Co přinesl den (pondělí 3. srpna)

Co přinesl den (pondělí 3. srpna)

Co přinesl den (pondělí 3. srpna)

Poslankyně Zubová dostane od svého sponzora Soukupa něco přes devět miliónů na volební kampaň. Původně se pan Soukup nechal slyšet, že uvažuje o vlastním vstupu do politiky, i kdyby ho to mělo stát...

Poslankyně Zubová dostane od svého sponzora Soukupa něco přes devět miliónů na volební kampaň.
Původně se pan Soukup nechal slyšet, že uvažuje o vlastním vstupu do politiky, i kdyby ho to mělo stát sto padesát miliónů.
Nechtěl se však angažovat ani v exekutivě, ani v parlamentu. Bylo by to za těchto okolností zbytečné vyhazování peněz, v politice už je. Teď si ještě polepší a ušetřil sto čtyřicet miliónů.
Možná ale, že zbůhdarma vyhodil i těch devět, paní Zubová by se do Poslanecké sněmovny dostala i bez nich. Každopádně se můžeme těšit, že nás od sklonku léta budou otravovat billboardy a bigboardy s – v této chvíli již nejslavnější – politickou přeběhlicí. Škoda, že se ve volbách nemohou udílet negativně preferenční hlasy (nemohu si teď honem vzpomenout, co je opak od preference).


Související články:
Petr Holec: MILIÓNOVÁ ZUBOVÁ (Reflex.cz, 3. 8. 2009)

Lidskoprávní krása ministra Kocába
Česká královna lidskoprávní krásy ministr Kocáb se odmítl angažovat v záležitosti rumunských Romů, kteří se ubytovali víceméně načerno postupně poblíž několika obcí v okolí Prahy. Nedivím se mu: tady nebyl nikde poblíž někdo, koho by mohl označit za rasistu a zviditelnit na jeho pozadí své politické vnady. Šlo o malé vesnice, žádný Chomutov.
Pan ministr Kocáb je dokladem neomezených možností, které poskytuje česká politická scéna: může se na ní na delší dobu poměrně výrazně uplatnit i totálně nevolitelný člověk.

K tématu:
Pavlína Wolfová: JE PO VŠEM (Reflex.cz, 3. 8. 2009)
Stanislav Krupař: SIESTA V HUSINCI (Reflex.cz, 28. 7. 2009)
Stanislav Krupař: SMUTNÝ KEMPING ROMALE (Reflex.cz, 3. 8. 2009)
Pavlína Wolfová: ČEKÁME A MODLÍME SE (Reflex 31/2009)

Levá, kupředu
Poslankyně KSČM Ivana Levá (jak krásné jméno!) prohlásila v rozhovoru pro Právo mj.: „První naši studenti, kteří se po roce 1989 vraceli z USA, mě v rozhovorech přesvědčili, že naše úroveň vzdělání je v porovnání se Spojenými státy vysoká.“
Ale paní Levá! To přece bylo u nás aspoň ve vašich kruzích jasné nejpozději od roku 1948, pořád jste to troubili do našeho bolševického malosvěta. A vy teď přiznáte, že jste se nechala přesvědčit až po roce 1989!

Vyhodit do vzduchu!
První stránky MfD a Lidových novin jsou opět naplněny předvolební kampaní ohledně Topolánkova pobytu v Toskánsku a podnikatele Janouška. V MfD konstatují, že si „vilu obehnanou vysokou zdí s železnými vraty nemůže objednat na týden kdokoliv“. Smí si špičkový český politik objednávat jen to, co si může objednat kdokoliv? A proč? Komu to vadí? Mně ne. Já si takovou vilu objednat nemůžu, vůbec po tom netoužím a Topolánkovi to přeju.
Neoficiálními tajnými službami byl v Monte Argentario načapán i ředitel ústeckých chemiček Spolchemie a Setuza Procházka. Provinil se tím, že „přejal firmu, která bývá často spojována s hledaným podnikatelem Tomášem Pitrem. Ten Setuzu ovládl společně s kontroverzním obchodníkem Františkem Mrázkem…“ Mravně čistým řešením by bylo poté nevolat žádného Procházku, ale celý podnik vyhodit do vzduchu, ulpělo na něm příliš morální špíny. Jen nevím, zda se zaměstnanci nebo bez nich: první řešení by bylo, pokud jde o očistu, spolehlivější, druhé humánnější.

Obrana čecháčků
Viliam Buchert kritizuje v Mladé frontě Dnes čecháčkovství a odvolává se přitom na Václava Černého. Vůbec mi sice není jasné, čeho konkrétně se jeho článek týká, ale vždycky, když čtu takové úvahy, například od Václava Černého nebo Václava Havla, mám nezadržitelnou chuť se k čecháčkovství otevřeně přihlásit.
Ostatně, napsal jsem o tom před pár lety, když mi to ještě šlo, fejeton, který tu dávám k dispozici (bohumildolezal.lidovky.cz).

Boj proti. Nebo pro.
Jiří Paroubek hodlá, až se zmocní vlády nad touto nešťastnou zemí, v rámci boje proti klientelismu zavést černou listinu firem, které budou vyloučeny z veřejných zakázek. V tom mu věřím do slova a do písmene. Jen nevím, je-li to boj proti klientelismu nebo jeho podpora. Co myslíte?




AUTOR JE POLITOLOG


Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala