Co přinesl den (pondělí 12. října)

Co přinesl den (pondělí 12. října)

Co přinesl den (pondělí 12. října)

„Kdyby Harry Potter sebral kouzelnickou hůlku, řekl abrakadabra a všichni kágébáci by zmizeli, najednou by se z Kremlu, ministerstev i centra Moskvy stala pustina,“ řekl ruský spisovatel Vladimír Sorokin v rozhovoru pro MfD.

Premiér Fischer prohlásil, že vláda je připravena jednat s partnery v EU ohledně situace vzniklé požadavkem prezidenta Klause na dodatečné záruky pro ČR ze strany Unie (týkají se platnosti Listiny základních práv).


Má ovšem dvě podmínky: že nebude znovu otevřen ratifikační proces v ostatních zemích Unie a že Klaus, pokud bude jeho podmínka splněna a ÚS rozhodne, že Lisabonská smlouva není v rozporu s Ústavou ČR, smlouvu neprodleně podepíše.
Klaus nereagoval, nemusí nic slibovat, jemu teď stačí dělat mrtvého brouka. Prezidentův tajemník Jakl obvinil Topolánkovu vládu a jmenovitě ministry Schwarzenberga a Bursíka (Za zelené! Zelená barva působí na Klause jako rudá na býka), že sabotovali splnění jeho podmínky, kterou jim sdělil (prý nechtěli, aby vláda „tuto věc“ vyjednala).
Paroubek projevil pro Klausovy obavy pochopení („lidé tyto obavy mají“), je prý dobře, že Klaus své stanovisko formuloval, a teď by měl jednat s premiérem o tom, „jak to udělat“. Prezident je teď už zcela zjevně Paroubkův spojenec et vice versa. Podobně, jako kdysi byl spojenec Zemanův. Je tu však jeden významný rozdíl: pan Paroubek teď Klause potřebuje. Až vyhraje volby, potřebovat ho přestane, Klaus se mu začne plést pod nohy (sedí ve funkci, do níž Paroubek sám míří) a bez rozpaků ho, obrazně řečeno, kopne do zadnice, stejně jako to udělal Klausovu někdejšímu kumpánovi Zemanovi.

Prolamování Benešových dekretů
Proti Klausovým podmínkám marně protestuje i mluvčí SdL Posselt (Klaus dobře ví, že Listina základních práv nevytváří právní důsledky pro majetkové poměry v členských zemích Unie, jde o cynickou hru s osudy miliónů lidí – zbavených práv, vyhnaných a mnohdy zavražděných – a jejich potomků).
Vysloužil si za to pár sprostých poznámek Jiřího Hanáka a filipiku prof. Pavlíčka, která se ovšem týká sudetských Němců všeobecně (za účelem pořízení rozhovoru s Pavlíčkem byl povolán poněkud upozaděný normalizační kádr v Právu Jan Kovařík) – Pavlíček k Posseltovi přibalil ještě jako obvykle kardinála Vlka a katolíky, další naše odvěké nepřátele.
Expertní analýzu „prolamování Benešových dekretů“ (je to něco jako prolamování pevnostních hradeb) ze strany sudetských Němců (co všechno by nám evropské instituce mohly provést, kdyby…) poskytl dr. Pejchal, kterého kdysi Klaus neúspěšně kandidoval na soudce ÚS (Senát to zatrhl). Zdá se, že vedení Práva rozjíždí další vlasteneckou protisudeťáckou akci. Situace je příznivá, čelit tomu není dnes úplně lehké.

Atentát na Lisabonskou smlouvu
Bude Klausův atentát na Lisabonskou smlouvu úspěšný? Já bych řekl, že Klaus jen hraje poker a v okamžiku, kdy bude třeba položit karty na stůl, to vzdá: je to technika, kterou používal Chruščov proti Kennedymu až do Kubánské krize: heslo tehdy – stejně jako teď – znělo: strčíme jim do kalhot ježka; Kennedy se nepodělal a Nikita dopadl jako sedláci u Chlumce, jenže EU není Amerika a nemá svého Kennedyho.
Poněkud ve stínu se krčí zpráva o tom, že ministr Pecina si vybral náhradu za odvolaného náměstka Zajíčka (ODS). Je jím zastupitel za ČSSD ve Frýdku-Místku Jaroslav Chýlek, nastupuje v pondělí. Je s podivem, co všechno si nechá (nebo musí nechat?) ODS líbit.

Zaorálkovo poučení z krizového vývoje
Uprostřed antisudetské vřavy si našel místopředseda ČSSD Zaorálek čas, aby v Právu zveřejnil své Poučení z krizového vývoje. Krizový vývoj spočíval v tom, že se tu po listopadu 1989 díky nepozornosti lidu a využívajíc chyb socialismu předlistopadového ujala moci „pravice“. Teď bude třeba socialismus rehabilitovat. Bude to socialismus s lidskou tváří, postavený na „základně dostatečně liberální, abychom jeden druhého z debaty nevylučovali“.
Do socialistického programu nepatří ovšem svoboda chápaná jako privilegium pro vyvolené (pročež, dodávám, bude – samozřejmě na přechodnou dobu – třeba některým nyní nevyvoleným zavřít hubu). Máme se na co těšit.

Harry Potter v Kremlu
Zajímavý rozhovor poskytl MfD ruský spisovatel Vladimír Sorokin. Na otázku, zda spolupráce s komunistickou tajnou policií není dnes v Rusku spíše výhoda, odpověděl:
„Kdyby Harry Potter sebral kouzelnickou hůlku, řekl abrakadabra a všichni kágébáci by zmizeli, najednou by se z Kremlu, ministerstev i centra Moskvy stala pustina.“




Nepopulární rozhodnutí
Po rozhodnutí Ústavního soudu ohledně předčasných voleb prudce poklesla jeho popularita u veřejnosti (a taky popularita předsedy Rychetského). Stále je však nad 50 %. Lidé to ovšem berou šmahem, na důvěryhodnosti ztratil v jejich očích i Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud. Vyplývá to ze zářijového průzkum u STEM. Je potěšitelné, že aspoň v něčem reaguje česká veřejnost pořád ještě normálně.

Plat pro Ranince
Poslanec Raninec, jeden z vyděračů Topolánkova kabinetu (nakonec dezertoval i z tábora přeběhlíků), navrhuje, aby poslanecké platy byly sníženy na úroveň minimální mzdy. Sněmovna si prý nic jiného nezaslouží. Nevím jak sněmovna, ale speciálně on by měl za výkon svého mandátu ještě platit.



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala