Co přinesl den (úterý  22. září)

Co přinesl den (úterý  22. září)

Co přinesl den (úterý  22. září)

Sociálním reformátorům mocně přizvukuje předseda KDU-ČSL: „To nejde, aby tady někdo vydělával 128 miliard a my jsme říkali dětem, že nebudou mít na Vánoce dárky.“ Všechny oči se zarosí a chlapské ruce se svírají v pěsti.

Ministr Janota připravil (a vláda schválila) soubor opatření na příští rok, jehož účinnost po odborné stránce sice nedovedu posoudit, ale podle toho, co jsem si přečetl od lidí, kteří tomu rozumějí a kterým důvěřuji, a taky podle toho, že obsahuje opatření, která budou bolet, a to všechny, je myslím lepší variantou z těch možných.
Horší varianta je, že se neprosadí nic, třetí cesta neexistuje. ČSSD už dala zřetelně najevo, že ho nepřijme bez úprav, které jsou nepřijatelné pro ODS. Jiří Paroubek má zázračnou schopnost měnit všechna dohadování v konfrontaci s ODS. Je to politicky i lidsky odpudivé, nicméně na veřejnost to asi zabírá.

Ústavním činitelům budou sice zkráceny platy, ale jenom tak, jako ostatním ve státní sféře, tj. o 4 %. Paroubek zuřivě protestuje a žádá původně navrhovaných 20 %. Jaké pole pro populistické běsnění!
Správné by bylo místo úspor realizovat sociálně demokratickou slibotechnu s tím, že ústavní činitelé nebudou peníze dostávat, nýbrž solit, a to v té míře, kolik bude na realizaci slibotechny zapotřebí. A co zbude, až se jejich možnosti vyčerpají, se vyždímá z bohatců.
Je pozoruhodné, že hlavouni z ČSSD přistupují ke svým majetnějším spoluobčanům podobně, jako ve středověku přistupovali evropští panovníci k Židům: když vznikne finanční problém, pustí se jim žilou: nejprve v přeneseném smyslu (vyrabují se jim pokladny), a když to nepomůže, tak doslovně. Píchni ho, řízni ho, pusť mu krev! (Mimochodem, kdyby předseda ČSSD měl mít erb, muselo by se na něm stkvít toto heslo).


V Právu píší, že „ústavní činitelé si oddechli“. Sláva, pogrom nebude. Aspoň zatím. Sociálním reformátorům (zlomyslník by napsal pogromistům) mocně přizvukuje předseda KDU-ČSL, bratr Svoboda: „To nejde, aby tady někdo vydělával 128 miliard a my jsme říkali dětem, že nebudou mít na Vánoce dárky.“ Všechny oči se zarosí a chlapské ruce se svírají v pěsti.
Když už se zakládají Národní gardy, proč by lidovci nemohli založit v duchu svých klerikálních tradic finanční inkvizici!

(Podotýkám, že zdanění platu se nebude týkat prezidenta. Jeho úřad je totiž v českém pojetí posvátný, a každému ministru financí, který by na jeho požitky vztáhl svatokrádežně ruku, ta ruka okamžitě odumře a seschne).

Jiří Paroubek odmítl účast na debatě špičkových politiků a ekonomů o řešení hospodářské krize. Debaty se má zúčastnit i Miloš Zeman a spekuluje se, že Paroubek má z takové konfrontace plná kaťata. Škoda. Střetnutí hulváta-intelektuála s hulvátem-činovníkem by bylo nepochybně podnětné. Kdo by zvítězil? Uspořádal bych na to téma v Událostech anketu a možná by mohly vydělat i sázkové kanceláře.

Předseda a šéfredaktor

V jakési knize rozhovorů, které s ním vedly „osobnosti“, se Jiří Paroubek svěřil,že by, pokud odejde z politiky, rád „rozpohyboval“ projekt vydávání skutečně levicového deníku („Tedy ne deníku, který má historicky levicovou klientelu a systematicky se snaží nabourávat nejsilnější levicovou stranu.“ Řeč je pochopitelně o Právu).
Jistě by to zvládl, a ani by kvůli tomu nemusel odcházet z politiky. Jak pěkně by to znělo: předseda ČSSD a šéfredaktor nezávislého levicového deníku. Skoro ještě lépe než „generální tajemník KSČ a prezident republiky“.

