Co přinesl den (úterý 2. června)

Co přinesl den (úterý 2. června)

Co přinesl den (úterý 2. června)

Paní Luxová má být Pannou orleánskou KDU-ČSL / Václav Klaus definitivně proklel své neohrabané spojence ze Strany svobodných občanů / Brzy bude trestným činem uprdnout si v blízkosti mítinku ČSSD

/ Co kdyby si Fico hleděl svého / Ještěže už Havel nejmenuje kandidáty na mesiáše / Jak daleko je od kulky k vodíkové pumě?

KDU-ČSL je přece jen strana zvláštního ražení. Do celostátního výboru byla největším počtem hlasů zvolena vdova po zesnulém předsedovi Josefu Luxovi. Zdá se, že má dobrou šanci dostat se i na kandidátku do Poslanecké sněmovny (ještě se nerozhodla). Tyto středověce monarchické prvky jsou v českých politických stranách zatím poněkud neobvyklé a vykazují určité známky pověrčivosti. Paní Luxová má asi být pro KDU-ČSL, která je právě tak trochu v rejži, něčím mezi Pannou orleánskou a Ilonou Zrinskou (informace o té druhé najdete na Internetu nebo se zeptejte kteréhokoli vašeho maďarského známého). Paní Luxová bude zřejmě pokračovat v tom, co už naznačil předseda Svoboda. Chce, aby lidé mohli o vedení strany říci, že jde o slušné politiky, kteří pracují pro obyčejné lidi. Zdá se, že typický antilidovec se vyznačuje tím, že pracuje pro neobyčejné lidi, kteří se (viz Co týden dal: pondělí 1. června) živí nepoctivou prací. S další výraznou charakteristikou lidoveckých voličů přišel opět předseda Svoboda: jsou to většinou lidé, kteří jsou pracovití a živí rodiny (jen menší část je tedy nepracovitá a neživí nikoho).

Václav Klaus definitivně proklel své neohrabané spojence ze Strany svobodných občanů tím, že prostřednictvím svého štolby Hájka konstatoval totožnost svých názorů s názory politické strany Libertas.cz (u nás Vladimír Železný, Vlastimil Tlustý ad.). Sám Hájek je přímo bude volit, zda je bude volit i prezident, se neví. Zdá se, že nad svobodnými občany se definitivně zavřela voda.

V Brně bylo podle Práva opět vrženo pár vajec, žádné nedoletělo na pódium. Hlavní přitahovač vajec, předseda Paroubek, se totiž mítinku nezúčastnil. Novinka je, že policie už pracuje s „podezřením z výtržnictví“, což je trestný čin a je prý možné za něj dostat dva roky natvrdo. Vypadá to, že duo Pecina–Komorous (právě byl jmenován prvním náměstkem ministra vnitra) se činí. Brzy bude trestným činem, když se kolemjdoucí v blízkosti mítinku ČSSD uprdne (protože tam nebývá moc lidí, bude to pravděpodobně slyšet).

Po Václavu Klausovi se k vajíčkovým mítinkům vyjádřila další významná osoba našeho veřejného života, slovenský premiér Fico: je šokován projevy netolerance a extremismu (zřejmě své vystoupení konzultoval s ministrem Pecinou), které prý získaly podporu v médiích (na média je Fico stejně alergický jako Paroubek) a neodsoudily je dostatečně tvrdě představitelé ostatních demokratických stran na české scéně. Zlobí ho, že se politická soutěž mění na nepřátelskou agresi a nenávist doprovázenou fyzickými útoky. Mám skoro strach, aby k nám ten člověk neposlal tanky. Co kdyby si tak hleděl svého?

Z toho, co Václav Havel řekl při předávání ceny za šíření demokracie, plyne, že je otráven zhrubnutím politické kampaně. Jistě není sám. Zároveň říká: „Mám jeden důležitý pocit: je nejvyšší čas, aby více mladých lidí, neopotřebovaných, nezdeformovaných komunismem, vstoupilo do veřejného života, do života politického, a vnesli tam trošku nový vzduch, nový vítr.“ Měl by jen ještě dodat „lidí, kteří napraví, co jsme zvorali“. To je čekání na mesiáše, pro exprezidenta typické. Žádný mesiáš nepřijde. Ještě štěstí, že už Havel nejmenuje, jako to dělal v minulosti, žádné kandidáty na tu roli.

Paní Paroubková nazvala demonstranty z Anděla „zfašizovanou lůzou“. Manželka musí být solidární se svým chotěm. Prohlásila dále, že „od vejce je jen krůček ke kameni a od kamene pak ke kulce“. Zapomněla už jen dodat „a od kulky k vodíkové pumě“. Jinak, jak už jsem napsal (viz Co týden dal: čtvrtek 28. května) , v rozhořčení nad útokem na jejich pejska s Paroubkovými solidarizuji. Viděl jsem jeho fotku v novinách, je o hodně sympatičtější než jeho páníček. Kdyby se stal předsedou ČSSD, budu ji volit.

AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala