Kousek za humny, a tolik k vidění

Kousek za humny, a tolik k vidění

Kousek za humny, a tolik k vidění

Pošlete prázdnou hlavu na cestu kolem světa – a vrátí se vám opálená prázdná hlava. Nechte chytrou hlavu doma – a něco nového se naučí. Na tenhle bonmot si vždycky vzpomenu, když lidé vyprávějí o svých dovolených.

Pošlete prázdnou hlavu na cestu kolem světa – a vrátí se vám opálená prázdná hlava. Nechte chytrou hlavu doma – a něco nového se naučí.
Na tenhle bonmot si vždycky vzpomenu, když lidé vyprávějí, jak byli v kdejakých dalekých destinacích, jak vypadal hotel, jak pláže, jakpak jim chutnalo… Jejich řeči jsou spolehlivě nudné a prázdné. Cestování totiž automaticky nemusí přinášet poznání a rozšíření obzorů, vždycky záleží na tom, kdo je tím cestovatelem a co si z cesty dokáže odnést.
Proto také tvrdím, že je celkem jedno, kam člověk cestuje. Silný zážitek si můžete odnést z výletu na Šumavu i do Asie, obohacení může přinést cesta vlakem do Roztok stejně jako let do New Yorku.


Proč takhle obecný úvod? Protože tu mám jeden tip na výlet, jenž stojí za to, a přitom do míst, která mám doslova za humny. I když žiju v Praze přes 40 let, i když mám prochozené i na kole proježděné mnohé kouty města, pořád nacházím místa, kde jsem nebyl a která jsou jedinečná.
Často jezdím podél Vltavy z Podbaby nebo Troje právě do těch Roztok, a nedávno jsem si všiml, že na skalách po levém břehu jsou vyhlídky. A já tam ještě nebyl! Tak jsem minulé víkendové ráno sedl na kolo, vyšlapal suchdolský kopec a nahoře před Suchdolem zabočil doprava. Vede tudy žlutá turistická značka, dovede vás na první vyhlídku. Koukáte dolů na řeku, před vámi je zákrut Vltavy a Sedlec.

Pak můžete pokračovat dále. Přes zahrádkářskou kolonii po okraji svahu to sice s kolem jde těžko, ale stačí kolonii objet a dostanete se na další vyhlídky – a pak další a další. Celkem jich je na skalách asi pět, ze všech je vltavské údolí pokaždé trochu jiné. Vidět je třeba i cyklostezka na protějším břehu. Jen musíte být opatrní, srázy jsou prudké a pád by byl fatální.
Do těchhle míst, která se oficiálně jmenují Sedlecké skály a jsou přírodní památkou, můžete jak na kole, to máte celou oblast projetou ani ne za hodinku, anebo pěšky – to je pak i celodenní výlet. Ze Suchodla lze sejít do údolí Únětického potoka a z nádraží v Roztokách vás příměstský vlak (jezdí každých cca 30 minut) doveze zpátky do centra.


Výlet lze přitom ještě prodloužit o návštěvu další vyhlídky, která se jmenuje Alšova. Je kousek nad Úněticemi, a je z ní hezký výhled do údolí zdejšího potoka. Z vyhlídky se dostanete i na pár set metrů vzdálený kopec Na Vršcích, který je skoro 300 metrů vysoko a ze kterého je vidět Praha v dáli v nezvyklých pohledech. A když půjdete ještě dál, přes Levý Hradec (jedno z nejstarších středověkých sídlišť) můžete zase sejít až do údolí Vltavy a odtud vlakem domů. Pod Levým Hradcem je na druhém břehu vidět i velký lom s bizarně obnaženými skalami.

Nechci vám tu ale dělat přesný itinerář cesty. Tohle místo má mnoho dalších neznámých zákoutí, která tu nepopisuju, a vy tam zrovna tak můžete dojít. Lze tu chodit i jezdit křížem krážem a výhodou je, že všude okolo jezdí nějaký ten autobus, dole vede frekventovaná železniční trať, je tu i několik přívozů – v Roztokách, v Sedlci, do Troje, v trochu vzdálenější Řeži je i lávka.
A ještě jedna věc. V souvislosti se Suchdolem se hodně zmiňuje tzv. severní trasa obchvatu okolo Prahy. Právě středem Suchdola a prakticky hned v sousedství Sedleckých skal by měla vést dálnice, která mostem překlene Vltavu a povede po vnějším okraji Bohnic (vizualizaci celé trasy najdete na webu Ředitelství silnic a dálnic ČR ZDE). Nejsem odpůrcem téhle stavby, z navrhovaných řešení se mi jeví asi jako nejracionálnější, ale je také pravdou, že zatímco dnes je tohle místo velmi klidné a příjemné, po stavbě mostu tu bude rušněji (ale věřím, že z mostu zase budou skvělé pohledy na celé údolí). I proto si sem tedy udělejte výlet teď, kdy tudy žádná dálnice nevede a stavební stroje ještě nepracují.



ANDREJ HALADA, www.navzduchu.cz


Další články z rubriky KOLEM CESTY