Co přinesl den (středa 29. července)

Co přinesl den (středa 29. července)

Co přinesl den (středa 29. července)

KDU-ČSL představila veřejnosti svůj program pro boj s korupcí. Navrhuje, mimo jiné, zpracovat do zákonů institut „agenta provokatéra“. Ten by směl veřejné činitele tuzemské i zahraniční navádět k úplatkářství...

a nemusel by přitom být policistou.


Zdá se, že se lidovci pokoušejí stvořit jakousi sekulární obdobu čerta. Čert bude svádět ke hříchu jen veřejné činitele. Neveřejní činitelé se uplácet smějí. Návrh je zároveň populistický a amorální, a navíc neúplný. Nepostihuje ty, kteří úplatky nabízejí. Měl by se tedy doplnit o agenty, veřejné činitele tuzemské i zahraniční, kteří budou okatým škemráním o úplatky svádět své bližní k hříchu (trestnému činu). Teprve pak bude úplatkářství vystaveno frontálnímu útoku. Problém vznikne jen tenkrát, když nějakým nedopatřením narazí agent-uplácející na agenta-upláceného. V tomto případě by nabídnutí ani přijetí úplatku nemělo být trestné. Takže by se všichni, co chtějí úplatky dávat, i všichni, co chtějí úplatky brát, měli dát předem najmout jako policejní agenti. Úplatkářství by sice bujelo dál, ale bylo by tak říkajíc pod kontrolou.
Padla facka na sále
Sociální demokrati z Litoměřicka se zuřivě přou o kandidátní listiny. Proti sobě stojí stoupenci krajského předsedy Bendy a skupina kolem podsedického starosty a exposlance Kopeckého. V Podsedicích padla svého času proslulá přátelská facka, snad to bude účastníky sporu inspirovat.
Brizantní nálož v rozhádané ODS
V Lidových novinách se podrobně věnují případu podnikatele a dobrého známého pražského primátora Béma Romana Janouška. Záležitost otevřela před časem MfD (Janoušek měl mít údajně problém se švýcarskou prokuraturou kvůli kontům ve švýcarských bankách). Podle LN jde o aféru, zasahující jak Bémovu, tak Topolánkovu „frakci“ v ODS. Informace v LN přitom vycházejí z dokumentu připisovaného protikorupční policii, k němuž se ovšem protikorupční policie nehlásí. Navíc mluvčí protikorupční policie popřel, že by jeho útvar byl někdy zahájil trestní řízení nebo i jen prověřování v souvislosti s Romanem Janouškem. Nad hodnověrností materiálu se tedy vznáší jakýsi dotazník. Co se zdá být – na první pohled ovšem – zcela neproblematické, je podezření, že se jedná o velmi brizantní nálož vloženou v citlivém předvolebním období dovnitř rozhádané ODS (kdyby se podařilo ODS rozvrátit, znamenalo by to zásadní politické změny na české politické scéně, a to výrazně k horšímu; z toho hlediska se nabízí otázka cui bono). Pokud by tato spekulace byla pravdivá, bylo by to uděláno velmi šikovně, podstatně šikovněji než akce s Kubiceho zprávou. Včetně toho, že materiál hybatelé aféry nepřihráli Právu, ale LN coby „pravicovému“ médiu (novinám pak nezbývá než záležitost zveřejnit). K případu se vrátím.
Osvobozující inspirace
Afghánská poslankyně Malai Joyaová (soudě podle článku v LN osoba velmi statečná) prohlásila na téma úsilí Západu o změny v Afghánistánu, zahrnující mimo jiné i větší svobodu: „Žádný národ nemůže věnovat osvobození jinému národu. Pouze národ, který se může sám osvobodit, může být svobodný.“ To je pravda do slova a do písmene: např. ten, kdo jen pasivně strpí své osvobození, si takto získanou svobodou nebude vědět rady. Možná, že by to mělo být jakési obecné, nestranické heslo do nadcházející volební kampaně, je to pro českou společnost velmi inspirující.




AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala