Co přinesl den (úterý 7. července)

Co přinesl den (úterý 7. července)

Co přinesl den (úterý 7. července)

Stanislav Penc zveřejňuje registry spolupracovníků StB a osob, o něž se StB zajímala. Registry připravovala komunistická politická policie před listopadem 1989, mají být úplnější než ty, co byly dosud k dispozici.

Stanislav Penc zveřejňuje (s jistými technickými potížemi) počítačové registry spolupracovníků StB a osob, o něž se StB zajímala.
Registry připravovala komunistická politická policie před listopadem 1989, mají být úplnější než ty, co byly dosud k dispozici.



Penc tento krok zdůvodňuje tím, že lidé uvedení jako spolupracovníci, pokud se to o nich neví, jsou vydíratelní. Je pravda, že kolem těch, co s StB spolupracovali, panuje spousta divného tajnůstkářství a počet procesů, které Ministerstvo vnitra s lidmi označenými za agenty prohrálo, je překvapivě (až podezřele) vysoký. Vedení Ústavu pro studium totalitních režimů a Archiv bezpečnostních složek se od věci distancovaly, byť nepříliš důrazně; ředitel ústavu Žáček vyjádřil pochybnosti o úplnosti dokumentů. V každém případě je třeba počkat, až bude seznam na internetu k dispozici, což je snad otázka několika hodin.

Proti Paroubkovi
V ČSSD se prý formuje jakýsi zárodek „protiparoubkovské“ opozice. Mají k němu patřit mj. jihomoravští politici Onderka a Hašek. Oba vyjádřili nespokojenost s kandidaturou dr. Ratha a bývalé členky SZ Zubové do Poslanecké sněmovny. Paroubek nakonec prosadil svou, ale do volební kampaně vplouvá jeho kocábka dosti nahnutá. Není vyloučeno, že po několika letech velmi slušných úspěchů, kterých dosáhl útočnou a arogantní politikou, předseda ČSSD skončí svůj maratónský běh za volebním vítězstvím tím, že těsně před cílem upadne na nos. Tím by se výrazně lišil od Miloše Zemana, který volil na konci svého vládnutí jinou politickou strategii.

Tady máte za Husa!
Prezident Klaus přednesl, jak se na hlavu státu sluší, v Betlémské kapli u příležitosti státního svátku projev hodnotící odkaz Jana Husa. Z důvodů ne zcela pochopitelných využil příležitosti a napadl Francii za to, že jeden z nejostřejších protihusovských textů napsal v roce 1414 rektor pařížské univerzity. Je to odveta za Sarkozyho nevraživost vůči českému předsednictví EU a psaní francouzského tisku o tomtéž. Odveta dětinská a směšná. Švédský ministr zahraničí Carl Bildt si taky nebral servítky, měli by mu vytknout chování švédských vojsk za třicetileté války.


AUTOR JE POLITOLOG


Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala