Co přinesly dny <br/>(11.–13. 7.)

Co přinesly dny
(11.–13. 7.)

Co přinesly dny
(11.–13. 7.)

Po krátkém zdravotním výpadku se na Reflex.cz do pravidelného rytmu pomalu vrací se svým sloupkem politolog Bohumil Doležal.



SOBOTA 11. ČERVENCE

Předseda Senátu Sobotka kritizoval Paroubka za sliby, které učinil Putinovi (iniciativa ČSSD v zahraniční politice, především pokud jde o radarovou základnu). Prohlásil Paroubkovo chování za neústavní, protože se tím předseda opoziční strany zavazuje k něčemu, co je výlučně v kompetenci vlády a ministerstva zahraničí. Ministr zahraničí Kohout naproti tomu nevidí v Paroubkově návštěvě problém, protože stranické kontakty jsou něco jiného než oficiální návštěvy. Chce snad tvrdit, že Paroubek měl s Putinem stranický kontakt?
Jak padla toleranční dohoda
V rozhovoru pro Právo říká manažer Demokratické strany zelených a poslankyně Zubové Jaromír Soukup mj., že sociální demokracie „nabízela před předsednictvím EU toleranční dohodu, zpupná vládní koalice se jí vysmála“. Ve skutečnosti to bylo tak, že se ČSSD a ODS v podstatě dohodly, načež si zpupná ČSSD začala klást další, pro ODS zjevně nepřijatelné podmínky (např. předčasné volby na podzim). A na tom dohoda padla. Pan Soukup je osobnost v jistém slova smyslu kongeniální dr. Rathovi a v nové, Paroubkově vládě, bude-li, by se měl stát ministrem informací.


Napoleon i Daladier
Francouzský prezident Sarkozy prohlásil na summitu G8 mj.: „Izrael musí vědět že tu není sám, a musí zůstat v klidu.“ Prezident Sarkozy je jakýsi kříženec mezi Napoleonem a Daladierem. Způsob, jakým se choval k připochcíplé české vládě v době jejího předsednictví EU, má blízko k mrchožroutství a toto jeho prohlášení je omračující drzost. Francie chce diktovat, co kdo smí a co kdo nesmí – samozřejmě jen těm malým, u nichž předpokládá, že si na ně může vyskočit.
Topolánek vs. Bém o Prahu
V ODS se rozhořel spor mezi Topolánkem a Bémem. Bém si sestavil kandidátku do PS zcela dle svého gusta a nechal v ní na volitelných místech (kromě lídra Vodrážky) jen své stoupence. Tím zaručil, že se Topolánek nebude moci po volbách na část svých poslanců spolehnout. Topolánek zdůraznil, že od Béma očekává úspěch – přitom opakovat výsledek z posledních voleb bude těžké, kromě ČSSD bude ODS konkurovat i TOP 09 se Schwarzenbergem. Neúspěch ODS v Praze ovšem stranu oslabí. Je to prašť jako uhoď: buď ODS rozpolcená, nebo navíc ještě oslabená.


Fischer, Mlynář a TOP 09
Podle LN se kolem premiéra Fischera soustředili lidé z bývalé US-DEU. Jeho poradcem se stal exministr Vladimír Mlynář. Na jednu stranu je přirozené, že si ministerský předseda zve ke spolupráci lidi ze svého okruhu. Zajímavé ovšem bude, přelije-li se ta skupina do TOP 09: myslím, že by to TOP 09 mohlo zahubit. Kalousek popírá, že by usilovali o Mlynářovu spolupráci, ale vypadá to tak, že usilovat ani moc nemusejí.


První je obrana ČR
František Šulc se v LN vyslovuje pro „další prohloubení specializace“ naší armády, pro „úzkou spolupráci s dalšími zeměmi tak, aby se vytvářela mnohonárodní uskupení, která budou mít … vševojskový charakter“, a že je třeba se soustředit na zahraniční mise. Považuji takovou koncepci za hloupou a nezodpovědnou. Hlavním úkolem naší armády zůstává jako vždy obrana vlastní země, mise jsou něco navíc, co být může, ale nemusí. Česká republika se sice proti silnému nepříteli (Rusko) nemůže sama dlouho bránit, ale měla by být aspoň schopna udělat to, co nebyla schopna udělat rozložená a ruskými agenty prolezlá „ČSLA“ v roce 1968: zachytit první úder. Pak by našim spojencům z NATO nezbylo než nám pomoci.





PONDĚLÍ 13. ČERVENCE



Premiér Fischer chce zabránit tomu, aby se do významných funkcí v podnicích se státní účastí dostávali lidé na základě politických tlaků či lobbování. A odvolávání z těchto funkcí by mělo probíhat na základě jasných kritérií: jen tehdy, když se dotyčný funkce vzdá, přestane splňovat podmínky stanovené zákonem nebo zanedbá výkon funkce. Tím si premiér udělá jistě dobře u veřejnosti, ale prosadit to může tak nanejvýš na dobu svého vládnutí. Pokud mu to ODS a ČSSD lobbováním u členů vlády nezmaří.



