Co přinesl den (úterý 1. září)

Co přinesl den (úterý 1. září)

Co přinesl den (úterý 1. září)

Zprávou (lépe řečeno bombou) dne je rozhodnutí Ústavního soudu „odložit vykonatelnost rozhodnutí prezidenta republiky ze dne 1. července 2009, kterým byl termín voleb stanoven na dny 9. a 10. října 2009“.



Ústavní soud neshledal důvody k odmítnutí stížnosti poslance Melčáka, podle níž bylo prezidentovým rozhodnutím o vypsání předčasných voleb porušeno jeho právo na nerušený výkon veřejné funkce. K rozhodnutí o stížnosti potřebuje mít časový prostor. Nový termín voleb bude možno „stanovit až na základě konečného rozhodnutí Ústavního soudu“ (cituji dle sdělení ÚS, zveřejněného na jeho internetových stránkách).
Není příliš pravděpodobné, že by ÚS o stížnosti poslance Melčáka, na niž takto reagoval, rozhodl v příštích několika dnech, a tak se nejspíš stane, že ústavní zákon o předčasných volbách takříkajíc propadne, protože obsahuje natvrdo dané datum (15. října), do něhož se volby musí konat, a prezident ztratí možnost volby do toho data vyhlásit.


Rozhodnutí Ústavního soudu je krajně problematické. Politická dohoda, která vedla k přijetí ústavního zákona o zkrácení volebního období, má jistě charakter jakési improvizace, ale reagovala na zjevnou a vážnou nedokonalost stávající Ústavy ČR. ÚS trvá na dodržování zjevně nedokonalé ústavy v době vážné politické krize. Vzhledem k jeho rozhodnutí můžeme mít na dobu neurčitou, asi však až do termínu řádných voleb, provizorní vládu, která nemá dostatečnou oporu v Poslanecké sněmovně.
Poslanecká sněmovna je ve svém současném složení naprosto nefunkční a nemá jako celek žádnou mravní autoritu. ČR se nachází uprostřed hospodářské krize a očekávalo se, že nový Parlament dá důvěru vládě s mandátem k nutným protikrizovým opatřením a ke schválení státního rozpočtu na příští rok. To je teď mírně řečeno ohroženo. Ústavní soud rozhodl podle zásady „Fiat justitia – pereat mundus“.

Mimořádné „Otázky“
Ve večerních (rovněž mimořádných) Otázkách Václava Moravce se vytvořila jednotná fronta ODS, ČSSD a KSČM (Topolánek, Paroubek, Filip) kritizující rozhodnutí Ústavního soudu. Obhajovali ho zelení a lidovci (Liška a Svoboda).
Zdá se, že obě velké strany (disponují ústavní většinou v obou komorách Parlamentu) chtějí nejprve tak trochu zatlačit na ÚS a pak projednat obecný ústavní zákon o zkrácení volebního období v tak krátké době, že to vyvolá otázky po politické zodpovědnosti takového postupu. Ústavní soud je ovšem do této situace svým rozhodnutím vmanévroval.
Výsledek právního purismu bude všeobecný triumf nezodpovědnosti a kroků na hranici ústavního pořádku.



K tématu:

Ústavně do blázince
Petr Holec: ÚSTAVNĚ DO BLÁZINCE
(Reflex.cz, 2. 9. 2009)
Jestli ústavní soudci chtěli svým rozhodnutím dokázat, že si i v době hospodářského pádu zaslouží vysoké platy, nevybrali si nejlepší čas: deficit našeho státního rozpočtu se brzy přelije až do Německa, vede nás nezvolený premiér s papírovými kompetencemi a prezident se zabývá žárovkami.
Anketa: CO MYSLÍTE? BUDOU V ŘÍJNU VOLBY?
(Reflex.cz, 2. 9. 2009)
Předčasné volby do sněmovny se možná v plánovaném říjnovém termínu neuskuteční. Nejvyšší státní představitelé hledají uspokojivé řešení. Najdou ho? Hlasujte vANKETĚ!

Je ústava v rozporu s ústavou?

Miroslav Cvrček: JE ÚSTAVA V ROZPORU S ÚSTAVOU?
(Reflex.cz, 2. 9. 2009)
Zdá se, že cesta z tohoto zamotance vůbec nemusí existovat. Zákonodárci odsouhlasí změnu ústavy, Ústavní soud ji zruší, novela bude neústavní podle Ústavního soudu, rozhodnutí soudu bude neústavní podle ústavy...




AUTOR JE POLITOLOG

Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala