Co přinesl den (úterý 4. srpna)

Co přinesl den (úterý 4. srpna)

Co přinesl den (úterý 4. srpna)

Mladá fronta Dnes se věnuje případu vily, kterou si pronajal v Monte Argentario Topolánkův přítel Dalík. Vynořila se spousta spekulací, žádný důkaz. „Toskánská chřipka“ mezitím zachvátila i další média.

Mladá fronta Dnes se věnuje případu vily, kterou si pronajal v Monte Argentario Topolánkův přítel Dalík. Vynořila se spousta spekulací, žádný důkaz.
„Toskánská chřipka“ mezitím zachvátila i Hospodářské noviny a zčásti i Právo, které se doposud chovalo vzorně rezervovaně. Předvolební horečka začala v českých médiích velmi brzy. Není divu – půjde v nich o hodně: totiž o to, zda budeme mít demokracii bez přívlastků nebo nový východní vynález, tzv. demokracii řízenou. Zdůrazňuji, že žádný „komunismus“ nám nehrozí. Řízená demokracie v českém provedení může být ještě horší.
Miroslav Kalousek prohlásil v LN k problémům Mirka Topolánka: „Takovýto skandál poškozuje sám o sobě systém v jeho základu. Protože veřejnost by měla vnímat politiku jako kolbiště, na kterém se odehrává zápas věcných argumentů. Přičemž si nemyslím, že soupeř, se kterým hru hraji, je můj soupeř a musím ho za každou cenu zničit.“
Bohužel se politická situace u nás vyvinula po listopadu 1989 tak, že pojetí, které Kalousek kritizuje, pojetí politiky jako pokračování třídního boje jinými prostředky, se prosazovalo silněji a silněji. Nejprve za doprovodu pokryteckých frází o pravdě a lásce, pak čím dál tím víc otevřeně. A je otázka, dá-li se na tom zrovna teď ještě něco změnit.

Trendy v předvolebních výzkumech

Katedra politologie Filosofické fakulty Karlovy univerzity přinesla výsledky průzkumu veřejného mínění, z něhož poprvé vyplývá, že by občanské strany mohly získat v podzimních volbách přesvědčivou většinu v Poslanecké sněmovně. Průzkum vzbuzuje na první pohled dojem, že jeho výsledek je silně přeexponovaný, i když základní trend (pokles preferencí ČSSD, vzestup preferencí ODS) je stejný jako v průzkumech velkých agentur.

Mandát k „ostrým dopisům“

Premiér Fischer vytkl dopisem ministryni Kovářové personální změny, které v poslední době provedla, i „úvahy o zrušení dvou poboček Vrchního státního zastupitelství v Olomouci“, jak píše Právo. Podle Fischera nemá současná vláda jiný mandát než „dočasné zajištění efektivního chodu státu“. To je naprosto nepochybné, a taky je nepochybné, že ministryně Kolářová podniká kroky, které velmi vybočují z toho, co si vláda vůbec může dovolit, a dále že ministerstvo spravedlnosti je jejím nejchoulostivějším článkem a že premiér s tím musí něco dělat. Je ovšem otázka, co může dělat víc, než psát „ostré dopisy“. Do voleb zbývá kratičký čas, a i kdyby odstupující Parlament vyjádřil odstupující vládě nedůvěru, žádná nová už před volbami nevznikne, jen se neúměrně zvětší chaos. A kdyby chtěl paní ministryni vyhodit, narazí u ODS.

Písně kosmické v kosmu
Americký astronaut, který vynesl na orbitální stanici Nerudovy Písně kosmické, se svěřil s tím, že je četl na orbitu kolegům večer po práci a že přitom obyčejně usnuli. Velice mne těší, že nejsem sám, na koho Nerudova poezie působí takhle sugestivně.




AUTOR JE POLITOLOG



Související články:

Dalík: Týpek v pozadí
B. Pečinka, M. Stoniš: DALÍK: TÝPEK V POZADÍ
(Reflex 13/2009)
Působí jako parodie na mafiány z filmů, kteří stojí diskrétně v zákulisí a vyřizují špinavé věci – MAREK DALÍK, intimní přítel a politický spojenec premiéra Mirka Topolánka...


Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala