Co přinesl den (čtvrtek 27. srpna)

Co přinesl den (čtvrtek 27. srpna)

Co přinesl den (čtvrtek 27. srpna)

Na slovenské velvyslanectví v Budapešti vrhl kdosi dvě lahve s hořlavinou. Maďarští představitelé včetně prezidenta Sólyoma, kterého slovenské orgány minulý týden nepustily do Komárna, se omluvili.

Na slovenské velvyslanectví v Budapešti vrhl kdosi dvě lahve s hořlavinou. Podle vyjádření mluvčího slovenského ministerstva zahraničí jsou škody minimální.
Maďarští představitelé včetně prezidenta Sólyoma, kterého slovenské orgány minulý týden nepustily do Komárna, se omluvili. Dokonce ani slovenská strana nemá zájem případ rozmazávat, a to už je co říci – Ficovi zřejmě stačí, že nechal trčet na hranicích nejvyššího ústavního činitele sousední země, jeho národní hrdost je momentálně nasycena.

Kdo, koho, komu?
ODS získala podporu Unie svobody-DEU a Strany soukromníků (straně předsedá Rostislava Senjuk, někdejší poslanec FS ČSFR z doby federace; název je pozoruhodný, zřejmě má jít o protiklad strany nebo stran osob veřejně činných). Unie svobody se kdysi po sarajevském atentátu od ODS odtrhla, nejprve se trochu nafoukla, pak se vytrvale smršťovala, v současné době jsou její rozměry mikroskopické. Podporou ODS se po dlouhé době zase dostala na stránky novin (konkrétně na druhou v Právu). Sobě moc nepomůže, ODS už vůbec ne.

„Morální povinnost“ premiéra Fischera
Jana Kovaříka, který zjevně tráví důchod v Německu, v Právu úspěšně nahradil Vladimír Plesník.


V komentáři péruje premiéra Fischera za to, že při setkání s maďarským prezidentem dostatečně nepodpořil Slovensko v jeho heroickém zápase se sousedním Maďarskem. Byla to prý jeho „morální povinnost“.
Prezident Sólyom, jak z komentáře vyplývá, svým pokusem překročit slovenské hranice u Komárna (ve zlatých dobách Práva, kdysi Rudého, se říkalo „narušitel“) nějak zpochybnil Trianonskou smlouvu, kterou Slovákům vybojoval Edvard Beneš. Když Fischer vyslechl Sólyomovu informaci o incidentu, odpověděl, že maďarsko-slovenské napětí nebude hodnotit, necítí se být kompetentní pro roli arbitra. Což je odpověď věcná a celkem důstojná, ne rozdíl od „jasného českého názoru“ pana Plesníka.

Žárovkové trable
Od prvního září člověk nedostane v obchodě normální žárovku stovku. Úsporné zářivky se např. nesmějí používat tam, kde jsou vystaveny mrazu, nebo v místnostech, kde se často rozsvěcí a zhasíná. Nevejdou se do řady svítidel se skleněným krytem. Nevím jak komu, mně to způsobí dost velké potíže. Nejsem žádný euroskeptik, ale opatření považuji za uspěchanou kravinu.

Jak číst Lidové noviny
Obávám se, že budu muset zavést rubriku „Jak číst Lidové noviny“. Na druhé stránce se LN věnují okolnostem útoku na Topolánka. V úterý nepřímo naznačili, že „první variantou“ toho, co se vlastně stalo, je, že si ODS ten útok zorganizovala sama. Ve středu na první stránce anoncují a na druhé přinášejí informace o Arturu Finkelsteinovi, „tvůrci negativních kampaní“, který radil mj. Nixonovi a Reaganovi a teď vypomáhá ODS. Z informací nijak nevyplývá, že by např. pomáhal fingovat atentáty na zmíněné americké prezidenty, a schází mi dovětek, že i ČSSD si najala specialisty na negativní kampaně a negativní kampaně už drahnou dobu provozuje.
A dále: vpravo nahoře na druhé stránce je titulek: „Za útokem je nejspíš ODS, to zní logicky“. Při dalším ohledání zjistíme, že ten titulek uvádí rozhovor s předsedou Dělnické strany Vandasem a že shrnuje jeho názor, který v rozhovoru poněkud jinými slovy vyjadřuje. Názor, jak z úvodu vyplývá, není ojedinělý (jde o „některé spekulace“); jak by ne, když je to „první varianta“. Nevím, proč LN v poslední době tak úporně fandí Topolánkovým odpůrcům (jen tak mimochodem podotýkám, že k těm hlavním patří prezident Klaus). Ale nemusely by to dělat tak okatě, vypadá to hloupě.

Jsme tak korektní...
Noviny informují o procesu s dvěma Romy, kteří brutálně zmlátili jakéhosi člověka, a romským policistou, který zdržoval vyšetřování. Poškozený uvedl, že když ho mlátili, padla slova jako „bílá svině“. Soud k tomu nepřihlédl, nic jiného mu nezbývalo, útočníci to popřeli a svědci chybí.
Soudcovo zdůvodnění znělo: „Nic takového v předchozím životě nedemonstrovali a ojedinělá nadávka to nezmění.“ I to bych bral, v afektu člověk řekne leccos, ale hrozně by mne zajímalo, co by se stalo, kdyby v našem hájemství politické korektnosti a multikulturality došlo k obrácené situaci: dva bílí by seřezali Roma a on by tvrdil, že mu nadávali, dejme tomu, do „bakeliťáckých sviní“.


Sportovní reportér Škorpil (pracuje v české verzi televize Eurosport) prohlásil během komentování mistrovství světa v Berlíně při jedné příležitosti (nelíbilo se mu jednání pořadatelů): „Dej Němcovi funkci a naučí se střílet. Já je nemám moc rád, mně takhle zlikvidovali tátu.“
Dostane za to pokutu. Jeho výrok je naprosto skandální, ale když jde o Čechy a Němce, je to asi jako s těmi Romy v předchozím případě: o rasismus nejde, nic podobného v předchozím životě nedemonstroval (nebo snad jo, sportovního komentátora ten pán, pokud se pamatuju, dělá už drahnou řádku let) a ojedinělá nadávka to nezmění.





AUTOR JE POLITOLOG

Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala