Co přinesl den (pátek 10. července)

Co přinesl den (pátek 10. července)

Co přinesl den (pátek 10. července)

TOP 09 ústy Miroslava Kalouska prohlásila, že nominuje Karla Schwarzenberga na lídra pražské kandidátky a zároveň i na budoucího premiéra.



Vážení čtenáři, vzhledem k mému onemocnění se můj sloupek zase o pár dní opozdil. Omlouvám se a doufám, že zpoždění co nejdřív doženu.

B.D

.

Na to, že by dosáhl na prezidentskou funkci, samozřejmě nejsou vyhlídky, ale proč nekandidovat.



Přes pět procent by se ovšem strana při troše štěstí mohla dostat a pak by se Schwarzenberg v případě vítězství občanských stran (není vůbec zaručené) nejspíš vrátil do Černínského paláce s vyhlídkou na funkci vicepremiéra. Kalousek v rozhovoru pro Právo rezolutně popíral, že by Schwarzenberg byl jen nastrčená figura. „Na něm leží tíha strategických rozhodování.“ Rád bych věřil, že to platí v tom smyslu, v jakém se kdysi Werich vyjádřil o dělbě kompetencí ve své rodině: o podružných technických záležitostech, jako co se nakoupí a co se případně prodá, rozhoduje jeho manželka, o těch zásadních, jako jaký je jejich poměr ke Kostarice, rozhoduje on. Kalousek jasně řekl, že strana je pro spoluúčast pacientů ve zdravotnictví a pro školné na vysokých školách. To je po Paroubkových zběsilých útocích docela sympatické.


Prezident znovu zasahuje
Václav Klaus vetoval zákon, jehož součástí je i zavedení tzv. šrotovného. Jeho argumenty znějí přesvědčivě a podobný názor sdílejí i ekonomové a lidé z podnikatelské sféry (pokud zrovna nepodnikají v automobilovém průmyslu). Zákon je ovšem součástí politické dohody, na níž byla postavena Fischerova vláda. Řekl bych, že by prezident, i když mu to ústava dovoluje, neměl takhle bezohledně zasahovat do praktické politiky. Zvlášť když je obtížné vyhnout se podezření, že chtěl tak trochu zavařit Topolánkovi (bez podpory aspoň někoho z ODS zákon neprojde, a ODS má k sociálně demokratické části návrhu, co všechno si smí Fischerova vláda dovolit dělat a připravovat, velké výhrady).


Propad ČSSD, růst ODS
Průzkum agentury Median potvrdil, že ODS ve volebních preferencích vede, ovšem s minimálním náskokem. Celkově by vyhrál postkomunistický blok, protože zelení by se nedostali do Parlamentu a lidovci nemohou komunistům konkurovat. Do průzkumu byla zahrnuta i TOP 09, která ovšem v průběhu sbírání dat (od 2. června do 1. července) teprve vznikala. Získala 3,1 % (o půl procenta víc než zelení). Tedy nic moc. Dobrá zpráva je, že proti květnovému průzkumu Medianu ODS přibrala skoro 6 %, kdežto ČSSD ztratila 2,6 %. Červencový a srpnový průzkum může být ovlivněn dobou dovolených, jakýsi obraz podá až ten zářijový, tj. těsně předvolební. Jde o to, zda propad ČSSD a růst ODS budou pokračovat, nebo se zastaví. V druhém případě Paroubek vyhraje.

Odložit volbu ředitele ČT?
KDU–ČSL žádá odložit volbu generálního ředitele České televize až na dobu po volbách. Žádá taky změnu pravidel volby členů Rady České televize (a Českého rozhlasu) tak, aby nebyly „fakticky pouze v rukou politických stran“. Pokud by tu přišla ke slovu „občanská společnost“, dostanou se do hry různá lobbistická uskupení, která často mají taky politické pozadí, jenže tak říkajíc „netransparentní“. Při současném způsobu volby je aspoň jasné, kdo je tam za koho. Jinak na tom, kdy to bude, až tak nezáleží – pokud vyhrají Paroubek s Filipem, upraví si pravidla i rady podle vlastního gusta a rady a následně si ředitele převolí podle zákonů, jež v PS prosadí.



Všichni Paroubkovi boxeři
Bývalý investiční náměstek středočeských nemocnic Filip Bušina má za sebou podle vlastního vyznání poměrně pestrou minulost: „Popral jsem se, řídil jsem opilý, a když mi za to sebrali dokumenty, řídil jsem zase. Když mi bylo osmnáct let, byl jsem u skupiny, která provozovala skořápky.“ Jak vidno, u sociálních demokratů se opravdu nekádruje. Kromě toho je to bývalý reprezentant v boxu. Záliba sociální demokracie v boxerech (Soukup, Foldyna) je zjevně vedle vazeb na podnikatelské kruhy z oboru cirkusů a varieté podstatným rysem strany.



Hnojomety zprava i zleva
ODS si přizvala ke spolupráci na předvolební kampani amerického experta Finkensteina, který prý dokázal coby demografický analytik vyhrát prezidentu Nixonovi v roce 1972 volby. Je to prý specialista na negativní kampaně. Máme se tedy na co těšit, hnojomety zprava i zleva. Řekl bych, že lidé už jsou politickým prasáctvím unaveni a přivítali by trochu slušnosti a tu a tam, kde to jde, i velkorysosti. ČSSD ztratila proti ODS v poslední době na preferencích i proto, že byla v „negativní kampani“ výrazně úspěšnější.


Tanková brigáda
Česká republika prý hodlá zakonzervovat svých třicet modernizovaných tanků. Ministerstvo obrany to rozhořčeně popírá, nicméně odborníci tvrdí, že s třiceti tanky se stejně nedá nic rozumného podniknout.









AUTOR JE POLITOLOG


Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala