Co přinesl den (pondělí 31. srpna)

Co přinesl den (pondělí 31. srpna)

Co přinesl den (pondělí 31. srpna)

Je mi líto, ale Putin má pravdu. Ruský premiér nakonec odsoudil pakt Ribbentrop-Molotov, s tím, že počátky druhé světové války nelze hledat jen v tomto paktu, nýbrž i v mnichovské dohodě a ve Versailleské smlouvě.

Ruský premiér Putin nakonec v předvečer své návštěvy Polska v dopise listu Gazeta Wyborcza odsoudil pakt Ribbentrop-Molotov, s tím, že počátky druhé světové války nelze hledat jen v tomto paktu, nýbrž i v mnichovské dohodě a ve Versailleské smlouvě, „která byla nadiktována zemím poraženým v první světové válce“.
Je mi líto, ale Putin má pravdu. Dnešní ruské vedení postihlo základní vadu rozšíření EU o východoevropské země včetně ČR (nehoňme si triko, jsme východoevropská země): Brusel mlčky akceptoval, že vše, co se dohodlo a prosadilo po první a druhé světové válce, je posvátné.
Toto řešení je v mnoha ohledech problematické, hlavní problém je, že na konci druhé světové války bylo Rusku mlčky potvrzeno právo podržet si prakticky vše, co vojensky obsadilo. Někteří se tomu mohli více či méně bránit, například Československo. Někteří (Finsko, Rakousko) se ve větší či menší míře ubránili. Je třeba zdůraznit, že Benešova československá politická reprezentace na tuto možnost vědomě, cynicky a zbaběle rezignovala.



Související články:
Čestmír Lang: PAKT
Před sedmdesáti lety se spojili komunisté s nacisty. Ve středu 23. srpna 1939 dominovalo večerním rozhlasovým zprávám v Protektorátu Čechy a Morava následující hlášení: ...
Josef Mlejnek jr.: STALIN NA STRANĚ ZÁPADU
Prvního září uplyne sedmdesát let od chvíle, kdy německým útokem na Polsko začala druhá světová válka. Dalo by se čekat, že tak významné výročí zapříčiní též hustou koncentraci čelných státníků, ale ouha.


O maturity už nejde
Středoškolští studenti (a jejich učitelé) chystají další demonstrace proti státním maturitám, mají se odehrát někdy kolem 9. a 10. října (což jsou dny voleb do PS). Zákon prý nezakazuje demonstrace bezprostředně před volbami.
Politici ani sponzoři se tentokrát nebudou smět demonstrace účastnit (tedy nebudou okatě přítomni), posledně to vypadalo blbě. Tématu státních maturit se stejně využije k nestydaté volební propagandě. O samotný problém už vůbec nejde.

Katastrofická díra v rozpočtu
Ministr Janota nepřesvědčil své kolegy ve vládě o nutnosti snížit výdaje jejich ministerstev. Ministři se pouze dohodli, že schodek rozpočtu nepřekročí 230 miliard Kč. Přitom i mezi odborníky existuje shoda, že taková díra v rozpočtu znamená katastrofu.

ČSSD by byla ráda, kdyby Janota rozdělil svůj návrh na jednotlivé položky (odmítli by jen jeho podstatu, zvýšení DPH a spotřební daně na benzín). Je škoda, že ministr nakonec ustoupil od plánu předložit sněmovně dvě varianty rozpočtu (katastrofickou a tvrdě úspornou) a chce tu druhou dát k dispozici jen jako „soubor doporučení“. Měl vyčůrané politiky v předvolebním rauši vystavit zřetelněji zásadní zkoušce.


Kolářová ve stopách Rowlingové
Ministryně spravedlnosti slibuje v Právu pomstu médiím. Hodlá po odchodu z funkce psát povídky, některé z nich budou možná věnovány právě jim. Paní ministryně zatím sice nedosáhla věhlasu J. K. Rowlingové, ale není vyloučeno, že až skončí svou politickou kariéru, plně se soustředí na kariéru literární a uspěje: pak dá svým novinářským trapičům pořádně zahulit.

Tenkrát Slováci neexistovali...
Slovenskému premiéru Ficovi nějak záleží na tom, aby byla v Komárně (drtivá většina obyvatel jsou Maďaři, oficiózním 65 % ani trochu nevěřím) vztyčena socha Cyrila a Metoděje. Zatím se ji podařilo umístit jen na průčelí budovy tamní Matice slovenské, městská samospráva instalaci pomníku na pozemku města nepřála.

Je pozoruhodné, proč pan Fico, který jako (bývalý) komunista nepochybně ani trochu nevěří v Boha, tolik usiluje o pomník obou světců, kteří ostatně nebyli žádní Slováci (Slováci tenkrát neexistovali a Češi představovali mrňavý kmen někde v dnešních středních Čechách), nýbrž Řekové. Slovanský jazyk používali při šíření křesťanství proto, že podle jejich slov ti primitivové, mezi něž přišli, ještě nepokročili natolik, aby byli schopni přijmout hlásané zvěsti v civilizovaném (tj. řeckém) jazyce.
Vyvádění nynější slovenské vlády, která se chce zjevně profilovat na „zásadním“ postoji k maďarské menšině, je směšné a odpudivé. Evropská unie to ovšem spolkne, má teď spoustu starostí se zaváděním úsporných žárovek.

Levice boduje v Německu
V zemských volbách v SRN velmi posílila Levice (postkomunisté a jejich cyničtí „západoněmečtí“ spojenci), oslabily dvě nejsilnější strany, CDU a SPD. Levice je na nejlepší cestě, aby i na celoněmecké úrovni zaujala podobné postavení, jaké má KSČM u nás. Je pozoruhodné, jak se německé poměry připodobňují těm českým.
Hrozí v SPD do budoucna nástup nějakého německého Paroubka? To by nepochybně znamenalo katastrofu celoevropských rozměrů, tak trochu srovnatelnou s nástupem Adolfa Hitlera na konci dvacátých let.


ČSSD vede
A k dovršení všeho neštěstí: toskánská aféra svým iniciátorům dokonale vyšla. Podle agentury STEM preference ODS v srpnu výrazně poklesly a ani případný vstup TOP 09 do sněmovny by v tuto chvíli na rozhodném vítězství postkomunistů z ČSSD a Filipových komunistů nic nezměnil. Panu prezidentovi a jeho tiskové lobby lze tedy gratulovat. Člověk se může pouze utěšovat, že to, co tím získají, bude odpovídat povaze jejich angažovanosti.






AUTOR JE POLITOLOG

Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala