Co přinesl den (čtvrtek 12. 3.)

Co přinesl den (čtvrtek 12. 3.)

Co přinesl den (čtvrtek 12. 3.)

Jak je to s poplatky v lékárnách / 10 let v NATO a spousta hloupých řečí / Zmáčkla Zilka dřív CIA nebo StB?

NEDĚLEJTE Z NICH BEZ ARGUMENTŮ ŠAŠKY / JAK JE TO S POPLATKY V LÉKÁRNÁCH / 10 LET V NATO A SPOUSTA HLOUPÝCH ŘEČÍ / ZMÁČKLA ZILKA DŘÍV CIA NEBO StB?
„Prominentní ekonom“ Nicholas Stern prohlásil podle listu The Guardian, že lidé, kteří jako Václav Klaus popírají klimatické změny, jsou směšní a chovají se jako ti, kteří tvrdili, že Země je plochá. Co je to za argument. Ještě nesrovnatelně směšnější byli svého času ti, kteří tvrdili, že země je kulatá a obíhá kolem Slunce. To, že země je placatá, vidí přece každý na první pohled. Problém je jen, že to přesto není pravda. Sám osobně si na rozdíl od Václava Klause myslím, že klima se mění a že je těžko představitelné, že by na tom rozvoj civilizace neměl žádný podíl. Jen je o tom třeba vést věcnou odbornou debatu a ne náboženské války a ty, co mají jiný názor, je třeba přesvědčit argumenty a ne z nich dělat bez dalšího šašky.
ČSSD boduje, pokud jde o regulační poplatky v lékárnách. Předseda České lékárnické komory na první pohled logicky namítá, že když stát není schopen vynutit dodržování zákona a znevýhodňuje lékárny, které poplatky vybírají, proti těm, za něž je platí kraje, je nutné poplatky plošně zrušit, aby se zabránilo nekalé konkurenci. Otázka je, zda jde o zoufalou reakci na neudržitelnou situaci, nebo o politickou dohodu s ČSSD. Mělo by se to jasně říci, nic víc.
Před deseti lety vstoupila ČR do NATO. Miloš Zeman teď na okraj tohoto výročí prohlásil: „Členství republiky v Alianci je nutné, neboť zabrání zahraničním turistům, aby do země přijížděli v tancích.“ To je hezky a vtipně řečeno, problém je, že turisté už k nám nejezdí v tancích, nepotřebují to, usalašili se v pražském centru a Karlových Varech, drží nás pod krkem dodávkami zemního plynu, a diktují nám, jaké vojenské základny u nás smějí být a jaké ne. A nejhorší je, že nikomu u nás to moc nevadí. NATO bylo kdysi založeno jako obranná organizace Západu před agresivním ruským imperialismem a my něco podobného nepotřebujeme – Rusové nám nevadí, stejně jako nám nevadili v letech 1945–48.
Jinak bylo při příležitosti výročí namluveno spoustu hloupých řečí. V Právu píší, že bombardování Jugoslávie byla první bojová operace v padesátileté historii NATO proti suverénnímu státu. No a co, druhá světová válka byla taky vedena proti třem suverénním státům: Hitlerovu Německu, Mussoliniho Itálii a japonskému císařství. Předseda branného výboru PS Vidím prohlásil: „Čím více se jde na Východ, tím víc přicházejí do Aliance země, které moc nepřinášejí, ale spíše naopak.“ Zlatá slova, klasickým příkladem je právě ČR. A vyjadřuje svou nespokojenost s tím, že jsme bombardovali naše srbské slovanské bratry: „Srbové tisíc let bránili muslimům ve vstupu do Evropy, a západní Evropa je takto vypekla.“ Se stejným, ne-li větším právem, se tímtéž oháněli v první polovině minulého století maďarští nacionalisté. Maďarský básník Mihály Babits k tomu trefně poznamenal něco v tom smyslu, že není tolik čím se chlubit, protože bránili především sebe, své hodnoty a svou svobodu a nic jiného jim nezbývalo (čili samaritánské poslání je něco ex post vykonstruovaného).
Předseda zahraničního výboru Hamáček (ČSSD) se zase pozastavuje nad tím, že „mechanismy NATO jsou stále nastaveny tak, že je to převodová páka Pentagonu“. Jak by ne, podíl USA a evropských zemí v NATO je namíchán formou koňsko-skřivánčí paštiky. Pan Hamáček by si to nejspíš představoval tak, že Američané dodají kanónenfutr a o jeho použití budou rozhodovat Paroubek s Rathem a Zaorálkem.
Francouzský prezident Sarkozy oficiálně rozhodl, že se Francie vrací do vojenských struktur NATO (odkud vystoupila, když se v šedesátých letech Charles de Gaulle rozhodl posilovat francouzskou suverenitu a provozovat détente s Brežněvem na účet svých západních spojenců). Sarkozymu zjevně vadí, že v důsledku toho se teď nemůže plést do rozhodování v NATO stejně, jako se plete do rozhodování v EU („Francie musí spíše řídit než poslouchat. Musíme být tam, kde se připravují rozhodnutí a pravidla, než abychom čekali venku, až nám je oznámí.“). Je to zároveň směšné i pobuřující, zjistili, že nebýt tam už nikomu nezpůsobuje problémy, a tak se rozhodli, že to i tady Evropě po českém vzoru osladí. Dokážou to bohužel provozovat o hodně účinněji než my.
Podle MfD je pravděpodobné, že bývalý vídeňský starosta Helmut Zilk byl nejen agentem StB (jeho svazkem prý disponuje Archiv bezpečnostních složek), ale údajně i CIA. Tím se prý všechno vysvětluje a všechno je v nejlepším pořádku (Havel se Zilkovi – poté, co zemřel – dodatečně omluvil za to, že mu svého času neudělil metál). Nevím, co se tím vysvětluje jiného, než že si politik nemá s tajnými službami nic začínat, od toho jsou jiní, a že pokud CIA přišla na to, že se zapletl s StB, zmáčkla ho a donutila ke spolupráci. Pan Zilk se neměl čím chlubit, a pokud to bylo naopak, tak taky ne.



AUTOR JE POLITOLOG



Další články autora najdete v rubrice POLITICKÝ DENÍK (Reflex online)
a na jeho osobních stránkách UDÁLOSTI, politický zápisník Bohumila Doležala