Co přinesl den (úterý 13. října)

Co přinesl den (úterý 13. října)

Co přinesl den (úterý 13. října)

Mirek Topolánek bude muset čelit revoltě jihočeské organizace ODS. Vyčítají mu jeho poslední kroky a nejasnou politickou koncepci. Je to jen rozběh k široce založené akci směřující k výměně vedení?

Mirek Topolánek bude muset čelit revoltě jihočeské organizace ODS. Vyčítají mu jeho poslední kroky, které učinil bez konzultace s regiony (jde hlavně o složení poslaneckého mandátu), a nejasnou politickou koncepci.
A žádají, aby podzimní kongres byl volební, protože jen tak se může splnit Topolánkovo volání po silném mandátu. Je to jen rozběh k široce založené akci směřující k výměně vedení? A dodal jim Klaus svým jánošíkovským postojem k Lisabonu a senátoři svou stížností kuráž, nebo existuje snad dokonce jakási synchronizace těchto kroků? Představa politického systému, který by se skládal z Klausovy ODS a Paroubkovy ČSSD je dosti úděsná.

Sliby se slibují...
Na Fischerovu výzvu, aby prezident slíbil, že podmínka jím vznesená je taky poslední a po jejím splnění Klaus Lisabonskou smlouvu podepíše, prezident prostřednictvím svého tajemníka Jakla odpověděl, že se nehodlá předem k ničemu zavazovat (nedostal od vlády záruku, že jeho požadavek prosadí).
Vláda mu samozřejmě nemůže nic podobného slíbit. Neměl by si Klaus svůj požadavek prosazovat sám? Ústava mu to umožňuje. Prezident, technicky vzato, není v nevýhodné situaci. Podle britského listu The Times prochází česká vláda zkouškou síly ve střetu s prezidentem. V tom případě je všechno ztraceno, síla Fischerovy vlády je nulová.


Splněná čínská přání
Exprezident Havel se vyjádřil kriticky k Obamovu rozhodnutí nepřijmout dalajlamu před svou návštěvou Číny. Zdálo se mi a zdá se mi, že Havel dalajlamu poněkud přeceňuje, ale v téhle věci má pravdu.
Americký prezident dává najevo, že se v určitých záležitostech podřídí čínským přáním a představám, i když jsou v rozporu se zásadami, na nichž stojí americká politika.
Je to maličkost, jak říká Havel, ale bohužel zcela zásadní maličkost: totiž projev slabosti. Čína to nemůže brát jinak, než tak, že se jí její tvrdá politika rentuje. A navíc: dnes je to Tibet, zítra to třeba můžeme být my.

No a?
Miroslav Šlouf odchází z ČSSD a bude Zemanovi pomáhat s organizací jeho Strany práv občanů. Nechápu, co je na té zprávě důležitého, a přesto ji zveřejnily všechny noviny.

Příjemná krize!
Lidové noviny přinesly zajímavý průzkum o tom, co si lidé myslí o ekonomické krizi. Výsledky jsou zajímavé, především v jednom směru: 62 % lidí je přesvědčeno, že ČR rozhodně prochází krizí, 31 % se domnívá, že spíše ano. Přitom 19 % lidí se krize nedotkla a ani neočekávají, že by se jich dotkla, 38 % ji zase nepocítilo, ale bojí se jí. To je pozoruhodné, prožíváme krizi, kterou většina lidí necítí. Příjemná krize!




AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala