Co přinesl den (3.–4. července)

Co přinesl den (3.–4. července)

Co přinesl den (3.–4. července)

Ježíši Kriste, kdo přišel na ten pitomý nápad. Cestou do Chorvatska budou naši rekreanti potkávat billboardy se čtyřmi hlavními potentáty ODS, kteří s přibližujícím se pobřežím budou postupně odkládat oděv...

Pátek 3. července

V ČSSD se vzedmula vlna kritiky středočeského hejtmana Ratha. Zdá se, že spousta lidí ve vedení ho má plné zuby, panuje obava, že by mohl ohrozit vítězství ČSSD v nadcházejících volbách.
Rathovi oponenti argumentují, že by se měl soustředit jen na jednu funkci (hejtmanskou nebo poslaneckou), tak jako to udělal jihomoravský hejtman Hašek (a doufají, že se Rath rozhodne pro funkci hejtmana v hrsti a volby sociálním demokratům nezkazí).
V tomto smyslu Ratha kritizovali všichni místopředsedové ČSSD kromě Sobotky. Paroubkovi nezbylo, než se ke kritice připojit s tím, že Rath má na kandidátce zůstat. Na jednání předsednictva ČSSD byl prý podroben kritice i Paroubek, za vztah k médiím (je to logické, Paroubkův a Rathův styl se ničím podstatným neliší).

Do plavek!
Zatímco ČSSD se zmítá v předvolebních křečích, ODS blbne. Rozšířila volební kampaň na území Chorvatska, aby o prázdninách oslovila české turisty. Cestou budou naši rekreanti potkávat billboardy se čtyřmi hlavními potentáty ODS (Gandalovič, Topolánek, Langer, Vodrážka), kteří s přibližujícím se pobřežím budou postupně odkládat oděv, až se octnou v plavkách.


Ježíši Kriste, kdo přišel na ten pitomý nápad zrovna ve chvíli, kdy má každý ještě v dobré paměti aféru s Topolánkovou fotkou z Berlusconiho letoviska! Samozřejmě už se na to téma vesele vtipkuje. (Na cestě zpátky se pánové budou zase postupně oblékat, ale tím už se toho moc nespraví.) Ivan Langer v klipu z fotografování poplácal Topolánka po břiše se slovy „to není pupek bradavice“ (rozuměj Paroubka). Možná ne, ale k Arnoldu Schwarzeneggerovi v době jeho největší slávy má taky výrazně daleko. Pochybuju, že by čeští voliči byli v této neradostné době zvědavi na nějaké opičky.

Ze sousedství
A nyní dvě zprávy ze sousedství: slovenská policistka z úřadu na ochranu veřejných činitelů odmítla vpustit do parlamentní garáže řidiče předsedy SNS Sloty, protože neměl patřičné povolení. Předseda Slota zasáhl a pokoušel se dotyčnou obměkčit větou na způsob „Čo tu robíš, piča“. Policistka pak dostala pokutu sto eur za to, že informace proklouzla na veřejnost. Slováci jsou v těchto věcech zatím dál než my. Až ale sociální demokraté vstoupí hlavním vchodem do Strakovky, bude zahájena úporná stíhací jízda.
Více k tématu najdete v Reflexu č. 27 v článku ZE SLOVENSKA SE STÁVÁ SLOTENSKO, na Reflex.cz dostupný od 9. 7. 2009
Druhá zpráva je z Maďarska a je víceméně pozitivní: budapešťský soud rozpustil Maďarskou gardu. To by měl být pro české soudy pozitivní příklad k napodobení. Zdejší Národní garda je proti té maďarské spíše virtuální povahy, ale jde o princip: politické strany nesmějí zakládat paravojenské oddíly.
K tématu – Andrej Bán: VELKÉ ŘEČI Z MALÉHO MAĎARSKA (Reflex č. 26/2009)



Sobota 4. července

Jiřímu Paroubkovi se nakonec podařilo na Ústředním výkonném výboru ČSSD prosadit kandidátky strany pro volby do Poslanecké sněmovny. Kamenem úrazu byla účast hejtmana Ratha na středočeské a přeběhlice Zubové na pražské kandidátce.
Zubová tak přetrumfla poslance Melčáka (toho si ODS na kandidátku nedala). Kvůli přeběhlictví se v případě Zubové údajně ohradil i místopředseda Sobotka, který, pokud jde o Ratha, držel s Paroubkem basu. Zubová nahradila na kandidátce Petra Ibla. Předseda pražské ČSSD zdůvodnil Iblovu rezignaci (o niž ho požádal) tím, „že se na veřejnosti stále častěji objevují nepravdivé údaje o jeho osobě, které poškozují pražskou kandidátku“.
Pokud jsou pražští sociální demokraté opravdu přesvědčeni o tom, že se jedná o nepravdivé údaje, chovají se amorálně, protože v tom případě měli za pana Ibla ze všech sil bojovat. Neudělali to, a tak si kdekdo bude myslet, že to s tou nepravdivostí asi nebude tak horké.
Paroubek musel rozlíceným soupřátelům vyhrožovat tím, že pokud mu Ratha z kandidátky vyškrtnou, nebude kandidovat ani on. Toho se soupřátelé zalekli, nemohou si dovolit, aby se ve volbách, v nichž jim jde nejen o duchovní záležitosti (sociální spravedlnost), ale taky o hmotné požitky pro její hlasatele, ocitli bez lídra. Pokud by se požitky po volbách kvůli volební porážce nedostavily, bude ovšem s Paroubkem konec. Vření v ČSSD na volební atraktivitě straně nepřidá a popularitu paní Zubové předseda sociální demokracie silně přeceňuje.
Miloš Zeman prohlásil v rozhovoru pro Právo o svém rivalovi Paroubkovi, že dělá jednu chybu za druhou, projevuje se jako papaláš a stále více mu připadá jako český Benito Mussolini. Pokud jde o urážení, má Zeman citlivou ruku, a urazit Paroubka je poměrně snadné. Není těžké si představit, jak s ním tato vlídná slova musela zamávat.

Karikatura Petry Paroubkové
Podle rozhodnutí soudu se týdeník Mladá fronta Plus nemusí omlouvat Petře Paroubkové za karikaturu, na níž je zobrazena při souloži s manželem. Snad je rozhodnutí soudu správné (při stanovení hranic pro svobodu projevu se musí postupovat citlivě a opatrně). To ovšem neznamená, že to, co není právně postižitelné, je hned po všech stránkách OK. Naopak. V tomto případě se sluší konstatovat, že dotyčná karikatura je hnusná. Slušný člověk by se za ni ovšem neomlouval – protože by ho nenapadlo nic podobného nakreslit.

Ubytování pro squattery
Ministr Kocáb se postaral squatterům z vily Milada o ubytování na Praze 1. Dostanou dočasně do užívání za symbolické nájemné tři byty a sklepní prostory v soukromém obytném domě v Truhlářské ulici, který má v příštím půlroce až dvou letech projít důkladnou rekonstrukcí. V domě zatím bydlí normální (nikoli alternativní) nájemníci, s nimiž se o rozhodnutí nikdo z vlastníků domu nebavil (bavili se jen s ministrem). Jsou z toho pochopitelně na větvi, k vystěhování Milady došlo proto, že si lidé z okolí stěžovali na nepořádek a kravál. Jde snad o to, nájemníky tímhle způsobem co nejrychleji a nejúčinněji vypudit?


AUTOR JE POLITOLOG


K tématu:

Prázdná kometa
Petr Holec: PRÁZDNÁ KOMETA (Reflex.cz, 7. 7. 2009)
Musím se přiznat k menší perverzitě: poprvé jsem litoval Jiřího Paroubka. Nejdřív během jeho ostravského brífinku k finanční krizi, poté při programové konferenci ČSSD. Kam se sakra poděl starý dobrý tlustý kápo z Lidového domu?


Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala