Co přinesl den (středa  23. září)

Co přinesl den (středa  23. září)

Co přinesl den (středa  23. září)

Předsedové politických stran se spolu s premiérem a ministrem financí (tak nějak) shodli na změnách v Janotově balíčku. Tahle dohodová idyla vypadá hodně podezřele.

Předsedové politických stran se spolu s premiérem a ministrem financí (tak nějak) shodli na změnách v Janotově balíčku.

Sociální demokraté prý uspěli, pokud jde o úpravu na straně výdajů státního rozpočtu (nebude snížen rodičovský příspěvek, porodné ani příspěvky na sociální služby, zůstane v platnosti navýšení podpory v nezaměstnanosti). Zato ustoupili, pokud jde o zavedení progresivní daně z příjmu fyzických osob, o zvýšení daně z příjmu právnických osob, o větší zvýšení daně z převodu nemovitostí. (Sociální demokraté ovšem požadovali ještě nezvyšovat dolní sazbu DPH, ustoupili i v tom?)
Podle Mirka Topolánka jde o kosmetické změny. Je ovšem fakt, že se vesměs týkají výdajů státního rozpočtu, a tady se ODS původně tvářila, že zasáhnout do nich je pro ně casus belli.


Předseda SZ o dohodě prohlásil, že je „téměř úplná“. O velikosti schodku po dohodnutých úpravách existují rozdílné zprávy, ČSSD mluví o 163 miliardách, ekonomičtí experti ODS a ČSSD, kteří se sešli večer, o „zhruba“ 159 miliardách.
ČSSD navíc chce, aby se platy státním zaměstnancům snížily jen o dvě procenta, ne o čtyři (rozhodnutí je v kompetenci vlády), a aby platy ústavním činitelům byly sníženy o 20 %, ne jen o 4 %.
Předsedové stran by se měli sejít ještě ve čtvrtek před jednáním PS a sestavit jeden jediný pozměňovací návrh, jímž by provedli dohodnuté změny v balíčku. TOP 09 už naznačila, že se na žádných dohodách podílet nebude, nevylučuje ovšem, že bude hlasovat pro upravený balíček, pokud ho úpravy zásadně nezprzní. Z jednání vyplývá, že ODS ustoupila, a to velmi (asi se jí nechtělo čelit Paroubkovu populismu, zvlášť když měl v některých věcech podporu KDU-ČSL a zelených).
Vzhledem k tomu, že jednání PS přenáší v přímém přenosu ČT24 (mimořádně nešťastné rozhodnutí), nedá se vyloučit, že Paroubek připraví svým partnerům jako obvykle nějaké pořádné překvapení. Tahle dohodová idyla vypadá hodně podezřele. Ale kdo ví, třeba tak Paroubkovi vyšly průzkumy.


K tématu:

Miroslav Cvrček: „ZDROJE TU JSOU“ PODRUHÉ
(Reflex.cz, 22. 9. 2009)
A je to tu zas. Slavný výrok Vladimíra Špidly je opět aktuální. ČSSD se chystá torpédovat Janotův „úsporný“ balík a ještě více zvýšit daně. To má ale hned několik háčků.
Petr Holec: TEĎ NÁM FAKT VĚŘTE (Reflex.cz, 21. 9. 2009)
ČSSD, jejíž předseda si i v době hluboké hospodářské recese připadá jako Ježíšek s pytlem plným drahých dárků pro své voliče, se pořád nemůže smířit s tím, že každý protikrizový balíček musí bolet všechny voliče – tedy i její.



Transparentní platby pro strany

Miroslav Kalousek trvá na svém návrhu snížit dotace stranám za volební výsledky a mandáty. Navrhuje to udělat s platností od příštích voleb, aby se vyhnul výtce ohledně retroaktivity (a zároveň výtce, že rozdává z cizího, protože TOP 09 žádné platby tohoto druhu nepobírá, její poslanci a senátoři byli zvoleni za jiné strany).
Paroubek návrh odmítá: „Pro nás by to znamenalo změnit politickou stranu, stranu s organizační strukturou, v marketingovou stranu, a to by demokracii v ČR neprospělo.“
V tom má pravdu, strany by měly být co nejméně závislé na sponzoringu, a jediná cesta k tomu je, aby je „transparentně“ platil stát na základě volebních výsledků.

Topolánek nechce do EK. Prostě nechce.

Mirek Topolánek od rána do večera opakuje, že nechce být v Bruselu eurokomisařem. Není mu to nic platné. Klausovská lobby v MfD vytrvale živí pověsti o tom, že je to reálné: Topolánek MfD přiznal, že „cítí tlaky, aby do EK šel“. A Marek Dalík se nechal slyšet, že to Topolánkovi doporučuje.
Na tom, že Topolánek nechce, nezáleží. Jistě, kdyby projevil zaječí úmysly ještě před volbami, velmi by to oslabilo ODS a posílilo pozici klausovského křídla – na zbořeništi ODS, ovšem. Pokud to Topolánek udělá, je politický sebevrah.
AUTOR JE POLITOLOG


Související články:

Anketa: KOHO BYSTE POSLALI DO BRUSELU? (Reflex.cz, 22. 9. 2009)
Lidovci jako první oznámili jméno svého kandidáta na nejvyšší post v Bruselu. Kdo by byl vhodným zástupcem ČR podle vás?







Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala