Co přinesl den (středa 8. 4.)

Co přinesl den (středa 8. 4.)

Co přinesl den (středa 8. 4.)

Dohoda – mezi kým vlastně? / Jak ODS a ČSSD vařily dort / Rozval koalice je dovršen / Čunkovy chybějící buňky / Co říkají průzkumy / Bude Kinský pohřben v rodinné hrobce? / Házet boty po prezidentech se smí

Dohoda – mezi kým vlastně? / Jak ODS a ČSSD vařily dort / Rozval koalice je dovršen / Čunkovy chybějící buňky / Co říkají průzkumy / Bude Kinský pohřben v rodinné hrobce? / Házet boty po amerických prezidentech se smí

Václav Klaus jmenuje ve čtvrtek Jana Fischera premiérem. Ten po Velikonocích začne se sestavováním vlády. Postup prezidenta je v souladu s dohodou mezi – mezi kým vlastně? Rozhodně ODS a ČSSD. Zelení se od dohody původně odpojili, nyní, jak to vypadá, se k ní zase připojili, údajně proto, aby nebyly převálcovány malé strany. Není nad zásadovost. Lidovci se od dohody odpojili, teď se k ní připojilo šest lidoveckých poslanců. Čunek neukázněncům vyhrožuje, že nebudou ve stranických primárkách zařazeni na kandidátky do Poslanecké sněmovny (to je v případě Kalouska, který kandidovat nechce, dosti směšné), proti tomu se ovšem vyslovila dokonce i poslankyně Šojdrová. Zdá se, že lidovci cílevědomě pracují na tom, aby se jim povedlo stlačit své preference pod pět procent.

ODS a ČSSD se zároveň dohodly na protikrizovém balíčku. ODS vyměnila souhlas ČSSD se slevami v odvodech na sociálním pojištění pro zaměstnavatele za svůj souhlas se zavedením „šrotovného“. Návrh nyní poněkud připomíná dort, který vařili kočička s pejskem, nejvýstřednější nápady sociálních demokratů (snížení nižší sazby DPH na 6 %, třináctý důchod pro penzisty) se ovšem do „balíčku“ naštěstí nedostaly.

Zároveň byl podán návrh ústavního zákona o rozpuštění sněmovny. Obsahuje jednu větu, která stanoví, že se volby mají konat do 15. října tohoto roku. Protože se podle volebního zákona volby konají v pátek a sobotu, znamená to fakticky, že musí být nejpozději 9. a 10. října. Návrh podala skupina poslanců tentokrát z ODS, ČSSD a SZ, aby se to nepletlo. Zdá se, že rozval koalice je dovršen. Jinak dvouleté vládnutí s těsnou a nespolehlivou většinou skončit ani nemohlo.

Jiří Čunek zatroubil k útoku na neposlušného ministra Kalouska. V rozhovoru pro Právo prohlásil: „Pan Kalousek vždy podpoří to, co ho udrží u moci.“ To mi nedává smysl. Kalousek podpořil řešení, které vládu, v níž je ministrem, dostane od válu o dva měsíce dřív, než si přál Čunek, přivolal tím na svou hlavu jeho hněv a slib, že nebude zařazen na kandidátku do PS. Kromě toho se v tomto případě zachoval vůči Topolánkovi loajálně, pro což pan Čunek zjevně nemá buňky, jak to ostatně svým chováním v posledních dvou letech poměrně jasně předvedl.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury Median (probíhal v druhé polovině března) tratily obě nejsilnější strany, víc ODS. Takže rozdíl momentálně činí necelá tři procenta (zvětšil se): ČSSD má 36,4 %, ODS 33,5 % (v minulém průzkumu, pokud se pamatuji, byly preference obou stran takřka vyrovnané). Komunisté mají 10,6 %, lidovci 8,6 %, ale komunisté s ČSSD by své oponenty výrazně převálcovali, protože SZ by se s necelými 4 % vůbec nedostala do sněmovny. Je třeba připodotknout, že výsledky agentury Median bývají (na rozdíl např. od STEM) příznivé spíše pro ODS.

V Argentině zemřel František Oldřich Kinský, který se soudil s českým státem o dosti značný majetek. Podle svého posledního přání chtěl být pochován v rodinné hrobce kdesi na Kladensku, hrobka se však stala vlastnictvím všeho českého lidu, zastupovaného t. č. státem. Stát je velkorysý a je ochoten o případném pohřbení aristokrata do národní památky vyjednávat.

Podle Práva si irácký novinář, který vmetl prezidentu Bushovi do tváře botu (podle Práva symbolizovala „obvinění z odpovědnosti za smrt desítek tisíc Iráčanů“), získal u řady lidí na celém světě uznání za odvahu. Jakoupak odvahu? Házet boty po amerických prezidentech se v podstatě smí. Nebo snad dokonce má? Kdyby si to byl ten statečný chlapík o pár let dříve vyzkoušel na Saddámu Husajnovi, to by bylo něco! Sice by ho hned vzápětí rozkrájeli na nudle, ale měl by dnes v Bagdádu pomník.



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala


Související články:
Anketa: MÁME PREMIÉRA. JE TO KONEC VLÁDNÍ KRIZE? (Reflex online, 9. 4. 2009)
Fischerovo jmenování je výsledkem dohody politických stran. Podle lídrů ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Strany zelených mají být předčasné volby a dočasná úřednická vláda východiskem ze současné politické situace a ukončením vládní krize. Jak to vidíte vy?