Co ještě přinesl den (úterý 1. září – pokračování)

Co ještě přinesl den (úterý 1. září – pokračování)

Co ještě přinesl den (úterý 1. září – pokračování)

Každý holt dělá co umí: Češi vařit pivo, Holanďani pěstovat tulipány, Rusové provozovat špionáž. Podle BIS je ze všech zahraničních rozvědek u nás nejaktivnější ta ruská.

Výroční zpráva BIS opět uvádí, že ze všech zahraničních rozvědek je u nás nesrovnatelně nejaktivnější ta ruská. Ruští zpravodajci s diplomatickým krytím se pokoušejí kontaktovat české poslance, jejich asistenty, pracovníky zahraničních oddělení politických stran.
Ruské zpravodajské služby infiltrují různá občanská hnutí a pokoušejí se tak ovlivňovat politické dění v ČR. Posilují též svůj vliv na různé „hospodářské struktury“. Přitom je někdy obtížné rozeznat aktivity ruské špionáže od aktivit různých soukromých společností (asi jedno přechází v druhé a spousta soukromých společností má dvě tváře).


Co naplat, každý dělá co umí: Češi vařit pivo, Holanďani pěstovat tulipány, Rusové provozovat špionáž. Poslanci ovšem tvrdí, že žádné pokusy o kontakty nezaznamenali (v PS ovšem působí „skupina přátel Ruska“, která má 26 členů a je ze všech „skupin přátel“ nejpočetnější). Zdá se, že sociálně demokratičtí poslanečtí experti mají sklon tyto informace poněkud podceňovat a cítí k nim jistou nedůvěru. Zajímalo by mne, zda poté, co se chopí moci, BIS tyhle iniciativy prostě zatrhnou.


K tématu:

Dušan Šrámek: DIPLOMATÉ ZVLÁŠTNÍHO RAŽENÍ (Reflex č. 35/2009)
JDE O ČESKOU PROVOKACI – tato slova pronesl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na vypovězení dvou ruských diplomatů, kteří se snažili získat informace z generálního štábu armády.


Je to jeden lavór
A ještě poznámka k průzkumu agentury STEM. ODS ztrácí hlavně tím, jak posiluje TOP 09. Znechucení voliči, kteří dřív neměli kam utéci, utíkají do TOP 09. Tím nepomáhají ani ODS, ani TOP 09, je to jen přelévání vody v jednom lavóru. S tím, že TOP 09 má šanci být pro své nové voliče jen přestupní stanicí na cestě mezi nevoliče. Což není příliš povzbudivé.
ODS vytýká TOP 09, že jim vykrádá program. To nemůže být hlavní důvod přelivu voličů. Voliče nezajímá program (kdo ho čte!), spíš image strany (do níž ovšem něco programu taky pronikne).

Druhé Putinovo tvrzení
V Právu informují o to, že „Putin odsoudil pakt Molotov–Ribbentrop“. Citují jeho slova o tom, že západní mocnosti demonstrovaly svou neochotu se Hitlerovi postavit v Mnichově a nesou tak spoluzodpovědnost na válečném konfliktu. Vůbec však už nezmiňují druhé Putinovo tvrzení, které je pravdivé, ale u nás se nenosí: že Versailleský mírový systém byl de facto diktátem, jehož cílem bylo mimo jiné Německo ponížit, a že i on přispěl ke vzniku dalšího válečného konfliktu.
Dalo by se to chápat jako další příspěvek do rubriky Jak číst Právo, kdyby se ovšem něčeho podobného nedopustili i v Lidových novinách (článek Luboše Palaty „Mnichov zničil všechny naděje“).
Putinovi jde velmi o dobré vztahy s Německem. Proto se zjevně rozhodl, že v rámci možností k němu bude spravedlivý trochu nad standardy, které se pěstují např. v Bruselu.


K tématu:

Bohumil Doležal: CO PŘINESL DEN (pondělí 31. srpna)
(Reflex.cz, 1. 9. 2009)
Je mi líto, ale Putin má pravdu. Ruský premiér nakonec odsoudil pakt Ribbentrop-Molotov, s tím, že počátky druhé světové války nelze hledat jen v tomto paktu, nýbrž i v mnichovské dohodě a ve Versailleské smlouvě.




Jazykový zákon na Slovensku
V rámci boje proti údajné maďarizaci Slovenska zakázal ministr školství používat v maďarských školách na Slovensku označení Felvidék. Informace obsahuje řadu nesmyslných tvrzení. Za prvé, překlad Horní země je krajně nepřesný, vidék znamená kraj, krajina, okolí (země se maďarsky řekne ország). A za druhé, označení Felvidék (Fölvidék) neoznačovalo nikdy Slovensko v jeho dnešních hranicích včetně Dunajské nížiny, ale jenom horské oblasti, kdy žilo převážně slovanské (a německé) obyvatelstvo.
Tyto oblasti však nikdy nebyly žádný etnicky vymezený a přesně ohraničený administrativní útvar. Slovensko dostalo hranice v pravém slova smyslu až po roce 1918. To není žádný důvod ke studu, jen je absurdní a směšné to zatloukat (my Češi se ostatně občas chováme podobně směšně).
Jazykový zákon začal dnes na Slovensku platit, ministerstvo kultury bude prý zatím „narušitelům“ jen vyhrožovat, k sankcím přistoupí až v lednu 2010, až budou sepsána přesná pravidla. Malinko couvli, moc ne.




AUTOR JE POLITOLOG

Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala