Co přinesl den (pondělí 15. června)

Co přinesl den (pondělí 15. června)

Co přinesl den (pondělí 15. června)

Osudy blondýnek v politice / Se Stranou zelených je na parlamentní úrovni konec / Strana, která nikoho neodpuzuje a nikoho nepřitahuje / ČSSD aspoň „opticky“ zpátky do opozice



Jiřímu Paroubkovi se nepovedlo nainstalovat do místopředsednické funkce v ČSSD Alenu Borůvkovou. Zabránil mu v tom Ústřední výkonný výbor strany, zdá se, že z pozadí všechno dirigoval Paroubkův oponent Foldyna. Nechtěl bych být ve straně, kde je předsedou Paroubek a jeho alternativou Foldyna. Je to už druhá Paroubkova porážka, Foldyna se už předtím angažoval v odporu ústeckých sociálních demokratů proti herečce Kateřině Brožové, která se měla jako magnet na voličské hlasy octnout na čele krajské kandidátky do PS. Osudy obou dam vybízejí k obecnější úvaze o úloze blondýnek v politice.

Strana zelených uspořádala „setkání členů“, jako místo si zvolila brněnské nádraží (nikoli nástupiště či čekárnu, ale sál v budově). Frakce „Demokratická výzva“, kterou vytvořili hlavní Bursíkovi oponenti jako jakousi svou pátou kolonu uvnitř SZ, teď požaduje návrat vyloučených do strany. Úřadující předseda Liška se tomu zatím brání. Všechny takové aktivity nemohou nic změnit na tom, že se Stranou zelených je na parlamentní úrovni konec. A zda bude existovat na mimoparlamentní úrovni s Kuchtovou, Zubovou a Jakubkovou či bez nich, je úplně jedno.

Podle průzkumu agentury Median pro Lidové noviny je nová strana TOP 09 sympatická či hodná podpory pro skoro 40 % lidí, nesympatická rovněž pro skoro 40 %, přes 20 % neví či nemá názor. Z toho je obtížné něco vyvodit, levá polovina politického spektra stranu odmítá, pravá je pro. Podporovalo by ji ovšem jen 10 % z těch 40 % sympatizantů, a tady je třeba dodat – kdoví jestli, do voleb je ještě daleko a strana se zatím „zhmotnila“ jen minimálně. Pozoruhodné je (a to, řekl bych, má největší vypovídací hodnotu z celého průzkumu), že pro 60 % lidí není na straně nic přitažlivého a zároveň skoro 46 % lidí neodpuzuje. Pokud by se strana vyprofilovala tak, že sice nikoho neodpuzuje, ale nikoho taky nepřitahuje, bude mít možná z českých politických stran v průměru nejlepší bilanci, ale bohužel ji nebude nikdo volit.

Jiří Paroubek žádá premiéra Fischera o odvolání hned dvou ministryň nanominovaných ODS. Ministryně zdravotnictví Juráskové za sloučení dvou zdravotních pojišťoven; a ministryně spravedlnosti Kovářové za to, že jmenovala zpátky do funkce ústeckého krajského státního zástupce Křivance, kterého její předchůdce Pospíšil odvolal v rámci dozvuků Čunkovy aféry. Paroubek vycítil (nebo mu poradili), že by bylo záhodno, aby se pro účely voleb od vlády co nejvíc distancoval a dostal ČSSD aspoň „opticky“ zpátky do opozice. Rozhodne se nakonec vyjádřit Fischerově vládě nedůvěru?


AUTOR JE POLITOLOG



Související články:

Petr Holec: KONEČNÁ VELKÉHO ČARODĚJE? (Reflex.cz, 16. 6. 2009)
Přírodní blondýna Alena Borůvková nebude místopředsedkyní ČSSD, stejně jako nepřírodní blondýna Kateřina Brožová nebude poslankyní. Obě tlačil navzdory straně Jiří Paroubek.


Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex.cz)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala