příčinu k nejrůznějším fámám a přehnaným obavám. Upřímně řečeno, na to, že to zavdává příčiny, bych se v případě, že by mne pánové Kerles, Bém a Klaus odsud vyhnali (což se jistě nestane, uvádím to jen jako příklad) neslušně řečeno vysral.

Kdo je kdo
Vyšlo najevo, proč se k ústavní stížnosti senátorů ODS na Lisabonskou smlouvu připojil komunista Homolka. Dva z původních signatářů se totiž odmítli podepsat pod dodatek stížnosti kvůli tomu, že se tak způsobují jen další průtahy. Museli zaskočit pan Homolka a jeden další senátor ODS údajně s nadstandardními vztahy k primátoru Bémovi. Zdá se, že v ODS probíhá jakési tříbení stanovisek, to je dobře, ať je jasně vidět, kdo je kdo.




AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala