Co přinesl den (čtvrtek 16. dubna)

Co přinesl den (čtvrtek 16. dubna)

Co přinesl den (čtvrtek 16. dubna)

Ministři jsou navrženi / Jaký prostor má Fischer na rozhodování? / Voliči už se zjevně rozhodli / Peníze napřed utratit a pak teprve vydělat / Čunek kritizuje morální profil ministra Kalouska



Paroubek i Topolánek už sdělili designovanému premiérovi Fischerovi své návrhy na ministry. Pan Fischer se teď bude rozhodovat. Nebo simulovat, že se rozhoduje; myslím, že velký prostor na rozhodování nemá, může vlastně jen zvažovat, zda si pro resort kultury a školství vybere Topolánkova nebo Bursíkova kandidáta. Pozitivní je, že na funkci ministra spravedlnosti nebyl navržen dr. Pejchal (Klausův kůň zocelený v boji proti restitucím nevěstky babylonské a zrádné šlechty) a na funkci ministra školství prof. Zima (příliš jednobarevná předlistopadová minulost). Procento bývalých komunistů mezi kandidáty nejsem s to posoudit (chybí mi informace), bylo by to jistě velmi zajímavé. Vsadím se, že v papírovém tisku se o tom nedočteme. Hlavním úkolem vlády bude odolávat nemravným návrhům a tlakům ze všech (politických) stran (tedy aspoň těch na nominaci zúčastněných, přičemž zvláštní stranou je prezident zeměkoule na Pražském hradě). Bude to tak pracné, že na nic jiného jí doufám nezbude čas. Čím míň toho udělá, tím lépe.

Podle průzkumu CVVM se rozdíl mezi ODS a ČSSD opět prohloubil, vrátil se na lednovou úroveň (37,5 % proti 28 %). Do Parlamentu by se dostali zelení i KDU-ČSL, a v přepočtu na mandáty by si Paroubek mohl vybrat mezi mírně hubenou trojkoalicí s malými stranami (103 hlasů) a menšinovým vládnutím s podporou komunistů, případně – podobně jako v letech 2005-2006 – obojí zkombinovat. Nevěřím, že by se převaha ČSSD nad ODS mohla do podzimu příliš výrazně změnit, voliči se už zjevně rozhodli.

Václav Klaus poskytl docela zajímavý rozhovor Mladé frontě Dnes (PREZIDENT KLAUS: KROKY JAKO ŠROTOVNÉ ODMÍTÁM, iDnes.cz); zajímavý aspoň v těch pasážích, kde popisuje a kritizuje keynesiánství. Nevěřím ovšem tomu, že by ekonomické mechanismy byly natolik samospásné, že by do nich člověk nemohl tu a tam zasáhnout, pokud se to děje s jistou pokorou a opatrností (stejně je tomu i v jiných oblastech). Stejně jako Klaus nevěřím tomu, že by se kapitalismus vyčerpal, ale nevěřím taky tomu, že krize vznikla tím, že nemravný americký stát umožňoval každému mít dům s hypotékou, nýbrž tím, že se na Západě všeobecně zavedl životní styl, jehož podstatou bylo peníze napřed utratit a pak teprve vydělat. Tento experiment, provozován v širokém měřítku, se zjevně neosvědčil.

V Lidových novinách kritizuje předseda KDU-ČSL morální profil ministra Kalouska (ČUNEK S KALOUSKEM SOUPEŘÍ UŽ DLOUHO, Lidovky.cz). Od něj to tedy sedí. Naopak Kalousek se prý podle „nejmenovaného zdroje z okolí ministra financí“ (pozoruhodný popis zdroje, který si nepřeje být jmenován; měla by být ještě aspoň přibližně udána jeho průměrná vzdálenost od ministra, jako se to dělá v případě exoplanet) vyjádřil: „Kalousek už tehdy (v době, kdy kulminovaly Čunkovy údajné problémy se sociálními dávkami) říkal, že je Čunek blb a na vedení strany nestačí.“ Proboha, jak ho to mohlo napadnout?



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala