Co přinesl den (pátek 2. října)

Co přinesl den (pátek 2. října)

Co přinesl den (pátek 2. října)

ODS protestuje proti tomu, že ministr vnitra Pecina výrazně upravil (zúžil) agendu svého náměstka Zajíčka (ODS). Zajíček poté odstoupil a ODS požaduje (výhledově) ministrovo odvolání.

ODS protestuje proti tomu, že ministr vnitra Pecina výrazně upravil (zúžil) agendu svého náměstka Zajíčka (ODS). Zajíček poté odstoupil.
ODS teď žádá schůzku parlamentních stran (včetně lidovců a TOP 09) o vzniklé situaci a požaduje (výhledově) ministrovo odvolání. Pecinu ovšem podpořil nejen Paroubek, ale i premiér Fischer. To, co Pecina udělal, bylo prý v rámci jeho kompetence. Podobně se vyjádřil i Miroslav Kalousek.



Zdá se, že ODS zůstane v této věci sama. Což je poněkud neblahé. Je roztomilé, že Paroubek odmítl jednat s TOP 09 o situaci (jak to navrhovala ODS) s odůvodněním, že jde o stranu přeběhlíků. A jakpak Paroubek svrhl koaliční vládu? Tenkrát mu přeběhlíci (samozřejmě jiní, než ti z TOP 09) „byli dobrý“. Ostatně: kampak přeběhli lidé z TOP 09? K vládní koalici? K jaké? Žádnou nemáme. Ani opozici nemáme.
Kdo opustí politickou stranu, je přeběhlík. Připomíná mi to situaci před listopadem 1989. Kdo opustil ČSSR, byl „utečenec“ (podle vzoru utopenec). Opustíš-li mne, zahyneš. Původně se to v pojetí pana Paroubka týkalo jen ČSSD, teď do okruhu „utečenectví“ zahrnul i KDU-ČSL. Je velkorysý. Zbývá už jen zahrnout utečence zelené (Zubová, Jakubková) a ty z ODS (Tlustý, Schwippel a Raninec).
V LN upozorňují, že změny na vnitru nedělá jen Pecina, dělal je i jeho předchůdce Langer: jako člen první Topolánkovy vlády vyměnil dokonce tři z tehdejších sedmi náměstků. Jenomže ta vláda nebyla „úřednická“ vláda, vytvořená na základě dohody s ČSSD, ale jednobarevná vláda ODS. Pozice dnešní vlády je jiná než pozice první i druhé Topolánkovy vlády a šifra –drv– to nemůže nevědět.

Prezidentský problém

Ve sněmovně se znovu projednává starý návrh ČSSD na přímou volbu prezidenta. Problém prezidentské funkce u nás není ovšem ani tak ve způsobu volby, jako v tom, že prezident není v mnoha ohledech vázán žádnými lhůtami a že je z výkonu své funkce prakticky úplně neodpovědný. S tím by se snad mělo něco dělat, a pokud s tím ČSSD něco dělat chce, má pravdu.

Nevíme, je-li Vodrážka blb nebo ne

V ODS panují specifické poměry. První místopředseda Vodrážka prohlásil v rozhovoru pro Frekvenci 1 (rozhovor se zatím nevysílal, ale MfD už s jeho textem manipuluje, to je typické pro poměry na české mediální scéně), že ODS chce, aby jí stát nahradil miliónové škody, které jí vznikly na předvolební kampani odkladem voleb.
MfD se pak zeptala předsedy Topolánka, zda je to pravda (přičemž údajně uvedla, že to řekl Vodrážka, doufejme, že je to pravda). Na to měl Topolánek reagovat slovy: „Není to pravda, my to neuděláme. ODS se od tohoto návrhu distancuje… To byste příště mohli citovat blba z Horní Dolní a vydávat jeho slova za názor ODS.“
Necítím se být kompetentní posuzovat, zda je pan Vodrážka blb nebo ne, mimo jiné ho vůbec neznám. Ale není jen tak někdo z Horní Dolní, nýbrž druhý člověk ve straně. Tzv. pravicové noviny proti Topolánkovi a ODS cíleně jedou, neměl by se zbytečně vztekat, to se stává. Zato by měl vážit každé slovo, což zvláště v poslední době nedělá. Ve straně to vzbuzuje nervozitu, které je těžké se divit (viz např. rozhovor místopředsedy Nečase pro server Aktuálně.cz NEČAS: TOPOLÁNKOVI NEROZUMÍM. ODS JEJ ALE POTŘEBUJE).

Opakované referendum
V Irsku proběhlo referendum o Lisabonské smlouvě. Hlasy se budou počítat v sobotu. To, že se Klaus stejně jako polský prezident Kaczyński rozhodli nepodepisovat smlouvu před referendem, je v podstatě korektní. Není důvod, proč vystavovat Iry zbytečnému tlaku. I tak je opakování referenda o téže věci po roce něco dosti neobvyklého. Polský prezident se zavázal, že podepíše hned po irském „ano“. Klaus nemůže, ani kdyby chtěl (u Ústavního soudu leží senátorská stížnost, jenže na té se neviditelným inkoustem spolupodepsal).

Vondra do Bruselu?

ODS navrhla na místo eurokomisaře Alexandra Vondru. V novinách se to prezentuje tak, že ODS „ukončila spekulace“, že by chtěla do funkce prosazovat Topolánka. Měli by správně psát „ukončila naše spekulace“. Topolánek to od počátku dementoval, ale nebylo mu to vůbec nic platné.




Související články:


Anketa: KOHO BYSTE POSLALI DO BRUSELU? (Reflex.cz, 22. 9. 2009)
...svůj zájem o křeslo eurokomisaře údajně v minulosti naznačoval současný premiér úřednické vlády Jan Fischer, bývalý premiér Mirek Topolánek spekulace o svém zájmu o tento post naopak vyvracel...


AUTOR JE POLITOLOG

Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala