Co přinesl den (čtvrtek 9. 4.)

Co přinesl den (čtvrtek 9. 4.)

Co přinesl den (čtvrtek 9. 4.)

Chudák Fischer / Smrtící ministerský tandem / Za „pade“ se málem ušlapali / Ústavní zákon na jedno použití / Kdo chce Topolánka bít, hůl si najde / Tlustého vyloučení-nevyloučení



Prezident Klaus jmenoval Jana Fischera novým ministerským předsedou. Fischer nyní musí vybrat ministry, Klaus jmenuje vládu, vláda se ujme úřadu a do třiceti dnů od té chvíle je zavázána požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Předpokládá se, že nová vláda začne fungovat 9. května (symbolické datum, doufám, že vojenská přehlídka na její počest odpadne). Klaus Fischerovi při pověřování slíbil „jsem připravený vám být nápomocen“, což je třeba číst „budu se vám do toho plést, seč mi síly stačí“. Chudák Fischer.

Už jsou jakž takž známa i jména ministrů. Špatná zpráva je, že ministrem spravedlnosti má být Aleš Pejchal, kterého Klaus neúspěšně nominoval na ústavního soudce. Pejchal se angažoval zejména v církevních restitucích a má zjevně s prezidentem nadstandardní vztahy. Dobrá, leč pozoruhodná zpráva je, že ODS s ním nesouhlasí, ačkoli měla toto ministerstvo podle dohody obsadit ona. Navrhl ho tedy Paroubek, aby vyhověl Klausovi? Podle mého názoru by byl socdem ministr vnitra a pan Pejchal coby ministr spravedlnosti smrtící tandem, který by pak klidně mohl působit i v následující vládě Jiřího Paroubka. Ta, jak se obávám, už nejspíš nebude dočasná ani náhodou, nýbrž, jak se jindy a v trochu jiných souvislostech říkalo, „na věčné časy a nikdy jinak“.

Rádio Kiss v Českých Budějovicích dostalo mimořádně pitomý nápad: během jakési reklamní akce na místním náměstí rozhodili do davu poukázky na celkem sto tisíc korun. Během akce,kterou předem ohlásili, došlo k divoké rvačce, v jejímž důsledku muselo být 26 lidí, toho devět dětí, převezeno se zraněními do nemocnice, dvě děti jsou zraněny vážně (jejich tatínkové a maminky je zřejmě při zápase o poukázky málem ušlapali). Jedna poukázka prý přišla bratru na 50 Kč. Pozoruhodné: kvůli třiceti korunám za návštěvu u doktora padne vláda a kvůli padesáti korunám jsou „někteří jedinci“ (jak se má politicky korektně psát) ochotni šlapat po dětech.

Právní puristé proklínají způsob, jímž se má dojít k předčasným volbám (ústavní zákon na jedno použití). Stařičký prof. Cepl byl dneska v ČT, jak praví klasik, ve stavu hladových duchů. Jako spoluautor Ústavy ČR by snad mohl nahlédnout, že „nestandardní“ řešení se volí opakovaně proto, že předpis řeší situaci, v níž je nutné vypsat volby předčasně, zcela neuspokojivým způsobem. Jiní chytráci vytýkají Parlamentu, že s tím za jedenáct let od poslední krize (1989, půlroční Tošovského vláda) nedokázal nic udělat. Nedokázal s tím nic udělat, protože se pro to nenašla kvalifikovaná většina. Od přijetí ústavy už nikdy nikdo neměl sílu ji měnit (během opoziční smlouvy chyběla kvalifikovaná většina v Senátu). Ústava plodí politické krize, jejichž důsledkem je mimo jiné, že ústavu nelze měnit. Je to začarovaný kruh.

V souvislosti s novou vládou vzniká neklid v poslaneckém klubu ODS. Někteří pražští poslanci a Klausovi přívrženci si dali na prapor, že Topolánkova vláda měla setrvat v úřadu až do konce českého předsednictví. T.j. vyčítají Topolánkovi, že příliš brzy a dalekosáhle ustoupil Paroubkovi. Kdyby se byl zašprajcoval, kritizovali by ho za to. Kdo chce Topolánka bít, hůl si najde. Námitka je nesmyslná, vláda by se ztrapnila před voliči svou nemohoucností a přišili by to Topolánkovi. ODS rozpolcená mezi Klause a Topolánka ztratí smysl a prohraje volby. Bylo by lepší, kdyby se rozdělila.

Jedna, byť skrovná věc se přece jen povedla. Rakovnická organizace ODS nepřihlédla k tomu, že si poslanec Tlustý sám pozastavil členství ve straně, a z ODS ho vyloučila za rozhodující příspěvek k pádu vlády. To, co poslanec Tlustý provozoval od vířivkové aféry (jeho kolega Morava se sice zachoval mimořádně hloupě, ale to nic nemění na skutečnosti, že se stal obětí provokace, na níž se podíleli novináři a Tlustý), by mu nestrpěli v žádné straně na západ od Aše. Je mírně povzbudivé, že to nejde ani u nás. Poté, co byl pan poslanec vyloučen, prohlásil, že už ho nemají co vylučovat, protože sám své členství ukončil tím, že se rozhodl kandidovat za Libertas.cz do Europarlamentu. Tak se chovají malé děti.

Jinak idyla, která náhle zavládla na české politické scéně, zejména ve vztahu ČSSD k ODS, je podezřelá a znepokojivá: už netrvají na okamžitém odchodu Langra, už netrvají na okamžitém odchodu Vesecké, už jsou ochotni snést slevy na sociálním pojistném. Vzniká otázka, co spolu upekli, a taky kdo to vlastně pekl společně s monolitní ČSSD. ODS je v této chvíli málo transparentní.




AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala


Související články:
Anketa: MÁME PREMIÉRA. JE TO KONEC VLÁDNÍ KRIZE? (Reflex online, 9. 4. 2009)
Fischerovo jmenování je výsledkem dohody politických stran. Podle lídrů ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Strany zelených mají být předčasné volby a dočasná úřednická vláda východiskem ze současné politické situace a ukončením vládní krize. Jak to vidíte vy?
Anketa: ŠLI BYSTE SI NACHYTAT PENÍZE? (Reflex online, 8. 4. 2009)
Když se vzduchem začaly snášet poukázky, které pak bylo možné na místě vyměnit za peníze, účastníci akce se kvůli nim málem ušlapali. Pořadatel nebyl schopen zvládnout masu lidí, kteří se vrhali střídavě po sobě a střídavě po poukázkách...