Co přinesl den (středa 29. dubna)

Co přinesl den (středa 29. dubna)

Co přinesl den (středa 29. dubna)

Požehná Klaus papežovi? / Zubová a Jakubková v orwellovské jámě pamětnice / Jakási Kateřina Brožová / Mobilní soudy v oranžovém kamionu / Jak připravit veřejnost na úplnou rehabilitaci komunistů?

/ Plat klesající jako horečka / Zaplaťte za úsluhy tisku! / Prezidentova vykutálená iniciativa

Papež Benedikt XVI. přijme 30. května ve Vatikánu prezidenta Klause. Václav Klaus mu nepochybně všechno vysvětlí, a pokud se papež nebude vzpouzet, možná mu i požehná.

Poslanecká sněmovna propustila do druhého čtení ústavní zákon o zkrácení volebního období. Proti jsou lidovci (nepřipadá jim to právně čisté, spíš ale potřebují upozornit voliče na svou existenci), vzbouřil se pouze Kalousek. Právní purismus projevily rovněž poslankyně Zubová a Jakubková, pádem vlády jejich hvězdné hodiny minuly a zjevně se jim po nich stýská. Tady ale nejspíš nebudou jazýčkem na vahách, ODS a ČSSD mají dohromady ústavní většinu. Svou historickou roli už obě poslankyně odehrály, teď je čeká orwellovská jáma pamětnice.

Předseda Paroubek má ve straně opět potíže: pokouší se nasadit svým ústeckým stranickým přátelům na volitelné místo do kandidátky jakousi Kateřinu Brožovou (vůbec nevím, kdo to je, zjevně ale nějaká celebrita). Protestuje nejen odstavený Jaroslav Foldyna, ale i jiní, dosud k předsedovi ČSSD loajální. Na lidech z ČSSD je sympatické, že si sice nakonec nechají všechno líbit, ale aspoň předtím více či méně remcají (viz volba místopředsedkyně na posledním stranickém sjezdu).

Jiří Paroubek plánuje tzv. mobilní soudy pro stíhání extremistů. Protože podle pana Paroubka je extremista každý, který nesdílí jeho názory a troufne si to dát veřejně najevo, bude to po podzimních volbách vypadat následovně: před dům, kde bydlí hlasatel extrémních (tj. neparoubkovských) názorů, přijede oranžový kamion toho typu, jaký strana používá při volební kampani. Posádku bude tvořit „samosoudce“, státní zástupce, obhájce ex offo a – podle fyzické zdatnosti delikventa – tři až pět biřiců. Krátký proces proběhne buď neveřejně (uvnitř vozidla) nebo, když bude třeba odstrašit potenciální napodobitele, veřejně na improvizovaném pódiu před vozem. Během deseti minut se všechno sfoukne a odsouzený může putovat na Špilberk.

Podle Alexandra Mitrofanova v Právu „není veřejnost dosud většinově připravena zcela rehabilitovat komunisty“. Jednak nevím, zda pan Mitrofanov není nemístný optimista, a jednak implicitně nastoluje zásadní otázku: jakými prostředky a technikami je třeba veřejnost na úplnou rehabilitaci komunistů připravit.

K úsilí Jiřího Paroubka o oškubání bařtipánů z vedení podniků se státní účastí (viz CO PŘINESL DEN: 28. DUBNA) se přidal se svou troškou středočeský hejtman David Rath. Pokud „neklesne“ plat generálního ředitele Českých drah Žaludy (je vidět, že hejtman je původním povoláním lékař, mluví o platu jako o horečce), nebude kraj odvádět příspěvek pro železnici. Předpokládám, že pokud by nepomohlo ani to, nechá rozebrat koleje mezi Českým Brodem a Kolínem.

České noviny v poslední době hojně zveřejňují propagační materiály ČSSD z pera Jiřího Paroubka (poslední vyšel ve středečních Lidových novinách). Možná by bylo užitečné, když už to jinak nejde, aby straničtí papaláši (nejen z ČSSD, samozřejmě) za podobné úsluhy tisku aspoň platili (dalo by se to zařídit novelou tiskového zákona).

Příkladem těmto lidem by mohl být prezident Klaus: ten zveřejnil (nepřímou, ale nikoli neprůhlednou) výzvu ke svržení levicově oportunistického vedení ODS pouze na svých zcela soukromých internetových stránkách. Noviny to pak už jen zpopularizovaly.



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala