Co přinesl den (čtvrtek 9. července)

Co přinesl den (čtvrtek 9. července)

Co přinesl den (čtvrtek 9. července)

Řada populárních osobností činných v oblasti kultury se obrátila na deset předních českých politiků se žádostí, aby přinutili Radu české televize zrušit vývěrové řízení na místo generálního ředitele ČT.



Prý jde o pokus obsadit funkci předem dohodnutým člověkem a členové rady jsou údajně uskupením lobbistů bránících své osobní zájmy a zájmy politických stran, které je do funkce vyslaly. Celá akce je poněkud podezřelá tím, že mezi signatáři dominují lidé, kteří se angažovali v době „Velké televizní revoluce“.
Tentokrát byl termín volby vybrán citlivou rukou, o prázdninách se v Česku revoluce nekonají, protože to nejde, kompars je na dovolené. Upřímně řečeno celá věc mne zajímá jen s ohledem na televizní zpravodajství a publicistiku a na šance kandidátky Bobošíkové; na jiné pořady se v ČT nedívám a problematice televizní zábavy nerozumím.
Dnešní podoba zpravodajství a publicistiky na ČT mne nenaplňuje velkým nadšením, ale zato představa, že by v čele celé instituce zasedla paní Bobošíková, mne plní, pokud jde o budoucí úroveň politických pořadů, dusivou hrůzou. To ať tam raději zůstane Janeček.

Degenerativní změny v české justici
Jedním z nejděsivějších důsledků působení Jiřího Čunka ve vládní koalici je, jak se zdá, nezastavitelný rozvrat justice. Vláda padla, koalice neexistuje, Čunek se prakticky vytratil z politiky, ale boj státních návladních pokračuje. Nová vedoucí vrchního státního zastupitelství v Olomouci Hojovcová navrhla zrušení poboček v Brně a Ostravě. Argumentuje mj. úsporami (státní zástupci z Brna a Ostravy nebudou muset jezdit do Olomouce).
Její oponenti způsobem pro laika celkem věrohodným namítají, že zato za nimi budou z Brna a Ostravy muset jezdit policisté. Odvolaný předchůdce paní Hojovcové, Ivo Ištvan, zažaloval vrchní zastupitelství kvůli tomu, že byl přeložen z Brna do Olomouce, Vrchní státní zastupitelství chce prý prosadit změnu soudce v tomto sporu. Ministryně spravedlnosti si po pilátovsku myje ruce. Jsou degenerativní změny, způsobené případem Čunek v české justici, nevratného charakteru?

Zdobili jste okna?
Jiří Franěk píše v Právu v souvislosti s Pencovým seznamem „zájmových osob“ StB: „Nejlépe jsou na tom samozřejmě ti, kdo se v žádném seznamu nenajdou. Buď řádně zdobili okna a do ničeho se nepletli, takže bylo zbytečné se o ně zajímat, anebo stáli tak vysoko, že jim pořizovatelé seznamů salutovali.“ Drtivá většina lidí na žádných seznamech není a žádná okna nezdobila. To, že se o někoho StB nezajímala, ještě neznamená, že je to posera či lump. Takové pohrdání bližními je, řekl bych, poněkud ohavné.

Průzkumy
Podle průzkumu CVVM věří nyní Fischerově vládě třikrát víc lidí než věřilo té Topolánkově v dubnu, píší rovněž v Právu. To není relevantní srovnání, aspoň částečně relevantní srovnání by bylo, kdyby vzali v úvahu popularitu Topolánlovy vlády někdy v dubnu 2007.

Podle průzkumu agentury Median pro MF Dnes je strana TOP 09 sympatická pro 4,3 % lidí, a spíše sympatická pro dalších 11,2 %. To, že je někomu nějaká strana více či méně sympatická, ještě neznamená, že ji bude volit. Stejně sympatie k lídrům stran nevypovídají prakticky nic o tom, zda dají voliči jejich straně hlas.

Soukup ušetřil
Sponzor poslankyně-přeběhlice Zubové Soukup bude teď místo Demokratické strany zelených, která samostatně nekandiduje, podporovat ČSSD, kde paní Zubová coby šéfka strany naopak kandiduje na volitelném místě, ale suma nebude sto, nýbrž jen deset miliónů. Pan Soukup je obratný muž: zajistil své chráněnkyni takřka jisté místo v PS a navíc ještě ušetřil devadesát melounů.
Chce se nyní zevrubněji věnovat politice, ale ne přímo v exekutivě. Myslím že pozice na rozhraní byznysu a politiky mu víc svědčí. Kdyby se věnoval jen politice, nemohl by ani slibovat investici sta miliónů, ani z ní posléze ušetřit devadesát procent; představy veřejnosti o tom, v jakém jsou politici balíku, jsou poněkud nadnesené.

Jak vypudit nájemníky
Squatteři, kterým ministr Kocáb zařídil bydlení v centru Prahy, jsou údajně otřeseni ze šířících se zpráv, že by měli majiteli domu, kam se mají nastěhovat, pomoci vypudit poslední řádné nájemníky (teprve pak může začít rekonstrukce). Chtějí s postiženými jednat. Asi jim slíbí, že se po dobu svého pobytu v domě budou živit jen kofolou a krupicovou kaší, užívat nanejvýš aspirin a ve sklepě si budou potichoučku pouštět Mozarta.

Šéfredaktor Vačkov v Lidovkách končí
V Lidových novinách skončil šéfredaktor Veselin Vačkov. V době, kdy jsem po nástupu musilovské garnitury v podstatě musel ukončit spolupráci s Mladou frontou Dnes (přestali mne prakticky tisknout), mi ochotně vyšel vstříc, takže jsem od té doby mohl pravidelně publikovat v internetové i papírové verzi LN. Chtěl bych mu touto cestou poděkovat.



AUTOR JE POLITOLOG


Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala