Co přinesl den (úterý 28. dubna)

Co přinesl den (úterý 28. dubna)

Co přinesl den (úterý 28. dubna)

Jak ten soud dopadne? / Osvobozeni (od Třetí říše) a zotročeni (komunistickým Ruskem) / Bohatým brát a chudým dávat. A znárodnit! / ČSSD má problém


Vláda schválila návrh nového Občanského zákoníku, ministr Pospíšil odhaduje, že před prázdninami může ve sněmovně projít maximálně prvním čtením. Sociální demokracie má zásadní námitky, zformuloval je „legislativní expert“ (cituji dle Práva) poslanec Tejc: „Jestliže se dnes hovoří o malé předvídatelnosti soudního rozhodnutí, po zavedení uvedeného zákona bude nejméně 10 až 20 let v mnoha případech předvídatelnost výsledku sporu podobná loterii.“ To by byl ovšem velký regres zejména ve srovnání s dobou před listopadem 1989. Tenkrát byly výsledky sporů, zvláště některých, předvídatelné na sto procent.

V Lidových novinách píše Zbyněk Petráček: „Na jaře 1945 nás zásadní měrou osvobodila sovětská armáda. Přišla sem na Stalinův rozkaz, též proto, aby šířila komunistickou ideologii. To je historická realita. Ale bylo snad špatně, že nás osvobodila? Bylo by pro nás lepší, kdyby se nacismus komunismu ubránil? Pokud tento názor převáží, pak srp a kladivo z pomníku sundejme, ale nedivme se, budeme-li podezíráni z přepisování dějin, ba podivných sympatií.“ Je mi líto, ale to je demagogie. „Sovětská“ armáda (Sovětský svaz si tenkrát říkalo ruské komunistické impérium) k nám nepřišla šířit ideologii, ale začlenit nás mezi své kolonie. Impérium tu mělo mohutnou pátou kolonu (KSČ) a ovšem i spoustu hlupáků, kteří mu pomáhali z blbosti. Osvobození (od Třetí říše) šlo ruku v ruce se zotročením (komunistickým Ruskem).
Bezprostředně po devátém květnu 1945 začala např. NKVD zatýkat české občany ruské národnosti, kteří se k nám uchýlili před rudým terorem. V novinách se o tom nesmělo ani špitnout, „povolení“ politici poslušně zavřeli oči. Logika pana Petráčka má poněkud narudlý přídech: kdo nejásá nad rudým „osvobozením“, je pro Hitlera. To jsme už zase dospěli pěkně daleko.

Jiří Paroubek se rozhodl k zásadnímu kroku: je třeba radikálně snížit platy manažerů podniků se státní účastí. Tarifní složky by měly klesnout nejméně o třetinu, ale spíše o polovinu, a nadtarifní o mnohem více. To je správná sociálně demokratická zásada: bohatým brát a chudým dávat. Manažerům se vezmou statisíce a rozdělí se mezi chudé. Protože chudých je o mnoho více než manažerů, dostanou se na každého zhruba tři koruny, ale chudí budou spokojeni, že bohatcům zatli tipec, a dají ve volbách svůj hlas ČSSD. Jediný problém je, že se vytvoří nerovnost mezi manažery ve firmách se státní účastí a bez ní. Řešení je ovšem snadné a odzkoušené: znárodnit!

Ředitel analytické sekce ČSSD Novotný sdělil Hospodářským novinám, že si strana v interním průzkumu otestuje, nakolik by lidem vadila společná vláda KSČM a ČSSD. Sociální demokraté stojí před problémem: jak to zařídit, aby s komunisty co nejvíc vládli, a přitom to co nejvíc vypadalo, že s nimi nevládnou.



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala