Co přinesl den (čtvrtek 30. července)

Co přinesl den (čtvrtek 30. července)

Co přinesl den (čtvrtek 30. července)

Omluva KSČM už není téma, protože lidé by jí nevěřili, tvrdí Jiří Paroubek. Taky, a hlavně se ovšem Jiřímu Paroubkovi nehodí být ke komunistům příliš vstřícný před volbami. Po volbách už bude zase jiná situace.



K tématu:
Marek Douša – komiksový strip Reflexu: OMLUVA
(Reflex.cz, 28. 7. 2009)
Petr Holec: ŽALUJME KOMOUŠE (Reflex.cz, 27. 7. 2009)





Toskánská aféra na pokračování
Mladá fronta Dnes a Lidové noviny se nyní systematicky zabývají skandály souvisejícími s ODS. V MfD jde o podivnou kumulaci čelných představitelů ODS, jednoho z ČSSD (exministra Urbana) a lobbistů svázaných s ČEZem. Dnes dali k dispozici sérii fotografií, sledování těch lidí prý měl zorganizovat bývalý šéf rozvědky Randák, ale nehlásí se k tomu. Není taky jasné, kdo to financoval, sledování prý stálo spoustu peněz. Podobně se protikorupční policie nehlásí k dokumentu, jejž má k dispozici redakce LN a který se týká vazeb podnikatele Janouška na obě znesvářená křídla v ODS. Musím říci, že podobná frontální mediální akce, soustředěná na největší politickou stranu, notabene těsně před volbami, je něco, co nepamatuju. Kubiceho zpráva je proti tomu žabařina. Mimo aféru vlastně zůstaly menší strany, Paroubkova ČSSD (Urban patři k těm, co občas kverulují) a prezident Klaus, který se vznáší vysoko nad politickou vřavou. Okolnosti jsou dosti podezřelé, což samozřejmě ještě neznamená, že obsah nemusí být v menší či větší míře pravdivý. A hlavně, do voleb se nestačí spolehlivě zjistit, co je pravda a co ne, nýbrž jen to celé pořádně rozmazat. O což zjevně jde.





Rusko v NATO?
Američané prý uvažují pro budoucnost s tou eventualitou, že by se členem Severoatlantického paktu mohlo stát i Rusko. V tom okamžiku nám bude členství v alianci k ničemu.





Průšvih na spadnutí
Do toho všeho přišla ještě patálie s početnou skupinou romských turistů z Rumunska, kteří čekají na uzdravení romského chlapce (údajně následníka trůnu), jenž se při koupání někde v Čechách málem utopil a leží ve Vinohradské nemocnici v kritickém stavu. Romové buď nemají peníze, nebo nehodlají za ubytování v Praze nebo u Prahy platit, české úřady dávají najevo naprostou bezradnost a zřejmě se především hledí vyhnout jakémukoli skandálu, který by ještě posílil image rasistické země, již ČR získala v souvislosti s kanadskými vízy. Problém je jen, že takovýhle postup může těžko skončit jinak než průšvihem úměrným opatrnosti úřadů a policie.

K tomuto tématu:

Reportáž Pavlíny Wolfové ČEKÁME A MODLÍME SE
(tištěný Reflex č. 31 – vyšel 30. 7. 2009)
Fotoreportáž Stanislava Krupaře SMUTNÝ KEMPING ROMALE
(Reflex.cz, 28. 7. 2009)
Sloupek Petra Holce CO NA TO KOCÁB? (Reflex.cz, 30. 7. 2009)
Připravujeme: KEMPING ROMALE ON THE ROAD
(pokračování příběhu na Reflex.cz již brzy)

















AUTOR JE POLITOLOG


Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala