Co přinesl den (úterý 25. srpna)

Co přinesl den (úterý 25. srpna)

Co přinesl den (úterý 25. srpna)

Pachatelé pátečního útoku na Mirka Topolánka se přihlásili policii (co jiného jim zbývalo, když už to na ně prasklo). K tomu, kdo u nich útok objednal, se zatím na radu své právničky (a zjevně po dohodě s policií) nechtěli vyjadřovat.

Pachatelé pátečního útoku na Mirka Topolánka se přihlásili policii (co jiného jim zbývalo, když už to na ně prasklo). K tomu, kdo u nich útok objednal, se zatím na radu své právničky Slámové (a zjevně po dohodě s policií) nechtěli vyjadřovat.
Jeden z nich v nahrávce rozhovoru pro Novu prý naznačil, „že to bylo objednáno ze strany nebo z organizačního týmu pana Topolánka“ (Nova tuto část rozhovoru neodvysílala a předala ji policii, zájem ČSSD o plné znění rozhovoru vyplynul z toho, že její lidé o ní byli informováni).


Útočník prý v nahrávce tvrdí, že měli k dispozici podrobný Topolánkův program (dostali ho od zadavatele) a že zadavatele předtím viděli mezi členy volebního týmu ODS v tričku s nápisem „Léto s Topolánkem“. Tato informace ovšem nepochází z Novy nebo z policie, nýbrž od osoby poněkud zaangažované, totiž od šéfa marketingu ČSSD Dimuna. Svědecká výpověď tak začíná trochu připomínat výpovědi svědků z Hilsneriády, nedovedu si představit, že by se ten, kdo útok objednal, zjednaným osobám takhle předem představil, byť i nechtěně.
Předseda ODS předpokládá, že bude snaha to všechno shodit na Dalíka – vychází nejspíš z toho, že by mu to bylo tak nejspíš podobné. Nejasná je pouze jedna věc: má ta akce diskreditovat ČSSD, nebo Topolánka? A stojí za ní ODS? Ta možnost by byla pozoruhodná, protože případ, kdy nějaká strana (lépe řečeno její část) tak usilovně pracuje na vlastní volební porážce, je v dějinách civilizovaného světa spíše ojedinělý. Byla by to sebevražedná politika. Pokud si Topolánkovi odpůrci myslí, že se nejprve zbaví předsedy i za cenu výrazně prohraných voleb, a pak v dalším období dají stranu zase pěkně dohromady pod svým vedením, velmi, velmi podceňují Paroubkovy politické schopnosti a velmi, velmi přeceňují jeho počestné úmysly.

Korektně, prosím!

Jiří Paroubek se chopil příležitosti a navrhuje (najednou!) ODS společné memorandum o korektním vedení volební kampaně. Chtěl by zjevně mít v ruce dokument, který by sám sice vůbec nedodržoval, ale mohl by ho otloukat svým soupeřům o hlavu.

K tématu – Petr Holec: OBĚŤ VLASTNÍ MEDICÍNY
(Reflex.cz, 26. 8. 2009)
Předseda ČSSD Jiří Paroubek se ráno probudil, vzpomněl si na vlastní volební kampaň a usoudil, že takhle hnusně už to dál nejde. Nabídl tedy ODS dohodu o slušné kampani.

Proč milovat Rusko

Petr Uhl uvádí v komentáři pro Právo důvody, proč máme milovat Rusko. Podle něho je „Rusko v zásadě demokratická země“ (jak víme, Uhl je velmi tolerantní; za demokratickou zemi, aspoň v jistém, velmi nedokonalém slova smyslu, považuje dokonce i USA). Za normálních okolností by bylo příjemné osvěžení mít v řadách politických komentátorů tak výstřední individuum. Okolnosti však, jak je to ve střední Evropě obvyklé, normální nejsou. Problém souzní se zprávami, že Rusko uvádí u nás i v celé západní Evropě do pohotovosti agenty z doby studené války, kteří byli na čas odstaveni k ledu. Další důvod, proč Rusy milovat!

Lovci orgánů

Izraelští politici i veřejnost reagují s rozhořčením na reportáž v listu Aftonbladet o údajném lovu izraelských vojáků na Palestince kvůli získávání orgánů k transplantaci. Vláda chce vyjádření švédského premiéra, který se chystá na návštěvu Izraele, veřejnost projevuje chuť bojkotovat švédské zboží.
Tyhle reakce jsou nejspíš přehnané, obvinění, s nímž Aftonbladet přichází, je však skandální a pobouření, které v Izraeli vyvolalo, pochopitelné. V Evropě se ujímá nová forma antisemitismu, tentokrát umně zamaskovaného.

Kozel zahradníkem po evropsku
Ministr zahraničí Kohout uvažuje o tom, že by ČR mohla mít v EU komisaře pro justici nebo pro vnitro. To je program pro ČR velmi ambiciózní a pro EU velmi riskantní, zvlášť když uvážíme, jak u nás výkon obou resortů právě teď vypadá. Neoficiálně se prý uvádí, že resort spravedlnosti by mohl vyhovovat Václavu Klausovi vzhledem k jeho snaze o vymezení pojmu suverenity. Kdesi to interpretovali tak, že by bylo možno Klause rovnou do Bruselu vyslat. Jako plán, jak se zbavit nynějšího prezidenta, to považuji za rafinované (pochybuji ale, že by do toho Klaus šel), zároveň je těžké si představit výraznější případ, kdy by se kozel stal zahradníkem, a to přímo v evropském rozměru.





AUTOR JE POLITOLOG

Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala