Mají policisté používat elektrický paralyzér?

Mají policisté používat elektrický paralyzér?

Mají policisté používat elektrický paralyzér?

Pražští kriminalisté při zásahu poprvé použili paralyzér Taser, který vystřelenými elektrodami paralyzuje nervovou soustavu. Přestože OSN označila loni zásah elektrickým paralyzérem, jenž může vyvolat extrémní bolest a někdy i smrt, za formu mučení, česká policie se této zbraně nechystá vzdát.


Naopak plánuje rozšíření Taseru, který doposud měly k dispozici jen zásahové jednotky, i do dalších složek policie, protože „... jde o dokonale účinný a přitom velmi bezpečný prostředek,“ jak uvedl policejní zdroj pro ČTK. Výhody podle policie tkví v tom, že elektrický výboj prochází jen příčně pruhovaným svalstvem, nenarušuje tedy činnost srdce ani svěračů. Zasažená osoba je tudíž při plném vědomí, vidí a slyší, ale nedokáže ovládat své svaly. Účinky paralyzéru po chvíli odezní. Taser dokáže na rozdíl od standardních paralyzérů paralyzovat i osoby pod vlivem drog a alkoholu. Přístroj funguje až na vzdálenost deseti metrů. Policista díky tomu nepřijde do kontaktu s osobou, která má být zadržena.
Podle Amnesty International bylo od roku 2001 v USA a Kanadě zaznamenáno až tři sta úmrtí po použití elektrického paralyzéru. Celosvětový protest proti tomuto typu paralyzérů vyvolal zejména případ z minulého roku, kdy kanadský policista na letišti ve Vancouveru použil přístroj proti dezorientovanému a rozčilenému polskému přistěhovalci. Čtyřicetiletý Polák několik hodin po zásahu zemřel.