Co přinesl den (středa 8. července)

Co přinesl den (středa 8. července)

Co přinesl den (středa 8. července)

Prezident Obama uzavřel v Moskvě smlouvu o smlouvě o snížení jaderných hlavic. Platit bude zřejmě jen tenkrát, když Američané upustí od plánu na vybudování protiraketových základen v Česku a v Polsku.

Prezident Obama uzavřel v Moskvě smlouvu o smlouvě o snížení jaderných hlavic.


Podle toho, co řekli všichni nejvyšší ruští političtí představitelé kompetentní v oblasti zahraniční politiky, bude smlouva platit jen tenkrát, když Američané upustí od plánu na vybudování protiraketových základen v Česku a v Polsku.

Pokud Američané vyjdou Rusům vstříc, přiznají jim právo veta v bezpečnostních záležitostech pro oblast jejich bývalých východoevropských kolonií. A to v situaci, kdy se nad výsledkem podzimních voleb v ČR znovu vznáší otazník a není vyloučeno, že by nový Parlament byl schopný smlouvy s USA schválit. Moc by mne zajímalo, jak z toho Obama vybruslí. Stane se dalším poslem „míru pro naši dobu“?

Skokem do pidistrany
Bývalý liberecký hejtman a neúspěšný kandidát ODS do Senátu v podzimních volbách Skokan (jak výstižné jméno!) vystoupil z ODS, kde se nedostal na volitelné místo krajské kandidátky, a vstoupil do pidistrany Věci veřejné. Tam se, světe div se, na kandidátku nejspíš dostane, a to jako lídr v libereckém kraji. Jistě se to neví, protože ta strana je natolik demokratická, že o jejích lídrech rozhodnou členové a „registrovaní příznivci“ strany na internetu. Pojem „registrovaný příznivec“ je pozoruhodná inovace. Budou mít v té straně nějaké možnosti uplatnit svou vůli i příznivci neregistrovaní? Nebo ti přijdou ke slovu jenom ve volbách? Skokan (v kampani před senátními volbami jej podpořil jako jednoho z mála prezident Klaus) odmítl před časem poplatky ve zdravotnictví a žádal uspořádání referenda o americkém radaru. Zdá se, že jeho místo je v ČSSD, snad tam ještě doskočí.

Ministrem snadno a levně
Novopečená kandidátka do PS za sociální demokraty Zubová doporučuje svého demiurga Soukupa za ministra (jakého, to je zjevně jedno): znamenitě by se prý na takovou funkci hodil. Zdá se, že pan Soukup udělal dobrý obchod, vypadá to, že ho případné zapojení do vysoké politiky (ministr to hned asi nebude, ale nejsou přece jen ministři) přijde podstatně levněji než na těch sto miliónů, s nimiž se ještě před nedávnem oháněl v souvislosti s volební kampaní Demokratické strany zelených.

Politiky chválit, co jiného
Český politik a publicista Jiří Paroubek se v Mladé frontě Dnes zuřivě domáhá větší pozornosti médií ve smyslu pochopení a chvály. Vždyť co jiného by měly noviny dělat než chválit politiky. Dělaly to tu v minulosti celé půlstoletí. Problém je, že u nás máme politiky vládní a opoziční, a chválit pořád a unisono obojí dost dobře nejde, mělo by se to nějak zjednodušit.
Při té příležitosti si předseda ČSSD nárokuje rovné mediální pojednávání s Mirkem Topolánkem, což se zatím neděje. Příklad: „Když se Mirek Topolánek sešel počátkem tohoto roku s Vladimirem Vladimirovičem (dle vlastních slov), bylo vše v nejlepším pořádku. Naopak, pokud jsem se s ním sešel já, hrozí nejspíše změna orientace české zahraniční politiky.“ Zde je třeba podotknout, že Topolánek se s Putinem sešel jako představitel EU v jasné a vážné věci (dodávky plynu do Evropy), kdežto Paroubek za podezřelých okolností, jako opoziční politik málo významné evropské země, ve věci víc než nejasné. A pokud jde o tu změnu, nehrozí. Zatím. Bude hrozit, pokud Paroubek na podzim vyhraje volby.



AUTOR JE POLITOLOG


Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala