Hlasovali byste pro Lisabonskou smlouvu?

Hlasovali byste pro Lisabonskou smlouvu?

Hlasovali byste pro Lisabonskou smlouvu?

Senátoři řekli „ano“ Lisabonské smlouvě. Proti se zatím vyslovili pouze Irové v referendu. Pokud by se lidové hlasování konalo i u nás, dali byste jí svůj hlas?

Senátoři řekli své „ano“ Lisabonské smlouvě, jež má být jakousi novou ústavou EU.
Nyní je na řadě prezident Klaus, který jí není zrovna nakloněn. Teprve jeho podpisem by byla smlouva ratifikována a vstoupila by v platnost.
Proti smlouvě se zatím vyslovilo pouze Irsko, kde se občané vyjádřili v referendu. Pokud by se lidové hlasování konalo i u nás, dali byste Lisabonské smlouvě své požehnání? Hlasujte v naší anketě.



Zastánci a odpůrci smlouvy uváděli v Senátu argumenty pro a proti:
Přemysl Sobotka (ODS): Pokládá za nutné mít nová pružnější, byť ne zcela dokonalá pravidla pro řešení problémů Evropské unie. Smlouvu označil za kompromis, který není všelékem.
Jiří Dienstbier (ČSSD): „Rozdrobená Evropa neznamená nic,“ vyjádřil své důvody pro posílení rolí evropských institucí.
Vladimír Dryml (ČSSD): „EU je šance pro budoucnost Česka.“
Karel Schwarzenberg: Odmítnutí smlouvy by podle ministra zahraničí v demisi znamenalo úplnou izolaci Česka uprostřed Evropské unie. Rovněž by zablokovalo rozšíření unie o východoevropské státy.
Tomáš Grulich (ODS): „Zůstat v silné, i když administrativně a socialisticky nepříjemné, přesto západní Evropě, nám umožňuje nedostat se zpět na politickou periferii. Sami budeme zranitelní vůči Rusku."
Jiří Oberfalzer (ODS): Varování, že by se Česko odmítnutím smlouvy dostalo pod kuratelu Moskvy, označil za přehnané. Podle jeho názoru si staré státy unie smlouvou chtějí ponechat vliv na vývoj EU, bojí se totiž, aby postkomunistické země Evropu nějakým způsobem nezkazily.
Jiří Pospíšil (ODS): „Tato smlouva buduje hierarchickou společnost souhlasu, kde jediný přijatelný názor je říkat ano ... Tato smlouva je špatná, je navíc špatně napsaná a není prospěšná ani Evropě, ani České republice."
Zdroj: ČTK


Související články:

Petr Holec: MALÉ DÍTĚ PRSKÁ (Reflex online, 7. 5. 2009)
I malé děti se chovají vzdorovitě jako nyní prezident po schválení smlouvy Senátem – sabotují rozhodnutí ostatních, obvykle rodičů. Na rozdíl od Klause k tomu ale mívají dobrý důvod..
Bohumil Doležal: CO PŘINESL DEN (STŘEDA 6. KVĚTNA) (Reflex online, 7. 5. 2009)
Co bude dělat prezident, je jeho věc. Bude zdržovat, počká si na výsledek irského referenda (zrovna tohle mi nepřipadá úplně nekorektní, ať se Irové rozhodnou relativně svobodně).