Radar nebude. Je to pro nás dobrá zpráva?

Americký prezident Obama informoval premiéra Fischera o tom, že Spojené státy ustoupí od záměru vybudovat protiraketový štít v ČR a Polsku.

Americký prezident Barack Obama v noci na dnešek telefonicky informoval českého premiéra Jana Fischera o tom, že Spojené státy ustoupí od záměru vybudovat protiraketový štít v ČR a Polsku.

Dlouhotrvající vášnivé spory, jestli radar u nás ANO! nebo NE!, se tak vyřešily jaksi „samy“.

Reakce politiků kopírují jejich dosavadní názor. Levice a hnutí „Ne základnám!“ americké rozhodnutí přivítaly. Předseda KSČM Vojtěch Filip je hodnotí jako „velmi racionální moment, který signalizuje omezení politiky síly, která není ničím přínosná“. Jan Májíček z hnutí „Ne základnám!“ poslední vývoj označil za velké vítězství české veřejnosti.
„Já jsem rád, že vývoj nám dal za pravdu. To, co říkáme téměř tři roky, se potvrdilo – neexistují důvody pro to, aby tady protiraketový štít USA vznikl,“ prohlásil předseda ČSSD Jiří Paroubek.
Obamovo oznámení potěšilo také starosty brdských obcí, kteří zamýšlenou výstavbu radaru dlouhodobě kritizovali.

Naopak předseda ODS Mirek Topolánek konec radaru v ČR označil za porušení podepsané smlouvy a za oslabení českého zakotvení v euroatlantických bezpečnostních strukturách.
Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který hlavní smlouvu loni podepsal, vnímá jako hlavní důvod americké administrativy k ukončení projektu snahu o vstřícný krok vůči Moskvě i Teheránu před zahájením říjnových rozhovorů šesti velmocí a Íránu.
Moskva konec plánů na štít v ČR a Polsku vítá jako dobrou zprávu a důkaz, „že americký prezident Barack Obama bere ruské obavy vážněji než jeho předchůdce George Bush“.
A co vy? Hlasujte v anketě!



K tématu:

Jak telefonuje Obama
Marek Stoniš: JAK TELEFONUJE OBAMA
(Reflex.cz, 17. 9. 2009)
00.21 hod. Pražské sídliště. Český premiér Fischer se převaluje v posteli. Nemůže usnout a tak počítá 230 miliard oveček. Vtom „CRRRRRRRRR!“ Na nočním stolku zadrnčí červený telefon. Kdo to jen může být?