Papeže je mi skoro líto

O víkendu navštíví ČR papež Benedikt XVI. Je mi ho skoro líto: vzhledem k tomu, co se teď u nás mele, je jeho návštěva věcí politicky zcela podružnou. Má charakter jakéhosi jihomoravského folklóru, i když ho možná přivítá polovina z těch 5 %, co u nás opravdu věří v Boha (Otce všemohoucího, Stvořitele nebe i země etc., a ne v nějakou vyšší bytost třeba z rodu mimozemských kosmonautů). Tj. 250 tisíc lidí.

Zedníci do boje

Kanada se rozhodla, že do roku 2012 stáhne své vojáky z Afghánistánu, ale „bude realizovat projekty obnovy a rozvoje“. Západní země jsou schopny bojovat proti islámským fanatikům, al-Ká'idě, Tálibánu a Hamásu, ovšem jen za té podmínky, že se boj bude odehrávat výlučně na jejich území. Tálibán ovšem i tak dostane zahulit: během krátké doby zaplaví Afghánistán milióny zedníků, budovatelů silnic, montérů, sociálních pracovníků, zdravotníků, pedagogů a vznikne taková tlačenice, že v ní bude obtížné natáhnout kalašnikov.

Sprostá porota

V televizi Nova údajně probíhá soutěž Česko-slovenská SuperStar, v níž členové poroty sprostě urážejí soutěžící. Jakási zpěvačka, jejíž jméno mi nic neříká, jedné, poněkud obézní soutěžící, prý řekla: „Ona si ty ruce ani nedá k tělu. Vím, že teď jsem typická sprostá Jandová, ale jak ona si umyje přirození?“
Zdá se, že specifická kultura vyjadřování přerůstá z politické oblasti i do oblasti umění. Bude paní Jandová volit Jiřího Paroubka a dr. Ratha?

O toho seniláka už se nestarejte

Mladá fronta Dnes přinesla veliký pozoruhodný článek paní Hany Brixi o americkém a českém zdravotnictví. Její chvála toho českého mi nahání hrůzu, zvlášť ve spojení s její představou o budoucnosti: „Úkolem bude zajistit nezbytnou péči k záchraně maximálního počtu let zdravého života a omezit veřejné prostředky na méně účinnou luxusní péči.“ Taky bude třeba vyjmenovat komise, které přesně rozhodnou, kdy dotyčný (týká se to hlavně nás seniláků, takže přiznávám, že si přihřívám svou polívčičku) už dosáhl maximální počet let a další péče o jeho život se jeví být luxusní a méně účinná, takže je nejen možné, ale dokonce i žádoucí od ní upustit.
Trochu mne uklidňuje, že paní Brixi zatím, jak uvádí MfD, pobývá ve Washingtonu a Pekingu, bezprostřední nebezpečí u nás od ní tedy nehrozí. Znepokojivé ovšem je, že tam pobývá „přechodně“. To by jí měl někdo rozmluvit.

Politiky zrušit: rozehnat, zplynovat

MfD rovněž pokračuje v boji proti politikům. Pavel P. Novotný píše: „Celých 77 procent z tisícovky dotázaných lidí nedůvěřuje vládním protikrizovým opatřením. Lidé si myslí, že politici o řešení jen mluví, ale reálně jejich životům nijak neprospějí…“ a cituje „šéfa výzkumníků ze společnosti Ipsos Tambor“ Jalůvku: „Je přirozené, že lidé politikům nedůvěřují. Zvlášť nyní, když se na jejich slovo nemůže nikdo spolehnout.“
Nejlepší bude politiky zrušit: buď rozehnat, nebo přímo zplynovat, nebo nejspíš obě metody zkombinovat. A nahradit je politickou policií. S tímto řešením máme z minulosti poměrně dobré zkušenosti.



AUTOR JE POLITOLOG

Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala