Co přinesl den (úterý  15. září)

Co přinesl den (úterý  15. září)

Co přinesl den (úterý  15. září)

Pozoruhodné na tomto dni je, že vše, co bylo k přečtení v novinách na téma hlavní události, bylo od samého rána překonané a svým způsobem nezajímavé. Česká společnost předvádí naprostou neschopnost...

Pozoruhodné na tomto dni je, že vše, co bylo k přečtení v novinách na téma hlavní události, bylo od samého rána překonané a svým způsobem nezajímavé.
Ráno se totiž ČSSD rozhodla, že na rozpuštění Poslanecké sněmovny rezignuje. Podle toho, co prohlásil předseda Paroubek, ji k tomu přivedly obavy, že i toto chystané rozpuštění sněmovny a vyhlášení předčasných voleb bude u ÚS napadeno a ÚS stížnosti vyhoví.
Ta možnost tu samozřejmě je. Je ovšem taky možné, že se ČSSD začala svého hrozícího vítězství ve volbách bát a ráda by se o odpovědnost a rizika, která z převzetí vládní moci v této choulostivé situaci plynou (přináší je např. zjevná potřeba dělat velmi nepopulární opatření), bratrsky podělila se svými úhlavními nepřáteli.


Proto trvá na dodržení původního (řádného) termínu voleb v květnu příštího roku. „Musíme schválit státní rozpočet, a k tomu potřebujeme fungující Poslaneckou sněmovnu. Musíme zachovat důvěru občanů ve fungující stát, v jeho instituce i představitele.“ Vypadá to, že si pan Paroubek dělá legraci. Poslanecká sněmovna je nefunkční, důvěra občanů ve funkční stát a jeho instituce bere postupně za své, a tohle rozhodnutí je výrazný krok na cestě k jejímu úplnému zničení.
Česká společnost předvádí naprostou neschopnost vládnout si demokratickými prostředky. Skoro bych řekl, že něco takového tu snad po roce 1918 ještě nebylo. Pan Paroubek mluví o tom, že bude hájit zájmy „obyčejných lidí“. Zajímalo by mne, kolik je těch, kteří si (stejně jako já) budou v příštích dnech a týdnech připadat jako velmi neobyčejní.

Rozpuštění sněmovny se nakonec ani nepodařilo dostat na program schůze PS (ODS se o to pokusila), nebyl schválen program schůze a schůze skončila chvíli poté, co začala. Pro rozpuštění byli údajně skoro všichni přítomní poslanci ODS, všichni poslanci TOP 09 a většina lidovců. Proti většina ČSSD a jediní dva přítomní zelení, Liška s Rabasem. Komunisté se zdrželi, nedefinovaní chaoti byli dílem proti, dílem se zdrželi. Hezký příklad rozvratu.

Poslanci taky řešili problém (který mezitím vývojem ztratil na aktuálnosti), co se stane, když se PS „seberozpustí“ a ÚS následně zákonný podklad seberozpuštění zruší. Názory byly dva: buď se PS znovu zkonstituuje (jako automobil s klauny v kreslených groteskách, který najede na překážku, rozloží se na prvočástice, ale po překážce se zase dá dohromady), anebo bude rozpuštění trvalé. Myslím, že druhé řešení by bylo bývalo logičtější (takže by pravomoci sněmovny až do voleb převzal Senát). Bál se Paroubek téhle varianty?

Pastrany žerou hlasy
Agentury STEM a SC&C spočítaly preference na Ústecku. V něčem je výsledek standardní – ODS je až druhá, protože se velmi dařilo TOP 09. Protože lidovci zůstali hluboko pod prahem volitelnosti a TOP 09 nestačila vyvážit ztrátu ODS a zisk komunistů, vyhrál by jednoznačně postkomunistický blok. Ještě zajímavější a významnější je jiná věc, totiž neobyčejně vysoké procento hlasů, anihilovaných různými obskurními pastranami (nově se k nim řadí zelení, na Ústecku sem patří i KDU-ČSL). Sežraly by víc než 16 % voličských hlasů. I to je výrazný signál politického rozvratu.

Světská sláva...
Jediné, co mi působí v této politické situaci upřímnou radost, jsou politické vyhlídky paní Zubové. Její sponzor Soukup od ní dal ruce pryč (údajně se nepohodl s jejím řídicím orgánem, totiž manželem). Paní Zubová je sice teď na volitelném místě pražské kandidátky, ale do květnových voleb je daleko, předaleko, a kdo si za osm měsíců na nějakou Zubovou ještě vzpomene! Sic transit gloria mundi.

Slámová namísto Topolánka?
Mirek Topolánek v souvislosti s vývojem situace rezignoval na svůj poslanecký mandát. Hrozí nebezpečí, že ho nahradí známá advokátka Klára Slámová, jakási zatím méně vyhlášená, ale bezpochyby vzhledem ke své právní praxi podstatně účinnější obdoba Jany Bobošíkové. To by charakter PS výrazně oživilo. Musím se přiznat, že Topolánkovu rozhodnutí nerozumím. Je v něm cosi kapitulantského.

Není útok jako útok
Policie pustila některé informace o lidech, kteří napadli v Hustopečích předsedu ODS Topolánka. Z toho, co se ví, je zjevné, že to udělali za peníze, že mají za sebou údajně pestrou minulost a že je nenajala ODS. Věc je jasná aspoň v tom smyslu, že srovnávat tuto záležitost s vajíčkovými útoky na Paroubka prostě nelze.

Role pro Fischera
Premiéru Fischerovi Paroubkovo rozhodnutí tak říkajíc spadlo na hlavu. Pokud by snad měl dojem, že je to na něj podraz, ovšemže vynucený zájmem Paroubkovy ČSSD (nemusí to tedy brát osobně, prostě se jim nachomejtl do cesty), nebyl by zase až tak daleko od pravdy. Zatím žádá potvrzení mandátu vlády (padla původní dohoda o jejím smyslu) a své setrvání ve funkci podmiňuje schválením Janotova balíčku.
To je svým způsobem správné, ale je to málo. Pan premiér má pádný a dostatečný důvod k demisi, jinak mu hrozí, že v hnusných tahanicích a orgiích vydírání, které budou následovat, sehraje roli buď Háchy, nebo Dubčeka.

Hradní kartáč
Václav Klaus svádí vinu za situaci na Ústavní soud. To platilo do úterního rána. Teď se s Ústavním soudem bratrsky podělil Paroubek. Prezident si taky povolal na středu na hradní kartáč odděleně Topolánka a Paroubka.
Obávám se, že Paroubek je vůči Klausovým kartáčům zcela imunní. Má před Klausem asi takový respekt, jako Gottwald před Benešem.

K čemu je nové auto?
Podle průzkumu agentury GfK Czech je jen 39 % lidí přesvědčeno o smysluplnosti šrotovného a jen 20 % by se díky šrotovnému rozhodlo pro nákup auta. Odpovídá to mé zkušenosti. Nikdo v mé bezprostředním okolí si nekupuje nová auta (jen ojetá).
Stejně i já jsem si po listopadu koupil postupně tři auta (dvakrát felicii, naposled fabii), vesměs ojetá. K čemu je nové auto? Jen tím, že člověk vyjede z vrat servisu, přijde řádově o desetitisíce. A teď navíc nadešel čas šetření, aspoň to všichni říkají.


Je to byznys
Přečtěte si rozhovor s Klárou Slámovou:
JE TO BYZNYS
, říká známá advokátka (Reflex č. 24/2009)
Není mým úkolem tohle posuzovat. Nehájím názor, ale osobu. Nejsem oprávněna ani posuzovat, zda ty věci hlásal ...



AUTOR JE POLITOLOG

Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala