Co přinesl den (pátek 9. října)

Co přinesl den (pátek 9. října)

Co přinesl den (pátek 9. října)

Klausova podmínka pro podpis Lisabonské smlouvy je jednak zbytečná, jednak nemravná. Podobně jako tchoř, když se dostane do ouzkých, začne smrdět, začíná český politik v obdobné situaci hauzírovat Benešovými dekrety.

Václav Klaus na tiskovce objasnil, jakou podmínku má pro svůj podpis Lisabonské smlouvy.

Žádá, aby pro práva stanovená v listině platily u nás i nadále naše vlastní zákony a nikoli Listina základních práv EU, která umožňuje, aby soudní dvůr EU posuzoval, zda jsou právní předpisy, zvyklosti a postupy používané v členských zemích v souladu s touto listinou.
Podle Klause by to umožnilo „prolomit Benešovy dekrety“. Stejné výjimky (nikoliv ovšem v souvislosti s Benešovými dekrety) se prý podařilo dosáhnout Británii a Polsku. Podobně jako tchoř, když se dostane do ouzkých, začne smrdět, začíná český politik v obdobné situaci hauzírovat Benešovými dekrety. Klausova podmínka je jednak zbytečná, jednak nemravná.

Čechům těžko vyhovíš

Podle agentury STEM důvěřuje Fischerově vládě 44 % lidí. To je divné, včera STEM přišel s tím, že s prací vlády je spokojeno 77 % lidí. Z toho plyne, že ne všichni, co jsou s vládou spokojeni, jí důvěřují. Těch 44 % je ovšem stejně hodně, větší popularitu měla prý jen Špidlova vláda v roce 2002. Premiér sám má důvěru 83 % lidí (prezident Klaus například jen 70 %).
Uvidíme, jak to bude vypadat za pět měsíců. Protože se nakonec všechny parlamentní strany s výjimkou komunistů a paní Zubová shodly na tom, že vládě taky důvěřují a že personální změny zůstanou na premiérovi, zavládne aspoň na několik týdnů na politické scéně idyla a lid bude spokojen: „politici“ přece nejsou od toho, aby se pletli vládě pod nohy. A hlavně se nesmějí hádat, ale svorně budovat vlast. Za totáče zase lidem vadilo, že se nehádají a svorně budují vlast (totiž tu ruskou). Čechům těžko vyhovíš.



„Jako prdel na hrnec“

Jiří Paroubek vydal knihu rozhovorů se sebou samým (nehovořil ovšem on, ale celebrity, pánové Lustig, Kraus a Krampol). Křest tentokrát neměl charakter texaského saloonu. Lustig prý v úvodu píše (cituji podle Alexandra Mitrofanova z Práva, sám jsem ten skvost zatím nečetl a obávám se, že ho ani číst nebudu): „Paroubek patří k české zemi jako hříbky do lesa, ryby do rybníků a ptáci nad české luhy a háje.“
Nejblíže pravdě budou asi ti ptáci, ale stejně, přesnější by bylo, kdybychom to vyjádřili metaforou jeho exministra kultury (on ji ovšem použil v trochu jiném smyslu): patří sem „jako prdel na hrnec“.


Večerníček pro „pravici“

Podle agentury Median by teď volby u nás vyhrála ODS (30,7 %, ztráta 2 %), druhá by byla ČSSD (27,8 %, ztráta 7 %). TOP 09 by dosáhla 13,2 % (zisk 5 %), komunisté 12,5 % (ztráta 1,5 %), lidovci 6,8 % (zisk 3,5 %). Zelení se 3 % by se do Parlamentu nedostali. Výsledky mi připadají lehce divoké, vypadá to, jako kdyby TOP 09 a lidovci přetahovali voliče ČSSD a komunistům. Člověk by byl v pokušení označit je za večerníček pro českou „pravici“.

Nobelova cena za naději

K poměrně velkému překvapení odborníků i laické veřejnosti dostal Nobelovu cenu míru americký prezident Obama. Je to výraz popularity, vzdáleně podobné té premiéra Fischera, vybrali si ovšem jeho, protože má kliku: je to světový politik a je na něho proto ze všech stran lépe vidět.
Prezident Obama cenu dostal za to obrovské množství nadějí, které dokázal všude ve světě vygenerovat. V tom je nepochybně světovým rekordmanem. Rád bych taky konstatoval, že ji dostal v pravý čas, obávám se, že za rok by to už nešlo.


K tématu:

Zaslouží si Barack Obama Nobelovu cenu za mír?
Anketa: ZASLOUŽÍ SI BARACK OBAMA NOBELOVU CENU ZA MÍR? (Reflex.cz, 9. 10. 2009)
Mezi kandidáty, o kterých spekulovali odborníci a novináři, se jméno Baracka Obamy příliš často neobjevovalo...


AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala