Co přinesl den (úterý 17. 3.)

Co přinesl den (úterý 17. 3.)

Co přinesl den (úterý 17. 3.)

Padne vláda? / Zvlášní forma parlametní demokracie / Dalíkův atentát na Topolánka / Obkličuje NATO Rusko?

PADNE VLÁDA? / ZVLÁŠTNÍ FORMA PARLAMENTNÍ DEMOKRACIE / DALÍKŮV ATENTÁT NA TOPOLÁNKA / OBKLIČUJE NATO RUSKO?
Opozice v PS využila početního oslabení koalice (tři ministři v Bruselu, poslanec Kvapil těžce nemocný, poslanec ODS Hink utrpěl vážný úraz při dopravní nehodě) a ovládla sněmovnu. Prosadila hlasování o radaru už na středeční schůzi – bylo zcela zjevné, že koalice nebude mít dost hlasů na schválení smluv. Nato vláda raději obě smlouvy ze sněmovny stáhla, aby zabránila nejhoršímu, a Paroubek ji obvinil ze zbabělosti. Představy toho člověka o statečnosti (když jde o ty druhé) jsou znepokojující. Opozice rovněž prosadila, že příští středu se bude hlasovat o nedůvěře vládě. Návrh poslance Ratha podpořili i Hovorka, Zubová a Jakubková. I kdyby všichni tři hlasovali s opozicí, nestačilo by to, pokud pro nedůvěru nebude někdo z trojice Melčák, Wolf a Snítilý. Poslanec Raninec (nebo Schwippel, já si je pletu) prohlásil v ČT, že v otázce důvěry či nedůvěry vládě se bude orientovat podle pana prezidenta.
Klaus, jehož vztahy s Paroubkem jsou momentálně lehce nadstandardní, by teď mohl po dohodě s předsedou ČSSD a hlasy svých několika věrných ve sněmovně Topolánkovu vládu povalit a splichtit nějakou přechodnou, co by dovedla zemi buď k předčasným, nebo „normálním“ volbám. Řekl bych ale, že by to na něj bylo zrovna teď ještě příliš velké sousto. Vláda se ovšem v hlasování o nedůvěře může složit sama od sebe, na základě „svobodného rozhodnutí“ několika nedefinovaných poslanců. Schůze PS, která právě probíhá, nemá prý zatím ani schválený program. ODS zabránila nejhoršímu tím, že si vyžádala přestávku a pokračování bylo odročeno na zítra. Je to opravdu zvláštní forma parlamentní demokracie.
Do pořadu schůze PS si opozice žádá premiérovu informaci o působení Marka Dalíka a o tom, jak Dalík ovlivňoval novináře. Dalíkovou akcí se zabývá glosa DALÍKŮV ATENTÁT NA TOPOLÁNKA.
Skupina amerických expertů a kongresmanů (předsedají jí dva senátoři, jeden demokrat a jeden republikán) doporučila prezidentovi Obamovi mj., aby v zájmu dobrých vztahů s Ruskem znovu zvážil zřízení protiraketové základny v Polsku a České republice. Prezident Medveděv pronesl před ruskou generalitou bojovnou řeč o tom, jak musí Ruská federace modernizovat a posilovat své vojenské síly mimo jiné v souvislosti s tím, že ji obkličuje NATO. Nedovedu si představit, že by Rusové chápali zrovna teď americká smírná gesta jinak než jako projev slabosti.


AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala


Glosa DALÍKŮV ATENTÁT NA TOPOLÁNKA (17. 3. 2009)