Změní výzva papeže vztah Čechů k náboženství?

Změní výzva papeže vztah Čechů k náboženství?

Změní výzva papeže vztah Čechů k náboženství?

Benedikt XVI. přednesl při příležitosti své návštěvy projev, v němž vyzval všechny obyvatele České republiky, aby znovu objevili křesťanské tradice.

Benedikt XVI. přednesl při příležitosti své návštěvy projev, v němž vyzval všechny obyvatele České republiky, aby znovu objevili křesťanské tradice.
„Povzbuzuji též křesťanské společenství, aby byl jeho hlas slyšet, když celá země musí čelit výzvám nového tisíciletí,“ pokračoval. „Skutečnému pokroku lidstva nejlépe prospívá soulad mezi moudrostí víry a intuicí rozumu. Kéž by se český lid mohl vždy těšit z plodu tohoto šťastného spojení.“
Ve svém projevu se obrátil také přímo na Václava Klause. „Vážený pane prezidente, znám vaše přání, aby náboženství hrálo větší roli v záležitostech této země,“ adresoval Benedikt XVI. svá slova hlavě státu, který je považován za jednu z nejateističtějších zemí v Evropě.


Myslíte si, že návštěva a výzva Benedikta XVI. mohou změnit vztah Čechů k náboženství?
Hlasujte v anketě na konci článku.



K tématu:

Co umí papež?
J. X. Doležal: CO UMÍ PAPEŽ? (Reflex.cz, 25. 9. 2009)
Když se podíváme na návštěvy papeže a Madonny v České republice, nemůže nás nenapadnout: Ano, je jasné, že na Madonnu přijde hodně lidí, hezky zpívá a tancuje! Co ale umí papež?


Josef Mlejnek: PAPEŽ: ŘEKNI MARXISMU NE
(Reflex č. 37/2009)
Koncem září navštíví Českou republiku papež Benedikt XVI. Co je to za muže, který stojí v čele římskokatolické církve? A proč je objektem útoků světové levice a islamistů?


Jan Jandourek: CO PAPEŽ V ČESKU OBJEVÍ?
POKUS O POPIS SITUACE V ČESKÉ KATOLICKÉ CÍRKVI
v Reflexu č. 39/2009
Papež nalezne národ, který patří spolu s někdejšími východními Němci a severskými národy k nejateističtějším v Evropě. A také církev, jež přes všechna chmurná proroctví přežila více než tisíc let své historie, ale dnes si nevede příliš dobře...


Jak zní DESATERO PŘELOŽENÉ PRO ČECHY?
A NAVÍC JEDENÁCTÉ v Reflexu č. 39/2009.
U příležitosti návštěvy Svatého otce Benedikta XVI. jsme se pokusili přeložit složité formulace pozapomenutého desatera, které věnoval Hospodin Mojžíšovi na hoře Sinaj.