Klaus chce zničit ODS
Po prezidentském vetu protikrizového balíčku ČSSD se ODS octla v nepříjemné situaci. Minule, kdy stačila ke schválení prostá většina, se drtivá většina poslanců ODS hlasování nezúčastnila a snížila tak kvórum. Nyní je zapotřebí většiny 101 hlasu, tato taktika je nepoužitelná. ODS musí buď hlasovat pro návrh (zavázala se k tomu a na základě této dohody pak dostala Fischerova vláda důvěru) a doporučit něco, o čem je právem přesvědčena (a nejen ona), že je to nesmyslné, nebo hlasovat „v souladu se svým svědomím“, což by dalo ČSSD záminku potopit vládu (je vlastně otázka, co by pak mohla ČSSD udělat jiného, nemůže si to nechat líbit). Šrotovným nejsou nadšeni ani zelení (je třeba dále jednat), cukají se komunisté (mají vítanou příležitost destabilizovat situaci) a lidovci, kteří tvrdí, že vládne „koaliční kabinet ČSSD, ODS a zelených“ (jeho spolutvůrci jsou i oni, když se nepřipojili, ačkoli mohli, protože neúčast jim připadala vhodnější pro sběr předvolebních preferencí), dají svým poslancům volnost v hlasování. Taky se nedá předpokládat, že by pro návrh hlasovali lidé kolem Kalouska. Ten, kdo ztratí předvolební body, bude ovšem v každém případě ODS. Šikovně vymyšlené. Proč má prezident, který takhle intrikuje, zájem na vítězství sociálních demokratů a komunistů ve volbách, není jasné. Myslí si snad, že jeho pidistrany přetáhnou voliče ODS a vyhrají? Nebo mu jde prostě jen o to, zničit své dílo, které se mu vymklo z rukou, ať to stojí co to stojí?



O cizí zvůli
Jiří Hanák píše v Právu o „provincii Kosovo, cizí zvůlí odtržené od Srbska“. Kosovo se odtrhlo, protože to chtěla drtivá většina jeho (albánského) obyvatelstva. Je to totéž, jako kdyby mluvil o provinciích Čechy, Morava a Slezsko, cizí zvůlí odtržených od Rakousko-Uherska v roce 1918.



Zástupce gnerálního ředitele ČT z SNB
Provoznímu řediteli České televize Karmazínovi, který má až do volby nového ředitele televizi řídit, se vyčítá, že „před listopadem 1989 působil v policejním Sboru národní bezpečnosti, jedné z opor komunistického režimu. A navíc byl členem KSČ.“ Považuji za správné, když byli ze státní služby propuštěni příslušníci StB. Nechápu, proč by měli být paušálně diskriminováni třeba kriminalisté, lidé od dopravní policie apod. A v KSČ snad tam byli všichni (ve Fischerově vládě je jich taky habaděj). Je třeba říci, co tam dělal a proč kvůli tomu nemůže na omezenou dobu zastupovat generálního ředitele ČT (kdežto provozního ředitele dělat mohl).
/Související – TOP TÉMA: VOLBA GENERÁLNÍHO ŘEDITELE ČT/




Příklad americké dekadence
Vychází najevo, že volební kampaň jak ODS, tak ČSSD budou řídit američtí specialisté na negativní kampaně. Skřížení amerických zkušeností s českou politickou náturou dá nepochybně vzniknout něčemu podobnému, jako byly v době mého mládí zápasy v bahně, jež bolševická propaganda uváděla jako příklad americké dekadence. Obě strany se budou nechtěně, ale horlivě snažit, aby k volbám přišlo co nejmíň lidí.


Netransparentní tajné služby
Bývalý americký viceprezident Cheney prý podle LN rozkázal CIA tajit protiteroristické plány a zastával používání kontroverzních vyšetřovacích metod. „Podle některých demokratů CIA a Bushova vláda o donucovacích metodách lhaly.“ Bylo by zajímavé sepsat jakási pravidla, jimiž se ve věku politické korektnosti a multikulturality má řídit moderní tajná služba. Především musí být zcela transparentní. Všichni příslušníci musí chodit jasně označeni, nejlépe v uniformách opatřených nápisem, ke které službě patří. Naproti tomu nesmějí být ozbrojeni, aby toho náhodou nezneužili. Výsledky svého bádání musí zveřejňovat v listech jako je New York Times nebo Washington Post, nanejvýš s dvoudenním zpožděním. Při výsleších musí „zájmovou osobu“ o výpověď slušně poprosit a případně jí nabídnout nějaký pamlsek, pokud se rozhodne vypovídat (peníze ne, to by byla korupce). Atd.












AUTOR JE POLITOLOG


Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala