Co přinesl den (středa 26. srpna)

Co přinesl den (středa 26. srpna)

Co přinesl den (středa 26. srpna)

Když dostanete na koupališti šutrem do hlavy, musíte nejprve dokázat, že jste ho na sebe nehodil sám. Pokud se vám to povede, bude se šetřit, zda to neudělal váš úhlavní nepřítel. Třetí možnost je, že šutr přiletěl sám od sebe.

Mirek Topolánek dostal v Hustopečích šutrem do hlavy a má co vysvětlovat. Například proč má v obličeji ještě další oděrky.
Pokud jde o pořadí podezřelosti, je podle šifry –pdk– v Lidových novinách variantou číslo jedna, že útok zorganizovala ODS sama na sebe, variantou číslo dvě, že v tom má prsty ČSSD, variantou číslo tři, že to bylo úplně jinak.
Když dostanete na koupališti šutrem do hlavy, musíte tedy nejprve dokázat, že jste ho na sebe nehodil sám. Pokud se vám to povede, bude se šetřit, zda to neudělal váš úhlavní nepřítel. Třetí možnost je, že šutr přiletěl sám od sebe. To je presumpce viny v politice podle Paroubkova mustru. Zatím se zdá, že platí jen pro Topolánka.


Příliš malá strana

Ministerstvo vnitra ustoupilo od pokusu zrušit Národní stranu. Strana je na to příliš malá. Příliš malé strany jsou nezrušitelné.

Kompromisní náhubek

Ministr Kocáb připravuje „kompromisní“ verzi tzv. náhubkového zákona. Kromě úprav, které mohou mít jakýsi smysl (omezit výčet trestných činů, při nichž nelze zveřejňovat jména obětí, nebo snížit sankce), navrhuje, aby v zákoně byl odkaz na veřejný zájem, který umožní zveřejnit např. policejní odposlechy. Jak bude definován veřejný zájem? To je natolik mlhavý pojem, že se pod něj může schovat kdeco, a bude to záležet na libovůli soudce.

Až se zima zeptá

Podle zprávy v Mladé frontě Dnes prý kdosi v Německu údajně vykoupil od ledna až do října příštího roku celou volnou kapacitu plynovodu dopravujícího do ČR plyn z Norska, případně ruský plyn z Německa. Tím by byl de facto zablokován jeden ze dvou vstupů zemního plynu do ČR (kromě těch, co vedou z Ruska přes Ukrajinu).
Kdopak to asi byl? Zdá se, že se v zimě zase máme na co těšit. Byla to loni jen zkouška a tentokrát to už bude naostro?

Paříž bude mít moře

Do vesměs pochmurných zpráv z domova a ze zahraničí zazněla jedna veselejší: prezident Sarkozy hodlá protáhnout Paříž natolik, aby sahala až k mořskému pobřeží. Důvodem je fakt, jak praví jeden z expertů podílejících se na konkretizaci návrhu, že „všechny velké metropole budoucnosti musí mít svůj přístav“. Uskutečnění plánu by stálo desítky biliónů euro.
A to má Francie ještě kliku. Kdyby něco podobného chtěli uskutečnit v Rusku nebo v Číně, přišlo by je to ještě podstatně dráž.






AUTOR JE POLITOLOG

Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala