Měl být vyhoštěn?

Měl být vyhoštěn?

Měl být vyhoštěn?

Vietnamec Le Kim Thanh, který kvůli rozhodnutí o vyhoštění z ČR držel několik dní hladovku, byl deportován zpět do vlasti.


Vietnamec byl spolu s dalšími čtyřmi krajany vyhoštěn v říjnu loňského roku, protože jejich pracovní povolení nabylo platnosti až tři týdny po jejich nástupu do zaměstnání. Potřebné doklady měl však zajistit zaměstnavatel. Ostatní čtyři cizinci se proti vyhoštění úspěšně bránili správní žalobou, Le Kim Thanh zmeškal lhůtu, údajně kvůli onemocnění.
Cizinecká policie počátkem března jeho odvolání proti deportaci zamítla; cizinec se zhroutil, nejedl, mluvil o sebevraždě. „Rozhodl se odejít do ciziny, aby mohl podporovat dva sourozence a rodiče. Za zprostředkování víz do České republiky zaplatil šest tisíc dolarů,“ uvedla majitelka agentury, která Vietnamcům zprostředkovává práci v ČR.
Thanh byl vyhoštěn, přestože v té době již u nás měl zajištěné zaměstnání i pracovní povolení. Na jeho obranu se postavila řada neziskových organizací, nesouhlas s jeho deportací vyjádřila také Strana zelených a ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb, který neúspěšně žádal ministra vnitra Ivana Langra, aby verdikt policie přezkoumal. Podle nevládních organizací pochybil zaměstnavatel a vyhoštění Vietnamce je nepřiměřeně tvrdé a odporuje zákonu.
(Zdroj ČTK)



Související články:

ZÁVORA PRO VIETNAM, foto Isifa

Jan Gebert: ZÁVORA PRO VIETNAM (Reflex č. 48/2008)
Vláda přenáší svoji imigrační politiku na bedra soukromých agentur; rozhodla pozastavit výdej víz pro Vietnamce na českém velvyslanectví v Hanoji kvůli domněle sílící kriminalitě ve vietnamské komunitě v Česku. Siláckým krokem ale spíše maskuje svoji dosavadní liknavost: mafiánským strukturám nahrává především živelné verbování dělníků zprostředkovatelskými agenturami. Což příslušná ministerstva dosud ignorovala a nesou za ně tak díl zodpovědnosti...
Jan Gebert: ČEKÁNÍ NA OHEŇ (Reflex č. 47/2008) a odkazy na další články k tématu najdete ZDE.