Co přinesl den (čtvrtek 2. 4.)

Co přinesl den (čtvrtek 2. 4.)

Co přinesl den (čtvrtek 2. 4.)

Politický Kocourkov / Virtuální seznam adeptů na premiéra a ministry / Komunistický návrh o nájemném

POLITICKÝ KOCOURKOV / VIRTUÁLNÍ SEZNAM ADEPTŮ NA PREMIÉRA A MINISTRY / KOMUNISTICKÝ NÁVRH O NÁJEMNÉM / OČEKÁVANÁ VELENÁVŠTĚVA / CO PRAVIL VÁCLAV KLAUS
Na české politické scéně panuje chaos. Paroubek prohlašuje (naposledy agentuře Reuters), že shoda o nové vládě může být do neděle. Topolánek popřel, že by bylo cokoli napevno ujednáno. Paroubek obvinil Topolánka z obstrukcí a oznámil, že půjde žalovat prezidentu Klausovi. Žalování se mělo odehrát dnes (prý se chtěl odebral na Hrad, ale poslanec Urban prohlásil, že ČSSD dnes žádné konzultace neprovozovala).
Mezitím roste virtuální seznam adeptů na premiéra a ministry. Kromě někdejších nadějných mladých intelektuálů z poslední etapy normalizace (Telička, Kohout, Mertlík) se na něm ocitlo i jméno ministra Kalouska, u něhož prý sondoval prezident, zda by nebyl ochoten premiérskou funkci převzít. Kalouskův mluvčí to popřel. Topolánka kritizuje i primátor Bém s tím, že se příliš vydal do rukou Paroubkovi, udělal s ním nenáležité kompromisy a nesnažil se sladit své kroky s prezidentem. Tato kritika podivuhodně souzní s tou, které byl Topolánek údajně podroben na zasedání poslaneckého klubu ODS. Podle lidoveckého „poslance, který si nepřál být jmenován“ (známá postava našeho parlamentu) je Klaus prý už dohodnut s Paroubkem a komunisty a veškerá probíhající jednání jsou pouhou kouřovou clonou. Příznačné prý je, že účastníci těchto jednání si navzájem kladou nepřijatelné podmínky (to je pravda). Této nepřehledné situaci se věnuje dnešní glosa POLITICKÝ KOCOURKOV.

Ve sněmovně prošel do druhého čtení komunistický návrh o nájemném, který podle představitelů ODS zavádí znovu regulaci nájemného. Znovu se prokázalo, že schopnost kolice nejen něco v PS prosadit, ale i něčemu aspoň zabránit, je v současné době nulová.

V rámci očekávané velenávštěvy amerického prezidenta Obamy v ČR zjistil jakýsi český genealog, žijící v USA, že v prezidentových žilách koluje i přemyslovská krev. Sláva! Další důvod, proč bychom ho měli mít rádi. Bohužel se to nepodařilo doložit u jeho choti (o spřízněnosti by v tomto případě bylo možno uvažovat jen tenkrát, kdyby se mezi Přemyslovci našel nějaký černoch, což se zatím neprokázalo).

V Lidových novinách citují velmi pěknou pasáž z Klausovy knihy rozhovorů „Tak pravil Václav Klaus“. Prezident ji napsal v roce 1998 a týká se mj. i „sarajevského atentátu“: „Jako vždycky platí zásadní teze, že prohrajete, až když se proti vám obrátí vaši přátelé… Nebyl dostatečně silný Miloš Zeman, aby nás porazil, nebyli dokonce silní ani naši koaliční partneři. Rozhodující krok přišel zevnitř ODS.“ Potvrdí se ta pěkná teze i nyní?



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala