Zatěžují zdravotnické poplatky váš rozpočet?

Zatěžují zdravotnické poplatky váš rozpočet?

Zatěžují zdravotnické poplatky váš rozpočet?

Poslanci schválili úplné zrušení zdravotnických poplatků. Podle Davida Ratha se staly bariérou pro desetitisíce sociálně slabších v čerpání nutné a potřebné zdravotní péče...

Poslanci schválili úplné zrušení zdravotnických poplatků. Chvíli předtím ale odhlasovali také normu, která ruší poplatky pro děti a mladé do 19 let, důchodce, dárce krve a kostní dřeně a sociálně slabší lidi. Zákonodárci tak schválili současně dvě novely řešící odlišně stejnou věc.
Za požadavkem úplného zrušení stojí KSČM, omezení poplatků navrhovala ČSSD. Obě normy nyní poputují do Senátu, očekává se ale, že neprojdou a vrátí se do sněmovny k novému rozhodnutí. Není jasné, která z novel by platila, pokud by je obě dvě schválil Senát i prezident.


Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD) už před časem uvedl, že cílem je nechat projít oba návrhy, aby při případném vrácení Senátem měl alespoň jeden z nich šanci.
Ministerstvo zdravotnictví nemůže podle ministryně Dany Juráskové garantovat pacientům dostupnou a kvalitní zdravotní péči, pokud zákonodárci regulační poplatky zruší. Loni prý přinesly zdravotnictví deset miliard korun, které šly na léčení.
Podle Ratha však „nepřinesly takřka nic dobrého, naopak staly se bariérou pro desetitisíce sociálně slabších, pro desetitisíce důchodců, invalidních důchodců. Staly se bariérou čerpání nutné a potřebné zdravotní péče.“
Petr Nečas (ODS) Ratha obvinil ze lži a uvedl mimo jiné, že podle statistik ČSÚ například důchodci utratili vloni oproti roku 2007 za léky a zdravotní péči o 105 korun měsíčně víc. „To je ono enormní zatížení...“ řekl Nečas.


Zdravotnické poplatky očima ufona