Co přinesl den (čtvrtek  24. září)

Co přinesl den (čtvrtek  24. září)

Co přinesl den (čtvrtek  24. září)

Včera jsem se dopustil hrubé chyby. Měl jsem natvrdo napsat, že dohoda v Kramářově vile je dohoda na příštích dvanáct hodin, protože jeden z účastníků se jmenuje Jiří Paroubek.


A ten se dohodne jen na tom, co pořádně poškodí jeho konkurenty, protože to jinak neumí. Namísto toho jsem se sichroval pro případ, že by snad domluva, kterou jsem nepředpokládal, protože jsem ji nepovažoval za možnou, přece jen vydržela.
Nevydržela, samozřejmě. Paroubek si dal hned ráno další podmínky. Píše se, že splnění požadavků ČSSD (přinejmenším částečně se shodují i s požadavky lidovců) představuje o deset miliard větší deficit, než s jakým počítal původní Janotův návrh. Deficit o deset miliard větší není pro premiéra ani ministra financí žádná katastrofa.


Místopředseda ODS Nečas spekuluje o tom, že by ODS umožnila přijetí takto upraveného balíčku tím, že se její poslanci hlasování nezúčastní. (Hlasovat se má v pátek.) I když třeba nejde o úplně zásadní změnu původní dohody, to, co ČSSD prosadí navíc, je populisticky nosné.
Je to (znovu) porušení dohody. Nechápu, proč to má ODS sociálním demokratům trpět. Provozovat vůči Paroubkovi defenzivní a „ústupčivou“ politiku (cizím slovem appeasement) se přece nemůže vyplatit, je to zároveň nešikovné a nemravné.
Výsledný dojem: dohody netřeba dodržovat, pro uplatňování nepopulárních věcí není prostor. Jak se s takovými parametry dá vůbec dělat rozumná politika? A pod to se opravdu podepíšou, ať už aktivně nebo aspoň pasivitou, všechny demokratické parlamentní strany?


K tématu:

Petr Holec: MISTR PODRAZU V AKCI (Reflex.cz, 25. 9. 2009)
Jak se teď nenávidím za to, že jsem byl dobrým prorokem. Nevěřil jsem, že předseda ČSSD Jiří Paroubek dodrží dohody o úsporném balíčku. Čaroděj z Lidového domu mě nezklamal!


Je Topolánek ještě předsedou ODS?

Jednání Poslanecké sněmovny sledoval předseda ODS už jen z galerie (ve sněmovně už zasedá jeho náhradnice a ve vyjádřeních k Janotově balíčku ho zastupoval poslanec a místopředseda ODS Nečas). Marek Dalík oznámil, že končí své politické angažmá a zvažuje odchod do zahraničí. To je pozoruhodné: je vůbec Topolánek ještě předsedou ODS?

Cameron píše Klausovi

Předseda britských konzervativců Cameron napsal Václavu Klausovi dopis, v němž mu údajně nabízí spolupráci na likvidaci Lisabonské smlouvy. Když Klaus zdrží ratifikaci smlouvy v ČR až do britských voleb, vyhlásí on hned po volbách o smlouvě referendum.
Lisabonská smlouva a obecněji EU ovšem znamená něco jiného pro Velkou Británii a něco jiného pro ČR. To, co může být v Británii oprávněné nebo aspoň pochopitelné (nedovedu to posoudit), je u nás holé šílenství. Jsme v jiné situaci.


AUTOR JE POLITOLOG


Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala