Co přinesl den (úterý 16. června)

Co přinesl den (úterý 16. června)

Co přinesl den (úterý 16. června)

Z rozhodnutí EU se u nás postupně přestanou prodávat normální žárovky a přejde se na energeticky úspornější zářivky... a za rok dva se bude se žárovkami šmelit jako s whisky za prohibice v USA.

Bašný kritizoval, Křivanec sesazoval, Pospíšil odvolával, Kovářová vracela... a Paroubek si to nechá líbit / Po Bursíkově odchodu si Liška s Kuchtovou padnou do náruče / Přeloženo do přímější řeči: pozor na toho hajzla / Kdo je iniciátorem dohody českých papalášů o zostřování boje proti extremismu? Kocáb, nebo Filip? / Sbohem, žárovky. Který idiot si to vymyslel!

Už včera jsem psal o tom, že Paroubek hodlá intervenovat u premiéra Fischera kvůli rozhodnutí ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové, která vrátila do funkce krajského státního zástupce v Ústí Jiřího Křivance. Toho odvolal ministr Pospíšil poté, co Křivanec sesadil svého podřízeného, vedoucího krajského zastupitelství v Liberci Bašného. Bašný veřejně kritizoval postup státních zastupitelství ve věci Čunek. Ať už je Paroubek jaký je, tohle si nemůže nechat líbit: každý jen průměrně inteligentní člověk by si spočítal, že verdikt paní ministryně bude pro ČSSD casus beli. Navíc Pospíšilovo rozhodnutí, které paní Kovářová revidovala, bylo nepochybně správné. A kromě toho: aby se mohla taková rozhodnutí dělat, je třeba počkat na výsledek podzimních voleb (a musím říci, že pokud by se pak dělala, nenaplnilo by mne to nějakým zvláštním nadšením).

Vypadá to, že po Bursíkově odchodu si Liška s Kuchtovou padnou do náruče. Pokud se pan Liška domnívá, že tím něco zachrání a že někdo v ČR je zvědavý na paní Kuchtovou, zažije v říjnu trpké zklamání. A to, jak se ona, paní Zubová a Jakubková zachovaly ve svém boji s vládní koalicí, je mírně řečeno problematické, silně řečeno podlé, a české voliče není radno považovat za takové hlupáky, že by to neviděli a necítili.

Volební kampaň už probíhá plnou silou i na stránkách MfD. Tak např. Bohumil Pečinka tam píše: „Mirek Topolánek se od svého zvolení předsedou ODS v roce 2002 netají názorem, že vidí budoucnost hlavní pravicové strany v nějaké formě integrace s částí KDU-ČSL. Na konci má být předefinovaná ODS, která by měla na mezinárodní scéně méně anglosasko-protestantskou a více německo-katolickou orientaci. A to nejen v Evropském parlamentu, ale i na úrovni spolupráce celoevropských stran.“ Takže, přeloženo do přímější řeči: pozor na toho hajzla, chce opustit dosavadní Klausovu a Zahradilovu orientaci ODS, prosycenou hlubokou anglosaskou protestantskou zbožností, a zaplést stranu se skopčáky a s papeženci.

Mezi ministrem Kocábem a předsedou KSČM Filipem se rozhořel urputný zápas o to, kdo je iniciátorem dohody českých papalášů o zvýšené neustálém zostřování boje proti extremismu. Úpornost sporu je o to intenzivnější, že jde v podstatě o prd, slušněji řečeno o obrovské hlučné plácnutí do vody. Opakuji, v této věci má prezident Klaus úplně pravdu.

Extremisté jsou opravdu nebezpeční, ale ne u nás, nýbrž například v Maďarsku. Strana Jobbik tam zaznamenala velmi slušný volební výsledek.

A nemohu si odpustit komentovat jednu věc, která s politikou souvisí jen volně: z rozhodnutí Evropské unie se u nás postupně přestanou prodávat normální žárovky a přejde se na energeticky úspornější zářivky. Jenže: zářivky se pomalu rozsvěcejí, častým zapínáním a vypínáním se ničí, nemají být umístěny ve skleněných koulích a často se tam ani nevejdou. Technicky nejsou zjevně ve všem všudy zralé na to, aby obyčejné žárovky úplně nahradily. Takže se nejspíš za rok dva bude se žárovkami šmelit jako s whisky za prohibice v USA. Který idiot si to vymyslel!



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex.cz)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala