Co přinesl den (úterý 26. května)

Co přinesl den (úterý 26. května)

Co přinesl den (úterý 26. května)

Co může Kalousek nabídnou Topolánkovi / Kdo se podle průzkumů dostane do Europarlamentu / Ochraňte Paroubka před narušiteli / Krocení Afghánistánu / Atomový test v Severní Koreji


Není úplně jasné, jakým způsobem se Kalouskova chystaná strana TOP 09 zúčastní voleb. Kalousek kdysi uvažoval o spolupráci s ODS typu CDU/CSU. Ta ale předpokládá, že si strany navzájem nelezou do zelí, rozdělí si teritoria. To bylo v případě CSU navíc posíleno tím, že v jedné veliké spolkové zemi měla v podstatě dominantní postavení.


Kalousek Topolánkovi nic podobného nabídnout nemůže, vlastně se potřebuje na jeho zádech svézt do Parlamentu, protože úplně nová strana založená těsně opřed volbami se tam sama bude dostávat jen s obrovskými potížemi (srovnání s dvojkoalicí, případně čtyřkoalicí z doby před volbami roku 2002 kulhá). Taky přírůstek voličů, který by Kalousek jako součást předvolební koalice sebou přinesl, nebude asi příliš mohutný a navíc je jen přetáhne KDU-ČSL, která je rovněž potenciálním (povolebním) spojencem ODS. Zatím to tedy vypadá (když vezmu v úvahu, co už jsem o Kalouskově straně psal), že bude velmi obtížné ji zavést tak, aby nadělala méně škody než užitku.


Česká televize si nechala pro Otázky Václava Moravce pořídit dvojí průzkum preferencí před eurovolbami. Žádný nepotvrzuje tak obrovský náskok ODS před ČSSD, s jakým přišlo CVVM, ale oba předpovídají, že ODS, byť s malým náskokem, vyhraje. Do Europarlamentu se dostanou ještě komunisté a KDU-ČSL, jinak nikdo (kolik procent mají zelení, v Událostech ČT neřekli). Vzhledem k tomu, že kampaň ČSSD je cílevědomě cílená na domácí politiku a boj s hlavním konkurentem („nedopusťme návrat ODS“), je nejasné, jak je možné, že se výsledky natolik liší od předpovědí, týkajících se voleb do PS. To prostě není možné.

Vajíčkové vložky provázejí zatím prakticky všechny mítinky ČSSD. Průběh je standardní, předseda se vzteká, ochranka za asistence policie zasahuje. Právníci jsou většinou toho názoru, že na takový zásah nemá soukromá agentura právo. Právo vyvádět osoby narušující průběh předvolební akce má podle většiny z nich jen policie a strážníci. Vedení ČSSD se obrátilo na premiéra a ministra vnitra dopisem, v němž ho žádá o ochranu před narušiteli.


Co si o házení vejci (rajčaty atp.) po politicích myslíte vy? Hlasujte v ANKETĚ.


„Afghánistán se vojenskou silou pokoušely zklidnit postupně dvě supervelmoci, dodnes marně“, píše v Právu Jiří Franěk. Nechápu, jak může srovnávat neohrabaný pokus Brežněvova Ruska o kolonizaci Afghánistánu a jeho připojení k „sovětské“ veleříši se zoufalým pokusem Američanů a jejich spojenců zabránit tomu, aby si al-Ká‘ida zřídila v zemi ovládané fanatiky základnu k útokům na Izrael, Evropu a USA. Pan Franěk dále píše: „…nepochybuji o tom, že se stále najde dost idiotů, kteří v říši dynastie Kimů hledají Klementa Gottwalda“. Pan Franěk je jakási obdoba Jiřího Paroubka v oblasti publicistiky.

Tamtéž píše Jiří Roškot v souvislosti s atomovým testem v Severní Koreji o tom, že diplomacie mocností je v krizi. Ta situace je opravdu zajímavá: je těžké se zbavit dojmu, že v čase brežněvovského SSSR byl svět přece jen o něco bezpečnější než dnes. Rusové si tenkrát dávali velký pozor na to, aby je náhodou nějaký avanturista nezatáhl do opravdového světového válečného konfliktu. Dnes se právě ty nejagresivnější země (Írán, Severní Korea) mohou spolehnout na to, že je přes všechna kritická slova nakonec Moskva i Peking podrží. Touha, aby někdo dal pořádně zahulit mocnému Západu a zlepšil tak za ně jejich pozici vůči němu, je silnější než strach, že by je ten někdo mohl zatáhnout do maléru.

AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala