Co přinesl den (středa 9. září)

Co přinesl den (středa 9. září)

Co přinesl den (středa 9. září)

„Je čas otevřít odbornou a politickou debatu o budoucím postavení a roli Ústavního soudu,“ tvrdí Jiří Paroubek. Bohužel, Ústavní soud mu svým hloupým a neomaleným rozhodnutím naběhl na vidle.

Při jednání ve Sněmovně se Jiří Paroubek s vervou obul do Ústavního soudu: „Ústavní soud vykročil na novou cestu samostatného politického subjektu stojícího nad zákonodárnými sbory, prezidentem, vládou a hlavně lidem této země…
Je čas otevřít odbornou a politickou debatu o budoucím postavení a roli Ústavního soudu.“ To by se Paroubkovi samozřejmě velmi hodilo při budoucím zdokonalování politického systému ve smyslu putinovské „řízené demokracie“.


Bohužel, Ústavní soud mu svým hloupým a neomaleným rozhodnutím naběhl na vidle. Základ problému je, že soud nepostihl správně to, co je „důležitý veřejný zájem“. I Ústavní soud, jako každá lidská instituce, se může mýlit a je kritizovatelný. Zároveň platí, že Ústavní soud, jako všechny soudy, opravdu stojí nad vůlí lidu, protože spravedlnost je víc než vůle lidu. Kdyby se např. při hilsneriádě projevila vůle lidu, byli by pověsili nevinného člověka.
Demokracie spočívá v ochraně slabých před silnými, je příznačné, že politik, který se kdysi – vypadá to, že z konjukturalismu – přihlásil k ČSSD, tohle neví. A jsou zákonem přesně vymezené záležitosti, v nichž je Ústavní soud nad zákonodárnými sbory, prezidentem i vládou. To by se nemělo přehlížet, přestože v této konkrétní věci si ÚS zaslouží kritiku.


Skoncujeme s demokracií?
Pokud by Paroubek chtěl měnit počet soudců ÚS nebo ÚS zakázat, učinil by něco, co je podle slov ústavního právníka Jana Wintra možné jen v banánových republikách. To je málo nadějné, k banánové republice nemáme zatím bohužel až tak daleko. Paroubek, jak známo, dbá velmi na průzkumy veřejného mínění. A proto vychází vstříc hluboké nespokojenosti české veřejnosti s demokracií a jakési zatím jen podvědomé touze s ní skoncovat. „To je věc příštích diskusí, nejen o postavení Ústavního soudu, ale o celé ústavě, na mnoha místech potřebuje revizi,“ řekl Paroubek Mladé frontě Dnes. Volby nejspíš vyhraje, modleme se, aby neměl s komunisty ústavní většinu.
Prezident Klaus prohlásil během své návštěvy Chrudimska poslance Melčáka za nastrčenou figurku v nepěkné hře s obyvateli Česka. A mluví o „tragické chybě a nezodpovědnosti těch lidí, kteří to vyvolali“. Co je to za temné narážky? Koho tím míní? Pokud to jasně neřekne, neví nic a je třeba jeho výrok zanedbat.

Janota to má jednoduché
Bohuslav Sobotka prohlásil o ministrovi (a svém někdejším náměstkovi) Janotovi v souvislosti s jeho úspornými návrhy: „Myslím si, že je to spíše politické gesto nebo něco jako labutí píseň končícího ministra financí.“ To je mimořádně sprosté. V podtextu se tu naznačuje, že se Janota ve své funkci vyžíval. Je všeobecně známo, že se jí zpočátku úporně bránil.

A teď udělal něco, co lidé z nejvyšší sféry špičkové politiky mohou sice považovat za podraz – protože on se nemusí ohlížet na přízeň či nepřízeň voličů –, a navrhl opatření, která jsou sice racionální, ale „pragmatický“ politik, co právě před volbami škemrá o voličskou přízeň jako medvěd v zoo o pamlsek, si je nemůže dovolit. Takže má vztek a prská.
Jistě, pan Janota to má jednoduché. Přesto je dobře, že s tím návrhem přišel. Topolánek se podle MfD vyjádřil: „S jistým nesouhlasem a spíše státotvorně bych pro něj zvedl ruku.“ Aspoň něco. A TOP 09 (nebo alespoň Miroslav Kalousek) návrh bere. Takže nebyl až tak plácnutím do vody.

Čertovo vejce
V LN uvádějí, že předčasné volby nás nejspíš čekají i v roce 2013: listopadový termín je totiž krajně nevýhodný, neboť nová vláda zdědí od té staré státní rozpočet. Prý ani červnový termín není optimální, s připravovaným rozpočtem už se nedá příliš hnout. Problém je, že dosluhující vládě (řekl bych, že tentokrát bude mít dostatečnou většinu) může vyhovovat, že zanechá svému nástupci takové čertovo vejce.

Toskánsko číslo 2
Mirek Topolánek prohlásil poněkud pateticky, že se na něj chystá jakési Toskánsko 2, další kompromitující aféra. Generál Randák na to reagoval: „Paranoik! Nemám potuchy, o co jde.“ Přitom on sám v létě věštil, že se chystají další a ještě hroznější aféry, než byla ta toskánská. Tomu, kdo poslouchá pana generála, je zalehko býti paranoikem.

Nebyl to Paroubkův šoufek
Martin Weiss v LN kritizuje rozhodnutí Rady pro reklamu o stažení billboardu firmy Sixt, který propaguje půjčovaná auta a je na něm fotografie předsedy Topolánka (půjčil si tam vůz, jímž pak jezdil během toskánské dovolené).
V Německu by to prý nezakázali. V Německu možná, ale u nás byl zákaz, řekl bych, správný. Když jsem to viděl poprvé, myslel jsem si, že jde o jeden z Paroubkových šoufků. Billboard zasahuje (jistě nechtě) do volební kampaně.






AUTOR JE POLITOLOG

Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala